Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4434
Title: Türkı̇ye Amerı̇ka ve Fı̇nlandı̇ya okul öncesı̇ eğı̇tı̇m sı̇stemlerı̇nı̇n karşılaştırılması
Other Titles: Comparison of early childhood education systems in Turkey, the United States and Finland
Authors: Gündoğdu, Kerim
Kızılkaya, Ayşegül
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Keywords: Karşılaştırmalı eğitim, Okul öncesi eğitim programları, Okul öncesi eğitim sistem
Comparative education, Early childhood education curriculum, Early childhood education system
Issue Date: 9-Nov-2021
Publisher: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Citation: Kızılkaya, A. (2021) Türkı̇ye Amerı̇ka ve Fı̇nlandı̇ya okul öncesı̇ eğı̇tı̇m sı̇stemlerı̇nı̇n karşılaştırılması (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın
Abstract: Türkiye, ABD ve Finlandiya okul öncesi eğitim sistemlerinin incelenerek karşılaştırılaştırmasının amaçlandığı bu çalışmada, öncelikle ülkelerin eğitim sistemlerinin amaç, politika ve ilkeleri araştırılmıştır. Ülkelerin okul öncesi eğitim sistemlerine ilişkin benzerlik ve farklılıklar; okul öncesi eğitimin amaç, politika ve ilkeleri, eğitim ortamları, eğitim programları, aile katılımı, ölçme ve değerlendirme sistemleri ve okul öncesi öğretmeni yetiştirme sistemleri üzerinden tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın son bölümünde tartışma ve öneriler başlığı adı altında Türkiye okul öncesi eğitim sisteminin eksiklikleri ve sorunlarına değinilerek okul öncesi eğitimin daha nitelikli hale getirilebilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur. Nitel araştırma yaklaşımına dayalı olarak belge analizi yoluyla gerçeklerştirilen bu çalışmada öncelikle araştırmanın amacı belirlenmiş ve bu amaca yönelik kaynaklar elde edilmiştir. Derleme kapsamında araştırma sorularına yönelik veriler doğrultusunda analiz yapılmıştır. Çalışmada karşılaştırmalı eğitim araştırmalarında en sık kullanınan “yatay” yöntem uygulanmıştır. Ülkelerin okul öncesi eğitim sistemlerine yönelik veriler alt başlıklar halinde paralel olarak incelenmiştir. Araştırmada yurt içi ve yurt dışında yayımlanmış makaleler, Eğitim Bakanlıklarının resmi siteleri, yurt içi ve yurt dışında yayımlanmış kitaplar, üniversitelerin resmi web siteleri, OECD, UNICEF, UNESCO ve WHO gibi pek çok resmi siteden veriler elde edilmiştir. Sayısal verilere ulaşmak amacıyla Milli Eğitim İstatistikleri, UNICEF, OECD, Eurostat, Eurydice ve NCES’nin (National Center for Education Statistics) istatistik verilerinden faydalanılmıştır. Elde edilen istatistik veriler gruplandırılmış ve alt başlıklar halinde ayrı ayrı karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalardan elde edilen bulgular neticesinde; Türkiye’de okul öncesi kurum sayısının Finlandiya ve ABD’nin oldukça gerisinde olduğu, öğretmen eğitimi vi sisteminde ve aile katılım seviyelerinde farklılıklar olduğu gibi sonuçlar elde edilmiştir. Türkiye’de uygulanan okul öncesi eğitim sisteminin sorunları ve eksikliklerinin belirlendiği bu çalışmada; öğretmen yetiştirme sistemi, okul öncesi eğitime finansal kaynak sağlanması, okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi ve okul öncesi eğitim programının daha esnek bir yapıda olması gerektiği gibi önerilerde bulunulmuştur.
In this research, early childhood education and care (ECEC) systems of Turkey, USA and Finland were analyzed comparatively according to their ECEC policies and principles, ECEC teacher education systems, physical environment, ECEC curriculum, assessment and evaluation systems and parent involvement strategies. Before that, the researcher was mentioned the aims, policies and principles of the education systems of the coutries. In order to obtain more detailed information about ECEC systems of the countries, different elements are examined under sub-headings. With the comprehensive data obtained, similar and different aspects of ECEC systems of the countries are given in detail under sub-headings. In the last part of the study, under the title of “Discussion and Suggestions” the deficiencies and problems in the preschool education system of our country were mentioned and suggestions were given to contribute to the solution of these problems and to make the preschool education system more qualified. This study was carried out through document analysis based on the qualitative approach with the most commonly used “horizantal” method in comparative education researches. In order to determine the similarities and differences between ECEC systems of the countries, the ECEC systems have been examined in paralled under sub-headings. Data were obtained from rich sources such as articles and books published in Turkey and abroad, official web sites of the Ministries of Education, official websites of universities, OECD, UNICEF, UNESCO and WHO. Statistical data were obtained from Ministry of Education of Turkey, UNICEF, OECD, Eurostat and NCES (National Center for Education Statistics). The statistical data obtained were grouped and compared separately under sub-headings. The results of the research showed that the number of ECEC centers in Turkey was far behind of the US and Finland. In addition, differences in family participation level and teacher training viii systems were found. After comparation of the countries ECEC systems, the researcher made some suggestions such as providing financial resources to ECEC, improving the qualifications of teachers, making preschool education compulsory and making the ECEC curriculum more flexible.
URI: http://hdl.handle.net/11607/4434
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3295.pdfAyşegül Kızılkaya Yüksek Lisans Tez Dosyası1.96 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.