Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4176
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKoca, Yakup Onur-
dc.contributor.authorÇağır, Süleyman-
dc.date.accessioned2021-09-09T12:57:05Z-
dc.date.available2021-09-09T12:57:05Z-
dc.date.issued2020-
dc.date.submitted2020-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4176-
dc.description.abstractFARKLI OLUM DÖNEMLERİNDE HASAT EDİLEN SİLAJLIK MISIR ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Süleyman ÇAĞIR Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Yakup Onur KOCA 2020, 39 sayfa Bu çalışma, 2018 yılı ana ürün mısır yetiştirme periyodunda Menemem/İzmir koşullarında yürütülmüştür. Yedi adet mısır çeşidi (Everest, Aga, Kilowatt, Burak, Samada 07, P30B74 ve P31Y43) 3 farklı olum (%50 döllenme zamanı, süt olum döneminin sonu ve kuru madde oranının %34-36 olduğu sert hamur olum) döneminde hasat edilmiştir. Tesadüf blokları deneme desenine göre 2 faktörlü ve 3 tekerrürlü yürütülen denemede, parseller sıra arası 70 cm, sıra üzeri 18 cm olacak şekilde (5 sıralı) 17,5 m2 (5m x3,5 m’de) belirlenmiştir. Farklı hasat dönemlerinde çeşitlerin tek bitki ağırlığı (yaprak ağırlığı, sap ağırlığı, yaprak sap oranı, koçan ağırlığı) hesaplanmıştır. Ayrıca bazı silaj kalite özellikleri (protein, ADF VE NDF) belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda en yüksek kuru madde miktarı (357,33 g) ile en yüksek kuru madde oranı (%34) üçüncü hasat zamanında belirlenmiştir. Maksimum koçan oranı %56 ile üçüncü hasat zamanında, maksimum yaprak ve sap oranı değerleri ise sırası ile %32 ve %60 olarak birinci hasat zamanında elde edilmiştir. Silaj kalite parametreleri olarak en yüksek protein oranı %10,23, ADF ortalaması %36,28 ve NDF ortalaması %53,48 ile üçüncü hasat zamanında ölçülmüştür. Kalite özellikleri bakımından bölgede silajlık olarak kullanılan P31Y43, P30B74 ve Everest çeşitleri öne çıkmaktadır. Bölgede yoğun olarak yetiştirilen P31Y43 ve P30B74 çeşitlerine Everest yerli üretim çeşidin yakın değerler göstermesi olumlu bir sonuç olarak görülebilir. Bunları yerli üretim Samada 07, AGA, ve Burak çeşitleri izlemiştir.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................v ÖZET .................................................................................................................... vii ABSTRACT............................................................................................................ix ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi KISALTMALAR VE SİMGELER DİZİNİ...........................................................xv ŞEKİLLER DİZİNİ............................................................................................. xvii ÇİZELGELER DİZİNİ .........................................................................................xix 1. GİRİŞ ...................................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................5 3. MATERYAL VE YÖNTEM .............................................................................12 3.1. Materyal ..........................................................................................................12 3.1.1. Deneme Yeri ve Yılı ....................................................................................12 3.1.2. Deneme Yerinin Toprak Özellikleri.............................................................12 3.1.3. Deneme Yerinin İklim Özellikleri................................................................13 3.1.4. Denemede Kullanılan Silajlık Mısır Çeşitlerinin Bazı Özellikleri...............14 3.2. Yöntem............................................................................................................15 3.2.1. Deneme Yöntemi ve Uygulama Tekniği......................................................15 3.2.2. İncelenen Özellikler ve Yöntemleri .............................................................16 3.2.2.1. Bitki kuru ağırlığı (g): ...............................................................................16 3.2.2.2. Kuru madde oranı (%):..............................................................................16 3.2.2.4. Yaprak bitki oranı (%): .............................................................................16 3.2.2.5. Sap bitki oranı (%): ...................................................................................16 3.2.2.6. Protein oranı (%):......................................................................................16 3.2.2.7. ADF oranı (%):..........................................................................................17 xiv 3.2.2.8. NDF oranı (%):......................................................................................... 17 3.2.3. Araştırmada Elde Edilen Verilerin Değerlendirilmesi ................................ 17 4. BULGULAR VE TARTIŞMA.......................................................................... 18 4.1. Bitki Kuru Ağırlığı (g).................................................................................... 18 4.2. Kuru Madde Oranı (%)................................................................................... 19 4.3. Koçan Bitki Oranı .......................................................................................... 21 4.4. Yaprak Bitki Oranı (%) .................................................................................. 22 4.5. Sap Bitki Oranı (%)........................................................................................ 24 4.6. Protein Oranı (%) ........................................................................................... 25 4.7. ADF Oranı (%)............................................................................................... 26 4.8. NDF Oranı (%)............................................................................................... 27 5. SONUÇ ............................................................................................................. 30 KAYNAKLAR...................................................................................................... 33 ÖZGEÇMİŞ........................................................................................................... 39tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectSilajlık Mısır, ADF, NDF, Yeşil ve Kuru Ot Verimi.tr_TR
dc.titleFARKLI OLUM DÖNEMLERİNDE HASAT EDİLEN SİLAJLIK MISIR ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİtr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALItr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
625489.pdf1.25 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.