Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4236
Title: KARA SALYANGOZU YETİŞTİRİCİLİK DENEMELERİ: FARKLI ORTAM KOŞULLARI VE YEM KOMPOZİSYONLARININ ETKİLERİ
Authors: Çoban, Deniz
Köseoğlu, Yasemin
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI
Keywords: Kara Salyangozu, Cornu aspersum, Büyüme, Yem, Yetiştiricilik
Issue Date: 2020
Publisher: AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Abstract: KARA SALYANGOZU YETİŞTİRİCİLİK DENEMELERİ: FARKLI ORTAM KOŞULLARI VE YEM KOMPOZİSYONLARININ ETKİLERİ Yasemin KÖSEOĞLU Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Deniz ÇOBAN 2020, 85 sayfa Kara salyangozları, gıda ve farmakoloji endüstrisinde alternatif ticari bir tür olarak önemli potansiyele sahip olup, Türkiye’nin birçok bölgesinde yaygın olarak bulunmaktadır. Bu çalışmada, yetiştiricilik ortamında, beslenme ve kültür ortamı farklılıklarının kara salyangozlarının (Cornu aspersum) büyüme, hayatta kalma ve et kompozisyonları üzerine etkisi araştırılmıştır. Ek olarak salyangozların tüketim oranları hesaplanarak maliyet analizi yapılmıştır. Deneyler kontrollü ve yarı kontrollü koşullarda gerçekleştirilmiştir ve 3 farklı yem (balık yemi, göbek marul, yerel ot) rejimi uygulanmıştır. Deneme düzenekleri sürekli ve düzenli aralıklarla izlenmiş ve her bir bireyin kabuk yüksekliği, canlı ağırlığı gibi biyometrik özellikleri ölçülmüştür. Sonuçlara göre kontrollü ortamda marulla beslenen grup ve yarı kontrollü ortamda yerel otla beslenen orta boy grupların büyüme oranları daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Hayatta kalma oranları yarı kontrollü koşullarda daha yüksek olmuş (p<0,05) fakat üç farklı besleme rejimi arasında benzer olarak bulunmuştur (p>0,05). Genel olarak balık yemi ile beslenen kara salyangozlarında protein ve yağ oranları daha yüksek olarak bulunmuştur (p<0,05).
URI: http://hdl.handle.net/11607/4236
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
655249.pdf3.53 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.