Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4200
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAkan, Özlem-
dc.contributor.authorGülcan, Hülya-
dc.date.accessioned2021-09-09T13:25:45Z-
dc.date.available2021-09-09T13:25:45Z-
dc.date.issued2020-
dc.date.submitted2020-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4200-
dc.description.abstractYERLİ, STANDART VE HİBRİT BİBERLERDE (Capsicum annuum L.) BAZI VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Hülya GÜLCAN Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: . Dr. Öğr. Üyesi Özlem AKAN 2020, 61 Sayfa Aydın’da uzun yıllardır üretilen ve sevilerek tüketilen, dört yerli biber popülâsyonunu, piyasada bulunan standart ve hibrit biber (Capsicum annuum L.) çeşitleri ile karşılaştırmak amacıyla kurulan denemede, söz konusu biberlerin bazı morfolojik, pomolojik ve fitokimyasal özellikleri incelenmiştir. En yüksek verime 3,1 ton/da ile Bozdoğan popülasyonunda ulaşılmış, en düşük verim ise 2,1 ton/da ile Hibrit çeşitten elde edilmiştir. Meyve başına tohum sayısı açısından 89 adet tohum ile Çiftlik populasyonu ilk sırada yer alırken, hibrit çeşit 52 adet tohum ile sonda yer almıştır. SÇKM değeri olarak Çiftlik biberi (6,1) en iyi sonucu verirken, en düşük kuru madde miktarı Hibrit çeşitte (5,5) elde edilmiştir. Meyve eti kalınlığı 2,7 mm ile en kalın Hibrit çeşitte ölçülürken, 2,2 mm ile en ince Bozdoğan popülâsyonunda ölçülmüştür. İlk hasada kadar geçen gün sayısı 45 gün ile Hibrit çeşitte, 59 gün ile Çiftlik popülâsyonunda gözlenmiştir. Taze biberde fenolik madde miktarı bakımından öne çıkan çeşit Yenipazar (Kateşin 59,6 mg/kg, Şiringik 2,4 mg/kg, Ferulik 4,2 mg/kg, quercetin 3,1 mg/kg) ve Bozdoğan (Protokateşik 9,5 mg/kg, Vanilik 6,5 mg/kg, Kafeik 5 mg/kg, Rosmarinik 30,3 mg/kg) popülasyonları olmuştur. Kuru biberde fenolik madde miktarı bakımından yine yerli populasyonlardan Çiftlik (Vanilik 119,6 mg/kg), Yenipazar (Kateşin 447,4 mg/kg) ve Bozdoğan (Protokateşik 30,8 mg/kg, Kafeik 264,1 mg/kg, Sinapik 138 mg/kg, Rosmarinik 504,1 mg/kg) popülasyonları olmuştur. Sonuçlar bazı parametreler açısından yerli biber çeşitlerimizin öne çıktığını işaret etmektedir.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................v ÖZET .................................................................................................................... vii ABSTRACT............................................................................................................ix ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi KISALTMALAR VE SİMGELER DİZİNİ...........................................................xv ŞEKİLLER DİZİNİ............................................................................................. xvii ÇİZELGELER DİZİNİ .........................................................................................xix EKLER DİZİNİ.....................................................................................................xxi 1. GİRİŞ ...................................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................7 3. MATERYAL VE YÖNTEM .............................................................................14 3.1. Materyal ..........................................................................................................14 3.2. Yöntem............................................................................................................17 3.2.1. Morfolojik Karakter Analizi.........................................................................19 3.2.1.1. Klorofil yoğunluğu ölçümü.......................................................................19 3.2.2. Fitokimyasal Analizler.................................................................................22 3.2.2.1. Fenolik madde Analizi ..............................................................................22 3.2.2.2. Suda çözünür kuru madde analizi .............................................................23 3.2.2.3. Titre edilebilir asitlik.................................................................................24 4. BULGULAR VE TARTIŞMA ..........................................................................25 4.1. Biber Örneklerinde Morfolojik Özelliklere Ait Bulgular................................25 4.2. Biber Örneklerinde Kimyasal Madde Analizine Ait Bulgular........................39 5. SONUÇ .............................................................................................................45 KAYNAKLAR ......................................................................................................47 xiv EKLER.................................................................................................................. 53 ÖZGEÇMİŞ........................................................................................................... 61tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBiber, Hibrit tohum, Yerli tohum, fenolik madde miktarı, morfolojik özelliktr_TR
dc.titleYERLİ, STANDART VE HİBRİT BİBERLERDE (Capsicum annuum L.) BAZI VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİtr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALItr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
629162.pdf2.45 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.