Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4205
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorDemiral, Mehmet Ali-
dc.contributor.authorKüçük Kaya, Seçil-
dc.date.accessioned2021-09-13T11:32:59Z-
dc.date.available2021-09-13T11:32:59Z-
dc.date.issued2021-
dc.date.submitted2021-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4205-
dc.description.abstractAZOTLU GÜBRELEMENİN FARKLI KURAKLIK KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN ZEYTİN BİTKİSİNDE FİZYOLOJİK VE BİYOKİMYASAL ÖZELLİKLERE OLAN ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Seçil KÜÇÜK KAYA Doktora Tezi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehmet Ali DEMİRAL 2021, 114 sayfa Bu çalışmanın amacı, kuraklık stresine maruz bırakılmış 2 farklı zeytin çeşidinde azotlu gübrelemenin bazı fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine olan etkilerinin incelenmesidir. Deneme sera koşullarında “delice” anacı üzerine aşılı 2 yaşındaki Memecik ve Gemlik fidanları kullanılarak, 3 farklı düzeyde kısıtlı su uygulaması (tarla kapasitesinin %100’’ü, %50’si ve %25’i) ile 3 farklı azotlu gübre dozu (45 mg L-1 , 90 mg L-1 , 180 mg L-1 ) altında tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Deneme sonrasında bitkilerde çeşitli fizyolojik parametreler olan kuru madde verimi, yaprak oransal su içeriği ve sukkulens indeks değerleri belirlenmiştir. Deneme bitkilerinin fotosentetik aktivitelerindeki değişimleri izlemek için yaprak gaz değişim parametreleri, klorofil, karotenoid ve prolin içerikleri belirlenmiştir. Ayrıca yaprak örneklerinde bitki besin elementi analizleri yapılmıştır. Kısıtlı su uygulamalarıyla deneme bitkilerinin yaprak oransal su içeriği, stoma iletkenliği, transpirasyon oranı, klorofil ve karotenoid miktarları azalmış, kuru madde içeriği artmıştır. Bu durum yaprakların bitki besin element konsantrasyonlarını da etkilemiştir. Deneme bitkilerine uygulanan artan miktarlardaki azotlu gübre dozları hem fotosentetik aktiviteyi arttıran klorofil karotenoid düzeyini hem de oksidatif stresi azaltan prolin miktarını arttırmıştır. Sonuç olarak, stres altındaki bitkilere uygulanan azot deneme bitkilerinin kuraklık stresinin etkilerini aşmak üzere kullandığı mekanizmaları farklılaştırmıştır. Bu açıdan çeşitler arasında olasılıkla bazı farklılıklar bulunmaktadır.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................v ÖZET..................................................................................................................... vii ABSTRACT............................................................................................................ix ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi SİMGELER DİZİNİ............................................................................................ xvii KISALTMALAR DİZİNİ.....................................................................................xix ŞEKİLLER DİZİNİ...............................................................................................xxi ÇİZELGELER DİZİNİ ...................................................................................... xxiii 1. GİRİŞ ...................................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................7 2.1. Türkiye’de ve Dünya’da Zeytin Üretimi...........................................................7 2.2. Kuraklık Stresi ve Zeytin Üzerine Etkisi ..........................................................8 2.2.1. Kuraklığa Karşı Morfolojik Yanıtlar..............................................................9 2.2.2. Kuraklığa Karşı Fizyolojik Yanıtlar.............................................................10 2.2.3. Kuraklığa Karşı Biyokimyasal Yanıtlar.......................................................15 2.3. Azot ile İlgili Çalışmalar.................................................................................17 3. MATERYAL VE YÖNTEM .............................................................................19 3.1. Deneme Materyali...........................................................................................19 3.2. Yöntem............................................................................................................22 3.3. Yetiştirme Ortamında Yapılan Analizler ........................................................25 3.4. Yaprak Bitki Besin Maddesi İçeriği................................................................25 3.4.1. Bitki Azot İçeriğinin Belirlenmesi ...............................................................25 3.4.2. Bitki Fosfor İçeriğinin Belirlenmesi.............................................................26 xiv 3.4.3. Bitkide Değişebilir Sodyum, Potasyum, Kalsiyum ve Magnezyum İçeriğinin Belirlenmesi................................................................................ 26 3.4.4. Bitkide Demir, Çinko, Mangan ve Bakır İçeriğinin Belirlenmesi............... 26 3.4.5. Bitki Besin Element İçeriklerinin Değerlendirilmesi .................................. 26 3.5. Fizyolojik Parametreler .................................................................................. 27 3.5.1. Yaprak Kuru Madde Verimi........................................................................ 