Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4206
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorDoğan, M. Nedim-
dc.contributor.authorÜlgen, Cüneyt-
dc.date.accessioned2021-09-13T11:33:06Z-
dc.date.available2021-09-13T11:33:06Z-
dc.date.issued2021-
dc.date.submitted2021-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4206-
dc.description.abstractAMARANTHUS PALMERİ S. WATSON’NİN AYÇİÇEĞİ VE DOMATES BİTKİLERİNDE REKABET GÜCÜNÜN ARAŞTIRILMASI Cüneyt ÜLGEN Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın 2021 Amaç: Bu çalışma kapsamında Amaranthus palmeri yabancı otunun ayçiçeği ve domateste sebep olduğu gelişme ve verim kayıplarına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal Yöntem: Çalışmalar saksı ve tarla koşullarında yürütülmüştür. Her iki koşulda da farklı yoğunluklarda rekabet kültür bitkilerinin erken ve geç dönemlerinde olmak üzere değerlendirilmiştir. Bu amaçla erken ve geç dönem rekabeti başlatmak için kültür bitkileriyle A. palmeri tohumları aynı zamanda ve kültür bitkilerinin 4-6 yapraklı döneminde ekilmiştir. Rekabetin etkilerini değerlendirmek amacıyla bitki boyu, yaprak sayısı, fide yaş ve kuru ağırlıkları, tarla koşullarında ayrıca verim ve bazı kalite kriterleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Her iki ürünün de gerek saksı gerekse de tarla koşullarında erken dönemde rekabete çok duyarlı oldukları görülmüştür. Benzer sonuçlar tarla denemelerinde verim ve kalite kriterleri açısından da elde edilmiştir. Kültür bitkileriyle rekabete giren A. palmeri sayısı arttıkça genel olarak kayıplarda bir yükselme gözlenmesine karşın, çoğu zaman bu durum istatistiksel farklılık olarak yansımamıştır. Kültür bitkilerinin A. palmeri üzerine olan etkileri değerlendirildiğinde rekabet koşullarında A. palmeri gelişiminin de belirli oranda azaldığı ancak genelde bu azalmaların istatistiksel önemli olmadığı görülmüştür. Buna karşın özellikle tür içi rekabetin de dahil olduğu durumlarda A. palmeri gelişimi önemli oranda azalmıştır. Bu çalışma kapsamında ele alınan popülasyon yoğunluklarında tarla koşullarında ürün verimlerinde % 40 ile 70 arasında kayıplara neden olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları A. palmeri yabancı otunun mevcut bulunduğu bölgelerdeki kültür bitkilerinde önemli kayıplara sebep olma potansiyelinde olduğunu ortaya koymaktadır. Bu yabancı otun sorun olduğu bölgelerde etkili olarak mücadelesinin yapılmasına ve yayılmasının önüne geçilmesine yönelik önlemler alınmalıdırtr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY ............................................................................................................... i TEŞEKKÜR .......................................................................................................................... ii İÇİNDEKİLER..................................................................................................................... iv KISALTMALAR VE SİMGELER DİZİNİ......................................................................... vi ŞEKİLLER DİZİNİ............................................................................................................. vii ÇİZELGELER DİZİNİ......................................................................................................... ix ÖZET................................................................................................................................... xii ABSTRACT ....................................................................................................................... xiii 1. GİRİŞ................................................................................................................................. 1 2. KAYNAK ÖZETLERİ...................................................................................................... 7 2.1. Türkiye’de Amaranthus Palmeri S. Watson İle İlgili Yapılan Çalışmalar..................... 7 2.2. Yurt Dışında Amaranthus Palmeri S. Watson İle İlgili Yapılan Çalışmalar ............... 10 2.2.1. Amaranthus Palmeri’nin Biyolojisi, Gelişimi Ve Yayılmasına Yönelik Çalışmalar 10 2.2.2. Amaranthus Almeri’nin Farklı Kültür Bitkileriyle Rekabetine Yönelik Çalışmalar. 12 3. MATERYAL VE YÖNTEM........................................................................................... 17 3.1. Materyal........................................................................................................................ 17 3.1.1. Deneme Alanı............................................................................................................ 18 3.2. Yöntem ......................................................................................................................... 18 3.2.1. Rekabetin Kültür Bitkilerine Etkisi ........................................................................... 19 3.2.1.1. Saksı Denemeleri.................................................................................................... 19 3.2.1.2. Tarla Denemeleri.................................................................................................... 21 3.2.2. Rekabetin Amaranthus Palmeri Bitkileri Üzerine Etkileri ....................................... 25 3.3. İstatistiki Analizler ....................................................................................................... 26 v 4. BULGULAR ................................................................................................................... 27 4.1. Rekabetin Kültür Bitkilerine Etkisi .............................................................................. 27 4.1.1. Saksı Denemeleri....................................................................................................... 27 4.1.1.1. Ayçiçeği Denemeleri .............................................................................................. 27 4.1.1.2. Domates Denemeleri .............................................................................................. 36 4.1.2. Tarla Denemeleri ....................................................................................................... 43 4.1.2.1. Ayçiçeğinde Yürütülen Denemeler ........................................................................ 43 4.2.2. Domateste Yürütülen Denemeler .............................................................................. 50 5. TARTIŞMA VE SONUÇ................................................................................................ 56 6. KAYNAKLAR................................................................................................................ 61 BİLİMSEL ETİK BEYANI ................................................................................................ 67 ÖZGEÇMİŞ......................................................................................................................... 68tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectAyçiçeği, Domates, Amaranthus palmeri, rekabettr_TR
dc.titleAMARANTHUS PALMERİ S. WATSON’NİN AYÇİÇEĞİ VE DOMATES BİTKİLERİNDE REKABET GÜCÜNÜN ARAŞTIRILMASItr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALItr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
670904.pdf4.82 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.