Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/4235
Title: | PÜSKÜRTMELİ KURUTMA YÖNTEMİ İLE PROPOLİS ENKAPSÜLASYONU |
Authors: | Koç, Mehmet Coşkun, Necmiye Öznur AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI |
Keywords: | Propolis, mikroenkapsülasyon, püskürtmeli kurutma, maltodekstrin, peynir altı suyu protein izolatı, optimizasyon |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
Abstract: | PÜSKÜRTMELİ KURUTMA YÖNTEMİ İLE PROPOLİS ENKAPSÜLASYONU Necmiye Öznur COŞKUN Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Tez Danışmanı: Doç. Dr. Mehmet KOÇ 2020, 191 sayfa Propolis, arıların farklı bitkisel salgılardan ürettikleri, antimikrobiyal, anti inflamatuar, lokal anestetik, antiparojenik, antiviral, antikanserojenik, antioksidan ve bağışıklığı destekleyici özelliklere sahip olan bitter tada sahip reçinemsi bir maddedir. Propolisin püskürtmeli kurutma yöntemi ile mikroenkapsülasyonu ile acı (bitter) ve hoş olmayan tadının maskelenerek, gıda sistemlerinde bileşen olarak kullanılabilmesi, antioksidan ve fenolik madde içeriğinin korunması amaçlanmıştır. Kaplama materyali (maltodekstrin (MD) ve peyniraltı suyu protein izolatı (WPI)) kombinasyonunun karışım oranları karışım değişkeni olarak seçilirken, homojenizasyon hızı, hava giriş ve çıkış sıcaklıkları püskürtmeli kurutma işlemi için proses değişkenleri olarak seçilmiş ve optimizasyon işlemi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen enkapsüle propolis tozlarının fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Propolisin püskürtmeli kurutucu ile enkapsülasyonu işleminde; toz mikropartiküllerin ürün veriminin, enkapsülasyon etkinliğinin, antioksidan aktivitenin maksimum olmasını ve in vitro model gastrointestinal sistem içinde yer alan ağız ortamında propolis tozlarının açılımının minimum olmasını sağlayan koşullar dikkate alınarak optimum nokta belirlenmiştir. Optimum nokta için koşullar; MD oranı %36.02, WPI oranı %63.98, homojenizasyon hızı ~13200 rpm, hava giriş sıcaklığı 175°C ve hava çıkış sıcaklığı 80°C olarak belirlenmiştir |
URI: | http://hdl.handle.net/11607/4235 |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
657202.pdf | 7.58 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.