Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4259
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGünver Dalkılıç, Gonca-
dc.contributor.authorTarı, Ozan-
dc.date.accessioned2021-09-14T13:35:57Z-
dc.date.available2021-09-14T13:35:57Z-
dc.date.issued2021-
dc.date.submitted2021-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4259-
dc.description.abstractTOPRAKSIZ TARIMDA BAZI ÇİLEK ÇEŞİTLERİNİN PERFORMANSLARI Tarı O. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2021. Amaç: Bu araştırmada, ülkemizde ve özellikle Aydın’da talep gören Rubygem, Albion, Festival ve Sabrina çeşitlerinin performanslarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Çalışmada, bitki yetiştirme ortamı olarak organik materyal olan hindistan cevizi torfu kullanılmıştır. Çilek çeşidi olarak Rubygem, Albion, Festival, Sabrina çeşitleri kullanılmıştır. Çilek çeşitlerinin bazı özelliklerinin belirlenmesi için belirli aralıklarla veriler alınmıştır. Bu veriler; ilk çiçeklenme tarihi, ilk derim tarihi, bitki başına toplam verim (g/bitki), verimin aylara dağılımı (g/bitki), erkencilik, ortalama meyve ağırlığı (g), SÇKM içerikleri (%), titre edilebilir asit oranı (%), pH, SÇKM/Asit oranı, meyve eti sertliği (kg kuvvet), meyve dış rengi, askorbik asit (C vitamini) içeriğidir (%). Elde edilen verilere, üç tekerrürlü iki faktörlü tesadüf parselleri deneme deseninde R paket programı kullanılarak varyans analizi (%5) uygulanmış ve Duncan testi (%5) ile ortalamalar gruplandırılmıştır. Bulgular: Araştırmada, en erken çiçeklenme, Sabrina çeşidinde görülmüştür. İlk derimlere en erken şubat ayında başlanmıştır. Erkencilik açısından Sabrina çeşidi göz önüne çıkmıştır. Bitki başına toplam verim, aylık verim ve meyve ağırlığı ortalamaları Albion, Festival ve Rubygem çeşitlerinde birbirine benzer bulunmuşken, Sabrina çeşidinde ise daha yüksek bulunmuştur. SÇKM içeriği Festival, Rubygem ve Sabrina çeşidinde yüksek ve benzer bulunmuşken Albion çeşidi en düşük ortalamayı vermiştir. Titre edilebilir asit oranı en yüksek Albion çeşidinde tespit edilmiştir. Askorbik asit içeriği (%), en yüksek Sabrina çeşidinde elde edilmiştir. Sonuç: Araştırmada elde edilen veriler değerlendirildiğinde, Aydın koşullarında yapılan örtü altı topraksız tarım çilek yetiştiriciliğinde verim ve kalitenin çilek çeşitlerine göre değiştiği, özellikle verim açısından Sabrina çeşidinin daha iyi sonuç verdiği ve topraksız tarımda kullanımının önerilebileceği ortaya çıkmıştır.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY ..................................................................................................................i TEŞEKKÜR ............................................................................................................................ ii İÇİNDEKİLER....................................................................................................................... iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ.............................................................................v RESİMLER DİZİNİ.............................................................................................................. vii ÇİZELGELER DİZİNİ......................................................................................................... viii ÖZET.......................................................................................................................................ix ABSTRACT .............................................................................................................................x 1. GİRİŞ....................................................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERİ.........................................................................................................6 2.1. Topraksız Tarımda Çilek Yetiştiriciliği ile İlgili Çalışmalar ............................................6 2.2. Çilek Yetiştiriciliği ile İlgili Yapılan Diğer Çalışmalar ....................................................9 3. MATERYAL VE YÖNTEM..............................................................................................13 3.1. Materyal...........................................................................................................................14 3.1.1. Bitkisel Materyal ..........................................................................................................14 3.1.2. Yetiştirme Ortamı.........................................................................................................18 3.1.3. Yetiştirme Olukları.......................................................................................................19 3.2. Yöntem ............................................................................................................................20 3.2.1. Araştırma Konuları ve Deneme Deseni........................................................................20 3.2.2. Yetiştirme Ortamının Hazırlanması ve Dikim..............................................................20 3.2.3. Üretim Takvimi ............................................................................................................20 3.2.4. Besin Solüsyonu ...........................................................................................................21 3.2.5. Deneme Alanının İklim Özellikleri..............................................................................21 3.2.6. Araştırmada İncelenen Konular....................................................................................22 iv 3.2.7. Deneme Sonuçlarının İstatistik Açıdan Değerlendirilmesi ..........................................25 4. ARAŞTIRMA BULGULARI VE TARTIŞMA.................................................................26 4.1. İlk Çiçeklenme Tarihi......................................................................................................26 4.2. İlk Derim Tarihi...............................................................................................................26 4.3. Erkencilik ........................................................................................................................27 4.4. Bitki Başına Toplam Verim (g/bitki)...............................................................................28 4.5. Verimin Aylara Dağılımı (g/bitki)...................................................................................29 4.6. Ortalama Meyve Ağırlığı (g/meyve)...............................................................................30 4.7. Suda Çözünebilir Toplam Kuru Madde (SÇKM) Miktarı (%)........................................32 4.8. Titre Edilebilir Asit oranı (%) .........................................................................................33 4.9. pH İçerikleri.....................................................................................................................34 4.10. SÇKM/Asit Oranı..........................................................................................................35 4.11. Meyve Eti Sertliği (kg-kuvvet)......................................................................................35 4.12. Meyve Dış Rengi...........................................................................................................36 4.12.1. L değeri.......................................................................................................................37 4.12.2. a değeri .......................................................................................................................38 4.12.3. b değeri .......................................................................................................................39 4.13. Askorbik Asit (C Vitamini) İçeriği................................................................................40 5. SONUÇ VE ÖNERİLER ...................................................................................................42 KAYNAKLAR.......................................................................................................................44 BİLİMSEL ETİK BEYANI ...................................................................................................52 ÖZ GEÇMİŞ...........................................................................................................................53tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectFragaria sp., Çilek, Topraksız tarım, Performans, Meyve Kalitesitr_TR
dc.titleTOPRAKSIZ TARIMDA BAZI ÇİLEK ÇEŞİTLERİNİN PERFORMANSLARItr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMItr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
677399.pdf1.58 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.