Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4285
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAslan, Zeynep-
dc.contributor.authorÇevik, Alper-
dc.date.accessioned2021-09-17T10:15:47Z-
dc.date.available2021-09-17T10:15:47Z-
dc.date.issued2020-
dc.date.submitted2020-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4285-
dc.description.abstractGASTRONOMİ ALANINDA YENİ BİR KAVRAM: GASTRODİPLOMASİ Alper ÇEVİK Yüksek Lisans Tezi, Yiyecek – İçecek İşletmeciliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Zeynep ASLAN 2020, XIII+ 99 sayfa Yiyecekler, insan hayatının devamı için gerekli olan en temel ihtiyaçlardan biridir. Fakat günümüzde sadece hayatta kalmak için tüketilen bir gereksinim olmasının yanı sıra ülkelerin diplomasisinde de önemli bir güç olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durumun doğal sonucu olarak mutfaklar ülkelere, politikalarının belirlenmesi ve yön verilmesi konusunda yardımcı olmaktadır. Terim olarak ilk defa 2002 yılında Tayland’ın yiyecek ve mutfak sanatını dünyaya tanıtmak için kamu diplomasisi kampanyasının anlatıldığı “food as ambassador” adlı makalede kullanılan gastrodiplomasi uygulamaları ülkelerin mutfakları aracılığıyla uluslararası ilişkilerde kullandığı diplomatik bir silahtır. Günümüzde bu amaçla yola çıkan ülkelerin, tanıtımlarını kendilerine özgü mutfakları ile gerçekleştirme yoluna gittikleri dikkat çekmektedir. Şu ana kadar incelenen çalışmalarda gastrodiplomasi stratejisini uygulayan ülkelerin; diğer kültürlerle iyi ilişkiler kurma olasılıklarının yüksek olduğu, ülke imajlarının iyileştiği, turizm, gastronomi, ekonomi ve politika alanlarında yüksek kazanımların ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle Türkiye’nin sahip olduğu zengin mutfak ve yemek kültürünü bu kapsamda değerlendirmesinin uluslararası ilişkilerin gelişmesinde ve iyileştirilmesinde katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Konunun öneminden yola çıkarak belirlenen çalışmanın amacı; diplomasinin alt dallarından biri olan gastrodiplomasi kavramını ve önemini turizm ve gastronomi alanında gündeme getirmektir. Ayrıca uluslararası düzeyde yeni bir kavram olması nedeniyle özellikle Türkiye’de akademik alanda farkındalık yaratarak literatürde yerini almasını sağlamaktır. Bu çalışma kapsamında Tayland, Malezya, Peru, Güney Kore, Japonya Tayvan, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Norveç, İsveç, Avustralya ve Türkiye’deki gastrodiplomasi uygulamalarına yer verilmektedir. Gastrodiplomasi kavramı, kapsamı ve dünya genelinde yapılan uygulamaları ikincil veri toplama tekniklerinden olan literatür taraması yapılarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda sektöre ve akademiye çeşitli önerilerde bulunulmaktadır.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI..............................................................................................iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI...............................................................................iv ÖZET....................................................................................................................................... v ABSTRACT ...........................................................................................................................vi ÖNSÖZ..................................................................................................................................vii ŞEKİLLER DİZİNİ................................................................................................................. x TABLOLAR DİZİNİ..............................................................................................................xi KISALTMALAR DİZİNİ .....................................................................................................xii GİRİŞ...................................................................................................................................... 1 1. BÖLÜM.............................................................................................................................. 4 1. GASTRONOMİ KAVRAMI VE KAPSAMI ................................................................. 4 1.1. Gastronomi Kavramının Tanımı................................................................................... 4 1.2. Gastronominin Tarihsel Gelişimi ................................................................................. 7 ix 1.3. Gastronominin Önemi ................................................................................................ 20 1.4. Gastronominin Diğer Alanlar İle İlişkisi.................................................................... 21 2. BÖLÜM............................................................................................................................ 29 2. GASTRODİPLOMASİ KAVRAMI VE KAPSAMI.................................................... 29 2.1. Kamu Diplomasisi...................................................................................................... 29 2.2. Gastronomi ve Diplomasi Kavramları Arasındaki İlişki............................................ 30 2.3. Gastrodiplomasi Kavramı........................................................................................... 33 2.4. Yumuşak Bir Güç Olarak Gastrodiplomasi................................................................ 39 2.5. Gastrodiplomasinin Gelişimi...................................................................................... 40 2.6. Dünyada ve Türkiye’de Gastrodiplomasi Stratejileri................................................. 44 2.7. Literatür Taraması ...................................................................................................... 52 x 3. BÖLÜM............................................................................................................................ 57 3. DÜNYA’DA GASTRODİPLOMASİ UYGULAMALARI.......................................... 57 3.1. Tayland’da Gastrodiplomasi Uygulamaları................................................................ 57 3.2. Malezya’da Gastrodiplomasi Uygulamaları............................................................... 59 3.3. Peru’da Gastrodiplomasi Uygulamaları ..................................................................... 61 3.4. Amerika Birleşik Devletleri’nde Gastrodiplomasi Uygulamaları.............................. 63 3.5. Güney Kore’de Gastrodiplomasi Uygulamaları......................................................... 65 3.6. Tayvan’da Gastrodiplomasi Uygulamaları................................................................. 67 3.7. Danimarka, Norveç ve İsveç’te Gastrodiplomasi Uygulamaları................................ 69 3.8. Japonya’da Gastrodiplomasi Uygulamaları................................................................ 70 3.9. Endonezya’da Gastrodiplomasi Uygulamaları........................................................... 70 3.10. İtalya’da Gastrodiplomasi Uygulamaları ................................................................. 71 3.11. Fransa’da Gastrodiplomasi Uygulamaları................................................................ 71 3.12. Avusturalya’da Gastrodiplomasi Uygulamaları ....................................................... 72 3.13. Türkiye’de Gastrodiplomasi Uygulamaları.............................................................. 72 4. TARTIŞMA VE SONUÇ................................................................................................ 83 5. KAYNAKLAR................................................................................................................. 86 ÖZGEÇMİŞ ......................................................................................................................... 99tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectGastronomi, Diplomasi, Gastrodiplomasitr_TR
dc.titleGASTRONOMİ ALANINDA YENİ BİR KAVRAM: GASTRODİPLOMASİtr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YİYECEK – İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ ANABİLİM DALI GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI YÜKSEK LİSANS PROGRAMItr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans
Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
638953.pdf1.43 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.