Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/420
Title: Karbon pasta elektrotların bitki dokuları ile modifikasyonu ve elektrokataliz özelliklerinin incelenmesi
Other Titles: Modifikasyon of carbon paste electrodes with plant tissues and investigation of electrocatalysis properties
Authors: Karagözler, Ali Ersin
Yalvaç, Ayşe Nur
Keywords: Diferensiyel Puls Voltametrisi
Differential Pulse Voltammetry
Dönüşümlü Voltametri
Cyclic Voltammetry
Karbon Elektrot
Carbon Electrode
Issue Date: 1-Jan-2014
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi
Abstract: Elektrokimyasal modifikasyon, voltametride kullanılan elektrotların yapı veya yüzeylerinin çeşitli kimyasal veya biyolojik ajanlarla muamele edilerek elektroda yeni ve istenen özellikler kazandırılması işlemidir. Modifikasyon birkaç farklı amaçla yapılabilir. Bu amaçlardan belki de en önemlisi elektrokatalizdir. Elektrokataliz, tayin edilmek istenen analitin aşırı geriliminin düşmesine sebep olarak analitin daha yüksek bir seçicilikle tayin edilmesine olanak verir. Bu çalışmada grafit tozunun kına, zencefil ve zerdeçal tozu ile karıştırılarak, bağlayıcı mineral yağ eklenerek oluşturulan karbon pastalar ile hazırlanan voltametrik elektrotların test maddelerine sergileDİği elektrokataliz özellikleri incelenmiştir. Sayılan bu biyolojik dokular modifikasyon amacı ile literatürde ilk kez bu çalışmada kullanılmıştır. Test maddeleri olarak dopamin ve ürik asit tekli olarak veya ikili karışımları halinde kullanılmıştır. Diğer bir test maddesi DPPH'dır. Hazırlanan modifiye elektrotlar ile bu test maddelerinin elektrokimyasal davranışları üç farklı pH değerlerine sahip fosfat tamponunda incelenmiştir. Tüm modifiye elektrotlar ile ve tüm pH değerlerinde dopamin ve ürik asit piklerinin modifiye olmamış elektrotlara kıyasla daha negatif potansiyellere kaydığı, yani aşırı gerilimin düştüğü gözlenmiştir. Ancak modifiye elektrotların hiçbirinde dopamin ve ürük asidi yan yana tayin edebilecek bir seçimlilik sağlanamamıştır. Öte yandan, antioksidan kapasite tayinlerinde kullanılan DPPH'a ait voltametrik pik şiddetlerinin, modifiye elektrotlar varlığında küçüldüğü gözlenmiştir.
By chemical modification, voltammetric electrode substrates or surfaces are treated with chemical or biological agents, so as to affect new and desired properties to the electrodes. Modification is done for several reasons. But, perhaps the most important reason is electrocatalysis. Electrocatalysis results in an increase in the rate of electron transfer, so by reducing overpotential analytes can be detected with higher specificity. In this study, some vegetable tissues, namely henna, ginger and curcuma were mixed with graphite powder to prepare carbon pastes. Electrodes prepared with these pastes were employed by voltammetry to investigate the electrocatalysis effects of these tissues. The use of these tissues as modification agents are the first to be reported in the literature. Dopamine and uric acid were used alone or in binary mixtures as test substances. DPPH is also used as a test substance. Electrochemical behaviors of these substances were studied with naked and modified electrodes in phosphate buffer solutions of three different pH values. In all solutions and with all the modified electrodes the peak potentials of dopamine and uric acid were shifted to more negative potentials. Namely, modified electrodes caused a reduction in overpotential. However, it was seen that dopamine and uric acid cannot be analytically determined when they are together in the same solution. On the other hand, the magnitudes of the two oxidation peaks belonging to DPPH were noticeably reduced when the modified electrodes were used. Therefore, it can be said that ginger and curcuma contain some organic molecules with antioxidant ability.
URI: http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=50020879&idt=1
http://hdl.handle.net/11607/420
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
abstract.pdf107.72 kBAdobe PDFView/Open
Ayşe Nur Yavaş.pdf2.23 MBAdobe PDFView/Open
özet.pdf171.12 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.