Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4222
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorYılmaz, Murat-
dc.contributor.authorManav, Selda-
dc.date.accessioned2021-09-13T11:41:16Z-
dc.date.available2021-09-13T11:41:16Z-
dc.date.issued2021-
dc.date.submitted2021-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4222-
dc.description.abstractPEYNİR ALTI SUYU TOZU VE PROPOLİS İÇEREN MAMALARLA BESLENEN OĞLAKLARDA BAZI BÜYÜME VE GELİŞME ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Selda MANAV Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Murat YILMAZ 2021, 86 sayfa Bu çalışmada, oğlak büyütmede inek sütüne peynir altı suyu tozu katılarak ana sütüne alternatif, daha ekonomik ve tercih edilebilecek bir süt ikame yemi elde edilmesi ve bu yeme propolis takviyesinin etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Aynı dönemde doğan 40 baş oğlak, kolostrum aldıktan ortalama 7 gün sonra 4 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunda 10 oğlak anaları ile birlikte tutulup analarını serbest emerken, diğer üç grupta, 10’ar baş oğlak analarından ayrılarak bireysel bölmelere alınmıştır. Her üç deneme grubundaki oğlaklar sadece süt ikame yemi ile beslenmiştir (% 75 inek sütü +% 10 PAST +% 15 su). 1. gruptaki oğlaklar sadece mama ile beslenmiştir. İkinci ve üçüncü deneme grubundaki oğlaklara, yemlere ek olarak günde bir kez sırasıyla 0.4 cc ve 0.2 cc propolis verilmiştir. Tüm gruplardan 5 hafta süresince haftada bir kez bazı büyüme ve gelişime parametreleri (canlı ağırlık, VKP, vücut uzunluğu, cidago yüksekliği, göğüs çevresi,) ile rektal sıcaklık ölçümleri alınmış ve sabah-akşam ishal puanlaması yapılmıştır. Denemenin başlangıcında, ortasında ve sonunda kan örnekleri alınarak, bazı biyokimyasal ve hematolojik analizler yapılmıştır. Elde edilen tüm sonuçlara göre VKP, vücut sıcaklıkları, glikoz ve üre değerlendirilmeleri bakımından gruplar arası farklılıklar önemli çıkmış, diğer özelliklerde grup içi farklar istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0.05). Mamayla beslenen gruplardaki oğlakların büyüme gelişme parametreleriyle, kontrol grubundaki oğlakların ortalamaları arasındaki farkın önemsiz çıkması, oğlakların ekonomik büyütülmesi, keçi sütünün ekonomiye kazandırılması açısından önemli bir sonuçtur. İshal puanlamalarına göre, propolisin ishaller üzerine etkili olduğu, ishal önleyici olarak oğlak büyütmede kullanılabileceği görülmüştür. Ekonomik analiz sonucunda, kontrol grubundaki bir hayvanın günlük beslenme maliyetinin 7.30 TL ve mama verilen gruplarda 1.81 TL olduğu, mamayla büyütülen oğlakların analarının erken dönemde sağılmasının da işletmeye artı gelir sağlayacağı tespit viii edilmiştir. Oğlak büyütme döneminde, konuyla ilgili çok az çalışma olması nedeniyle, yapılan bu çalışma, özellikle oğlak ölüm oranlarının yoğun göründüğü doğumdan sütten kesime kadarki dönem için, anasız büyütmede PAST içeren mama ile besleme ve propolis kullanımının etkilerine yönelik yapılacak diğer yeni çalışmalara önemli katkı sağlayacaktır.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................v ÖZET..................................................................................................................... vii ABSTRACT............................................................................................................ix ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi KISALTMALAR DİZİNİ................................................................................... xvii ŞEKİLLER DİZİNİ...............................................................................................xix ÇİZELGELER DİZİNİ ............................................................................................x 1. GİRİŞ ...................................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................5 2.1. Saanen Keçisi....................................................................................................5 2.2. Keçi Yetiştiriciliğinde Oğlak Kayıpları ............................................................5 2.3. Hayvancılıkta Peynir Altı Suyu ve Tozunun Kullanım Olanakları...................6 2.4. Hayvancılıkta Propolis Kullanımı.....................................................................7 2.5. Oğlaklarda Kan Parametreleri.........................................................................10 3. MATERYAL VE YÖNTEM .............................................................................13 3.1. Materyal ..........................................................................................................13 3.1.1. Barınak Özellikleri ve İklimsel Bilgiler.......................................................13 3.1.2. Hayvan Materyali.........................................................................................13 3.2. Yöntem............................................................................................................14 3.2.1. Hayvanların Gruplandırılması......................................................................14 3.2.2. Vücut Ölçümlerinin Alınması ......................................................................15 3.2.2.1. Canlı Ağırlık..............................................................................................15 3.2.2.2. Vücut Kondisyon Puanlaması ...................................................................16 xiv 3.2.2.3. Vücut Uzunluğu........................................................................................ 