27 3.5.2.Yaprak Oransal Su İçeriği (YOSİ) ............................................................... 27 3.5.3. Yaprak Sukkulens İndeksi (Sİ).................................................................... 27 3.6. Biyokimyasal Parametreler ............................................................................ 28 3.6.1. Yaprak Klorofil ve Karotenoid İçeriği ........................................................ 28 3.6.2. Yaprak Prolin İçeriği (PRO)........................................................................ 28 3.7 Fotosentetik Parametreler................................................................................ 29 3.8. Sonuçların İstatiksel Olarak Değerlendirilmesi.............................................. 29 4. BULGULAR ..................................................................................................... 30 4.1. Yaprak Bitki Besin Elementleri...................................................................... 30 4.1.1. Yaprak Azot İçeriği ..................................................................................... 30 4.1.2. Yaprak Fosfor İçeriği .................................................................................. 32 4.1.3. Yaprak Potasyum İçeriği ............................................................................. 33 4.1.4. Yaprak Kalsiyum İçeriği ............................................................................. 35 4.1.5. Yaprak Magnezyum İçeriği......................................................................... 37 4.1.6. Yaprak Sodyum İçeriği................................................................................ 38 4.1.7. Yaprak Demir İçeriği................................................................................... 40 4.1.8. Yaprak Çinko İçeriği ................................................................................... 42 4.1.9. Yaprak Mangan İçeriği................................................................................ 44 4.1.10. Yaprak Bakır İçeriği.................................................................................. 47 4.2. Yapraklarda Belirlenen Fizyolojik Parametreler............................................ 49 xv 4.2.1. Yaprak Kuru Madde Verimi ........................................................................49 4.2.2. Yaprak Oransal Su İçeriği............................................................................50 4.2.3. Yaprak Sukkulens İndeksi............................................................................52 4.3. Yapraklarda Belirlenen Biyokimyasal Parametreler.......................................55 4.3.1. Yaprak Klorofil a (Kla) İçeriği.....................................................................55 4.3.2. Yaprak Klorofil b (Klb) İçeriği ....................................................................57 4.3.3. Yaprak Klorofil a/b Oranı ............................................................................58 4.3.4. Yaprak Karotenoid İçeriği............................................................................60 4.3.5. Yaprak Prolin İçeriği....................................................................................62 4.4. Fotosentetik Parametreler................................................................................64 4.4.1. Fotosentez Hızı.............................................................................................64 4.4.2. Stoma iletkenliği ..........................................................................................65 4.4.3. İçsel CO2 ......................................................................................................67 4.4.4. Fotosistem II Etkinliği..................................................................................69 4.4.5. Maksimum PSII Verimliliği (Fv/Fm) ..........................................................71 4.4.6. Elektron Transfer Oranı (ETO)....................................................................73 4.4.7. Transpirasyon Oranı.....................................................................................75 4.4.8. İçsel CO2’nin Ortam (dış) CO2 miktarına Oranı (Ci/Ca) .............................77 4.4.9. Su Kullanım Etkinliği (SKE) .......................................................................79 5. TARTIŞMA VE SONUÇ...................................................................................81 KAYNAKLAR ......................................................................................................95 ÖZGEÇMİŞ .........................................................................................................113tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectMemecik, Gemlik, fotosentez, su kullanım etkinliği, bitki besin element içeriğitr_TR
dc.titleAZOTLU GÜBRELEMENİN FARKLI KURAKLIK KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN ZEYTİN BİTKİSİNDE FİZYOLOJİK VE BİYOKİMYASAL ÖZELLİKLERE OLAN ETKİLERİNİN İNCELENMESİtr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.departmentAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK BİLİMİ ve BİTKİ BESLEME ANABİLİM DALItr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
670963.pdf2.93 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.