Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4210
Title: Anoxybacillus kaynarcensis HBB180 LİPAZININ ÜRETİMİ ÜZERİNE KÜLTÜR KOŞULLARININ ETKİSİ
Authors: Metin, Kubilay
Çanakı, Aslı
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI
Keywords: Lipaz, Anoxybacillus, Üretim optimizasyonu, Termofilik, Enzim karakterizasyonu
Issue Date: 2021
Publisher: AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Abstract: Anoxybacillus kaynarcensis HBB 180 LİPAZININ ÜRETİMİ ÜZERİNE KÜLTÜR KOŞULLARININ ETKİSİ Aslı ÇANAKÇI Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın 2021 Amaç: Anoxybacillus sp. HBB180 tarafından üretilen lipazın, üretim koşullarının optimizasyonu yapılarak en yüksek verimde enzim üretiminin sağlanması amaçlanmıştır. Materyal Yötem: Substrat olarak p-NPL (p-nitrofenil laurat) kullanılarak spektrofotometrik olarak lipaz aktivite tayini yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada Aydın ili sıcak su kaynaklarından izole edilerek Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Kültür Stok’larında kayıtlı bulunan HBB180 izolatı kullandı. Lipolitik aktivite gösterdiği daha önceden bilinen HBB180 izolatı; termofilik, Gram-pozitif, endospor oluşturan, çubuk şeklinde ve hareketli bir bakteridir. HBB180 suşunun 16S rRNA dizi analizi sonucunda (%95.07) ile Anoxybacillus kaynarcensis türü ile benzerlik gösterdi. HBB180 suşu en iyi enzim üretimi için kültür koşulları optimize edildiğinde; karbon kaynağı olarak %0,5’lik zeytin yağı, azot kaynağı olarak %0,5’lik pepton içeren, pH 6,50 ve 55°C’de saptandı. HBB180 izolatı optimum koşullarda geliştirildiğinde enzim üretimi logaritmik fazın başlarında başladı ve durgunluk fazında (12.saat) maksimuma ulaştı. Enzimin hücre içinde olduğu saptandı. A. kaynarcensis HBB180 lipazının pH 8,50’de ve 55 °C optimum aktivite gösterdiği belirlendi. Sonuç: Anoxybacilluskaynarcensis HBB 180 bakterisinden elde edilen lipazın, endüstriyel ve biyoteknolojik alanlarda termostabil lipaz uygulamalarında kullanım potansiyeli olduğunu düşünmekteyiz.
URI: http://hdl.handle.net/11607/4210
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
666460.pdf4 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.