16 3.2.2.4. Cidago Yüksekliği.................................................................................... 17 3.2.2.5. Göğüs Çevresi .......................................................................................... 17 3.2.2.6. Vücut Sıcaklığı......................................................................................... 17 3.2.2.7. Dışkı Puanlaması...................................................................................... 18 3.2.3. Çevresel Sıcaklık ve Nem Ölçümleri .......................................................... 18 3.2.4. Oğlakların Beslenmesi................................................................................. 19 3.2.5. Oğlakların Bakımı ve Sağlık Kontrolleri..................................................... 20 3.2.6. Kan Örneklerinin Alınması ......................................................................... 22 3.2.7. İstatistik Analizler ....................................................................................... 23 4. BULGULAR ..................................................................................................... 24 4.1. İklimsel ve Coğrafi Koşullar: ......................................................................... 24 4.2. Ekonomik Analiz............................................................................................ 24 4.3. Oğlakların Vücut Ölçümleri ve Canlı Ağırlıkları........................................... 25 4.3.1. Canlı Ağırlık................................................................................................ 25 4.3.2. Vücut Kondüsyon Puanı.............................................................................. 27 4.3.3. Vücut Uzunluğu .......................................................................................... 28 4.3.4. Cidago Yüksekliği....................................................................................... 30 4.3.5. Göğüs Çevresi ............................................................................................. 31 4.3.6. Vücut Sıcaklığı............................................................................................ 33 4.4. Kan Analizleri ................................................................................................ 34 4.4.1. Glikoz .......................................................................................................... 34 4.4.2. Üre............................................................................................................... 36 4.4.3. Beyaz Kan Hücreleri (WBC)....................................................................... 37 4.4.4. Kırmızı Kan Hücreleri (RBC) ..................................................................... 38 4.4.5. Hemoglobin (HGB)..................................................................................... 39 xv 4.4.6. Hematokrit (HTC)........................................................................................40 4.4.7. MCH.............................................................................................................41 4.4.8. MCHC..........................................................................................................42 4.4.9. LYM %.........................................................................................................43 4.4.10. LYM #........................................................................................................44 4.4.11. Monosit % ..................................................................................................46 4.4.12. Monosit # ...................................................................................................47 4.4.13. Granülosit %...............................................................................................48 4.4.14. Granülosit #................................................................................................49 4.5. Dışkı Puanlaması.............................................................................................50 5. TARTIŞMA .......................................................................................................53 5.1. İklimsel ve Coğrafi Koşullar:..........................................................................53 5.2. Vücut Ölçümleri ve Canlı Ağırlık...................................................................53 5.3. Kan Analizleri .................................................................................................58 6. SONUÇ .............................................................................................................65 KAYNAKLAR ......................................................................................................68 ÖZGEÇMİŞ ...........................................................................................................85tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectSaanen Keçisi, Oğlak Büyütme, Peynir Altı Suyu Tozu, Propolis, Canlı Ağırlık, Vücut Ölçümleri, Kan Değerleritr_TR
dc.titlePEYNİR ALTI SUYU TOZU VE PROPOLİS İÇEREN MAMALAR İLE BESLENEN OĞLAKLARDA BAZI BÜYÜME VE GELİŞME ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİtr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALItr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
657745.pdf2.73 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.