Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4247
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKoca, Yakup Onur-
dc.contributor.authorZayim, Mehmet-
dc.date.accessioned2021-09-14T12:38:36Z-
dc.date.available2021-09-14T12:38:36Z-
dc.date.issued2020-
dc.date.submitted2020-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4247-
dc.description.abstractBu çalışma ikinci ürün koşullarında mısır çeşitlerinin farklı sıklıklardaki performanslarının görülebilmesi için Aydın ili Söke ilçesinde (SÖKE TAYEM) 2019 yılında yürütülmüştür. Materyal olarak May-Capuzi, Syngenta-Sy Zoan, Dekalp-DKC 6664 ve Pioneer P2088 çeşitleri, sıklık olarak ise 5 farklı sıra üzeri mesafesi (12 cm, 14 cm, 16 cm, 18 cm, 20 cm) değerleri belirlenmiştir. Bitki Boyu, ilk koçan yüksekliği, koçan boyu, koçan ağırlığı, koçanda tane sayısı, koçanda tane ağırlığı, yüz tane ağırlığı, sap kalınlığı, koçan çapı, tane verimi değerleri ölçülmüştür. Buna ek olarak tanede protein, nişasta, yağ ve lif oranları değerleri de ölçülmüştür. Yaptığımız araştırma sonuçlarına göre, ikinci ürün koşullarında yetiştirilen mısır çeşitlerinin yetiştirilme sebeplerine göre sıklık seçimlerinin yapılmasının doğru olacağı görülmüştür. Bazı verim öğelerinde (koçan boyu, koçan ağırlığı, koçanda tane sayısı, koçanda tane ağırlığı, yüz tane ağırlığı, sap kalınlığı, koçan ve sömek çapı, sömek ağırlığı) 20 cm sıra üzeri mesafesinin en yüksek değerleri gösterdiği görülmüştür. Buna ek olarak tane kalite parametrelerinden protein, nişasta, yağ ve lif oranı değerlerinin de maksimum seviyeye, en düşük sıklık değerinde (20 cm) ulaştığı ölçülmüştür. Eğer yetiştiriciliğin bu özellikler için yapılması planlanıyorsa (daha büyük koçan veya iri taneler, yüksek protein, nişasta ya da yağ oranı vb.) sıra üzeri mesafesinin artırılmasının uygun olacağı görüşüne varılmıştır. Fakat yetiştiriciliğin bitki boyu, ilk koçan yüksekliği ya da dekara tane verimi gibi özellikler için yapılması durumunda (yüksek yeşil ot veya tane verimi) mısır çeşitlerine göre değişmekle birlikte elde edilen ortalamaların sıklık ile arttığı ve en yüksek değerlerinin 12 cm sıra üzeri mesafesinde ölçüldüğü belirlenmiştirtr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................v ÖZET .................................................................................................................... vii ABSTRACT............................................................................................................ix ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi KISALTMALAR VE SİMGELER DİZİNİ...........................................................xv ŞEKİLLER DİZİNİ............................................................................................. xvii ÇİZELGELER DİZİNİ .........................................................................................xix 1. GİRİŞ ...................................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................5 3. MATERYAL VE YÖNTEM .............................................................................16 3.1. Materyal ..........................................................................................................16 3.1.1. Araştırma Yeri..............................................................................................19 3.1.2. Araştırma Alanının İklim Özellikleri ...........................................................19 3.1.3. Araştırma Alanının Toprak Özellikleri ........................................................21 3.2. Yöntem............................................................................................................22 3.2.1. Araştırmanın Kurulması ve Yönetilmesi......................................................22 3.2.2. Araştırmada İncelenen Özellikler.................................................................26 3.2.3. Analiz ve Değerlendirme Yöntemleri ..........................................................27 4. BULGULAR VE TARTIŞMA ..........................................................................28 4.1. Verim Öğeleri Özellikleri................................................................................28 4.1.1. Bitki Boyu (cm)............................................................................................28 4.1.2. İlk Koçan Yüksekliği (cm)...........................................................................30 4.1.3. Koçan Uzunluğu (cm)..................................................................................31 4.1.4. Koçan Ağırlığı (g)........................................................................................33 xiv 4.1.5. Koçanda Tane Sayısı (adet)......................................................................... 36 4.1.6. Koçanda Tane Ağırlığı (g)........................................................................... 37 4.1.7. Yüz Tohum Ağırlığı (g)............................................................................... 39 4.1.8. Sap Kalınlığı (mm)...................................................................................... 41 4.1.9. Koçan Çapı (mm) ........................................................................................ 43 4.1.10. Sömek Çapı (mm) ..................................................................................... 45 4.1.11. Sömek Ağırlığı (g)..................................................................................... 47 4.1.12. Tane Verimi (kg/da) .................................................................................. 48 4.2. Kalite Özellikleri ............................................................................................ 50 4.2.1. Protein Oranı (%) ........................................................................................ 50 4.2.2. Nişasta Oranı (%) ........................................................................................ 52 4.2.3. Yağ Oranı (%) ............................................................................................. 54 4.2.4. Lif Oranı (%)............................................................................................... 56 5. SONUÇ ............................................................................................................. 58 KAYNAKLAR...................................................................................................... 65 ÖZGEÇMİŞ........................................................................................................... 75tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectMısır (Zea mays L.), Bitki sıklığı, Verim, Verim özellikleri, Kalitetr_TR
dc.titleİkinci ürün koşullarında bitki sıklığının mısır (Zea mays L.)çeşitlerinde verim, verim öğeleri ve kalite özellikleri üzerine etkisitr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
637484.pdf1.96 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.