Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4255
Title: Manisa ovasında bazı silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin adaptasyon, verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Authors: Sürmen, Mustafa
Deniz, Mustafa
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Keywords: Silajlık mısır (Zea mays L.), Ana Ürün, ADF, NDF, Protein
Issue Date: 2020
Publisher: AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Abstract: Bu çalışma, Manisa Ovası koşullarında bazı silajlık mısır çeşitlerinin verim ve kalitesini belirlemek amacıyla Manisa ili Beydere Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü arazisinde 2019 yılında, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada 10 farklı mısır çeşidi (30B74, DKC7211,Torro, SY Antex, Keravnos, DKC7221, Hunter, SY Hydro, Kilowatt, DKC7240) materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada çeşitlerin çıkışta gün sayısı (gün), %50 tepe püskülü çıkartma gün sayısı (gün), bitki boyu (cm),Koçan yüksekliği (cm) yaprak/sap oranı (%),koçan/bitki oranı (%), yeşil ot verimi (kg/da), kuru ot verimi(kg/da), kuru madde oranı (%),ham protein oranı (%), Ham protein verimi (kg/da), ADF (%), NDF (%) değerleri ölçülmüştür. Çalışmada çeşitlerin çıkışta gün sayısı en az 6.33 gün ile 9 gün, %50 tepe püskülü çıkartma gün sayısı 63 - 71.66 gün arasında değişmiştir. En yüksek bitki boyu 30B74 çeşidinde (357.33 cm) en düşük ise Sy Hydro çeşidinde (318 cm) ölçülmüştür. Koçan yüksekliği 133.66 - 184 cm arasındadır. Yaprak/sap oranı en az %26.25 ile Kilowatt çeşidinde en fazla Keravnos çeşidinde (%29.63), koçan/bitki oranı en az Hunter çeşidinde (%27.93) en fazla %36 Antex çeşidinde tespit edilmiştir. En yüksek yeşil ot verimi 10986.66 kg/da ile 30B74 çeşidinden, en düşük ise 7981.33 kg/da ile Keravnos'dan elde edilmiştir. Kuru ot verimi 2795 - 3760.33 kg/da arasında değişmiş en düşük verime DKC7221 çeşidi, en yüksek Kilowatt çeşidi sahip olmuştur. Kalite özellikleri bakımından kuru madde oranı %32.66 - %38,33, ham protein oranı %8.08 - %9.41, ham protein verimi 240.47 - 333.74 kg/da arasında değiştiği gözlemlenmiştir. ADF oranı en az %3.40 30B74 çeşidinde en fazla %11.96 DKC7211 çeşidinde bulunurken, NDF oranı en az %15.91 30B74 çeşidinde en fazla %28.72 DKC7211 çeşidinde ölçülmüştür. Manisa bölgesine 30B74 çeşidinin yeşil ve kuru ot verimi bakımından ilk grupta yer alması, protein oranı ve protein verimi değerlerinin en yüksek olmasından dolayı bu çeşidin diğer çeşitlere nazaran Manisa bölgesi için daha uygun olduğu görülmektedir.
URI: http://hdl.handle.net/11607/4255
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
637079.pdf1.3 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.