Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4245
Title: Kestanelerde derim sonrası bazı uygulamaların meyve kalitesi ve depolama süresi üzerine etkileri
Authors: Ertan, Engin
Çalışkan, Büşra
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Keywords: Kestane, soğukta muhafaza, putresin, salisilik asit, sıcak su, suda ıslatma, ozmotik dehidrasyon
Issue Date: 2020
Publisher: AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Abstract: KESTANELERDE DERĠM SONRASI BAZI UYGULAMALARIN MEYVE KALĠTESĠ VE DEPOLAMA SÜRESĠ ÜZERĠNE ETKĠLERĠ BüĢra ÇALIġKAN Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez DanıĢmanı: Prof. Dr. Engin ERTAN 2020, 92 sayfa Kestanelerde hasat sonrası yaĢam potansiyelini uzatmak üzere, yapılacak olan bazı uygulamaların meyve kalitesi üzerine etkisini belirlemek ve dolayısıyla depolama süresini uzatmak amacıyla bu tez yürütülmüĢtür. Denemede, yöresel Kemer kestane çeĢidi kullanılmıĢtır. Hasat sonrası putresin, salisilik asit, ozmotik dehidrasyon + sıcak hava kurutma, sıcak su banyosu, soğuk suda ıslatma uygulamaları ve kontrol grubu meyveleri 2±1⁰C‟de %80-90 oransal nem koĢullarında 210 gün (7 ay) süreyle depolanmıĢtır. Meyve örneklerinde depolama baĢlangıcında ve 30 gün aralıklarla kalite değiĢimlerini belirlemek için bazı fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıĢtır. Bu amaçla; ağırlık kaybı, nem içeriği, fiziksel kayıplar, meyve kabuğu ve eti rengi, toplam Ģeker, niĢasta, fenolik madde miktarı ve antioksidan aktivitesi belirlenmiĢtir. Raf ömrü kısmı için de her ay soğuk hava deposundan çıkartılan meyveler 4 gün 20°C‟de %60±5 oransal nem koĢullarında bekletilmiĢ ve soğuk hava deposunda depolama boyunca yapılan tüm analizler tekrarlanmıĢtır. Kestanelerde depolama süresine bağlı olarak 6. aya kadar kabul edilebilir düzeyde fiziksel kayıplar meydana gelmiĢtir. Fiziksel ve biyokimyasal analizler dikkate alındığında, soğuk su uygulaması diğer uygulamalara göre pazarlanabilir meyve oranını arttırması ve kaliteli meyve eldesi için daha iyi sonuçlar vermiĢtir.
URI: http://hdl.handle.net/11607/4245
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
650363.pdf2.56 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.