Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/4221
Title: | AYDIN İLİNDE SATIŞ TEZGAHLARINDA TÜKETİME SUNULAN GIDALARDA BİYOFİLM OLUŞTURAN BAKTERİLERİN ARAŞTIRILMASI |
Authors: | Poyrazoğlu, Esin Onur, Mediha AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI |
Keywords: | Biyofilm, Gıda, Gıda Tezgâhları, Bakteri, Kalitatif ve Kantitatif Analiz |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
Abstract: | AYDIN İLİNDE SATIŞ TEZGAHLARINDA TÜKETİMESUNULAN GIDALARDA BİYOFİLM OLUŞTURAN BAKTERİLERİN ARAŞTIRILMASI Mediha ONUR Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Esin POYRAZOĞLU 2021, 67 sayfa Beslenme tüm canlılarda olduğu gibi insanlar için de çok önemli bir unsurdur. Beslenmede kullanılan gıdalar metabolik aktiviteleri sağlar ve enerji oluşturur. Bazı durumlarda gıdalarda oluşan mikrobiyal gelişim, insanlar üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Gıdalar üzerinde özellikle biyofilm oluşturan bakterilerin gelişimi, sağlık açısından tehlike yaratabilmektedir. Bu nedenle gıdaların üretiminden tüketimine kadar her aşamada gıda hijyeni ve güvenliği önemlidir. Çalışmada toplam 80 adet bakteri izolatı elde edilmiştir. Bu izolatlardan 67 adet bakteri tanılaması yapılmıştır. Kalitatif analiz sonucunda 9 bakterinin biyofilm oluşturduğu saptanmıştır. Kantitatif analizde Enterococcus faecalis strain 2623,Bacillus cereus strain PJA1.5, Citrobacter freundii strain E2WCTM1, Staphylococcus epidermidis strain 3039, Bacillus cereus strain TBMAX51, Pantoea conspicua strain B6, Enterococcus faecium strain 4525 bakterileri kuvvetli adrehan iken Enterococcus gallinarum strain CCFM8325 ve Enterococcus faecium strain CAU1957 adrehan özellik göstermiştir. |
URI: | http://hdl.handle.net/11607/4221 |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
663292.pdf | 1.47 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.