Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4250
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKaraca, Orhan-
dc.contributor.authorAkbaş, Tayfun Samet-
dc.date.accessioned2021-09-14T12:38:57Z-
dc.date.available2021-09-14T12:38:57Z-
dc.date.issued2020-
dc.date.submitted2020-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4250-
dc.description.abstractBEŞPARMAK DAĞLARI YERLİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPISAL ÖZELLİKLERİ Tayfun Samet AKBAŞ Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Danışanı: Prof. Dr. Orhan KARACA 2020, 47 sayfa Türkiye’deki sığır yetiştiriciliği dikkate alındığında, sığır varlığının oldukça düşük bir kısmının yerli ırk sığırlardan oluştuğu görülmektedir. Buna karşın, özellikle yerelde yerli sığır ırk yetiştiricileri tarafından birçok özgün yetiştirme sisteminin uygulandığı görülmektedir. Bu çalışma, iklim ve topografyası tarıma uygun olan Beşparmak dağları içerisinde sınırları içerisinde barındıran Aydın ilinin ilçelerinde yaygın olarak sürdürülmekte olan geleneksel sığır yetiştiriciliğinin yapısal özelliklerini ortaya koymaktadır. Bu anlamda 200’e yakın yetiştiriciyle iletişime geçilip bunlar arasında 50 yetiştiriciyle kişisel görüşme yapılmıştır. Yetiştiricilerle yapılan görüşmeler sonucunda, bu yetiştiricilik tipinde iş gücünün hiç denilecek kadar az olduğu ve girdi kaleminin çok az olduğu tespit edilmiştir. Kırsal şartlarda onlar için büyük bir gelir kaynağı olan bu sistemi yetiştiriciler kendi arasında salma sığırcılık olarak adlandırmaktadır. Yetiştiriciler hayvanları doğal ortamda ve çok nadir olsa da tohumlama yapmadan yetiştirmektedirler. Sürekli bir takip ve gözlem gerekmediği, hayvanları geniş bir alanda tamamen serbest tutukları ve tamamen doğal şartlarda yetiştirdikleri gözlenmiştir. Bu çalışmada, diğer yetiştirme metotlarına göre nispeten daha az işgücü ve masraf gerektiren, dolayısıyla daha karlı olan bu yetiştirme sistemine yönelik ayrıntılar ortaya koyulmuş ve geleceğe yönelik öngörülere yer verilmiştir.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI.......................................................................... iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ............................................................v ÖZET…..............................................................................................................vii ABSTRACT........................................................................................................ix ÖNSÖZ… ...........................................................................................................xi SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ.......................................................xv ŞEKİLLER DİZİNİ..........................................................................................xvii ÇİZELGELER DİZİNİ .....................................................................................xix 1. GİRİŞ.. .............................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERİ.. ..................................................................................4 2.1. Dünya’da ve Türkiye’de Hayvancılığın Genel Durumu ve Varlığı.. ...........4 2.2. Aydın İlinde Hayvancılığın Genel Durumu.. ................................................7 2.3. Yerli Sığır Irkları ve Günümüzdeki Durumu.. ..............................................9 2.3.1. Yerli Kara.................................................................................................11 2.3.2. Boz Irk......................................................................................................11 2.3.3. Dogu Anadolu Kırmızısı (DAK)..............................................................12 2.3.4. Güney Anadolu Kırmızısı (GAK)............................................................13 3. MATERYAL YÖNTEM................................................................................14 3.1. Materyal ......................................................................................................14 3.2. Yöntem........................................................................................................15 4. BULGULAR VE TARTIŞMA ......................................................................17 4.1. Yetiştiricilik.................................................................................................17 4.2. Otlatma ve İşgücü .......................................................................................25 4.3. Yemleme ve Sulama....................................................................................26 4.4. Aşım- Çiftleşme ..........................................................................................28 xiv 4.5. Doğum.........................................................................................................29 4.6. Sağım...........................................................................................................31 4.7. Sağlık ve Koruma........................................................................................31 4.8. Yetiştiricilerin Beklentileri ve Önerileri......................................................32 5. SONUÇ VE ÖNERİLER ...............................................................................34 KAYNAKLAR...................................................................................................37 ÖZGEÇMİŞ........................................................................................................39tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBeşparmak dağları, Latmos, yerli sığır, yetiştirme sistemi, salma sığırcılıktr_TR
dc.titleBEŞPARMAK DAĞLARI YERLİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPISAL ÖZELLİKLERİtr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALItr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
640892.pdf1.8 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.