Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4141
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorbüyüköztürk karul, aslıhan-
dc.contributor.authoröğüt, serdal-
dc.date.accessioned2021-09-06T05:18:24Z-
dc.date.available2021-09-06T05:18:24Z-
dc.date.issued2021-
dc.date.submitted2021-08-16-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4141-
dc.description.abstractMeme kanseri, dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık teşhis edilen kanser türlerinden biridir. Dünya geneline bakıldığında ölüm sebepleri arasında kadınlarda ikinci sırada yer aldığı bilinmektedir. Bu yüzden, meme kanseri hastalığının tedavisine yönelik çok farklı araştırmalar yapılmaktadır. Kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarına ek olarak tamamlayıcı tedaviler de tercih edilen yöntemler arasındadır. Mevcut tez araştırmasında meme kanseri hücre dizisinde (MCF-7) oğulotu ve avokado ekstreleri kullanımının antiproliferatif, apoptotik ve antioksidan etkilerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Tıpta tedavi amaçlı uygulanan kemoterapötik ajanların ana hedefi neoplastik hücreleri tahrip etmesidir. Ancak bu esnada bazı sağlıklı hücreler de uygulamadan olumsuz etkilenebilmektedir ve sonuç olarak çeşitli yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Literatürlerde de bildirildiği üzere oğulotu ve avokado bitkileri içerdikleri bileşenler ile güçlü antioksidan özeliklere sahiptirler. Bu bitkiler antioksidan özellikleri kanser tedavilerinde kullanılan ilaçların yan etkilerinin azaltılması ve aynı zamanda reaktif oksijen türlerinin (ROT) seviyesini azaltması bakımından önemlidir. Kanser hücre hatlarında (MCF-7) oğulotu ve avokado bitkilerinin kanser hücreleri üzerindeki antiproliferatif, apoptotik ve antioksidan etkilerinin ortaya çıkarılması tamamlayıcı tedavi amaçlı literatüre katkı yapması tezin ana amacını oluşturmakdır. Araştırmada oğulotu ve avokado bitki ekstrelerinin farklı konsantrasyonları (1 µg/mL, 10 µg/mL, 100 µg/mL ve 1000 µg/mL) MCF-7 hücre dizisi üzerine uygulanmıştır. Sitotoksik aktiviteleri 24 saatte MTT yöntemi, apoptotik aktiviteleri ise anneksin V yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Biyokimyasal parametrelerin belirlenmesinde 1 µg/mL, 10 µg/mL, 100 µg/mL ve 1000 µg/mL dozlarda hücrelere uygulama yapılmış ve sonra hücre lizatları elde edilmiştir. Hazırlanan numuneler ile ilk olarak hücrenin protein düzeyi hesaplanmıştır. Ardından TOS, TAS, OSİ, SOD, GPx aktivite tayini, MDA ve NO analizleri yapılmıştır. Sonuçlar değerlendirildiğinde, araştırmamızda doz ve zamana bağlı olarak oğulotu ve avokado bitki ekstrelerinin MCF-7 hücre proliferasyonunu azalttığı belirlenmiştir. Aynı zamanda elde ettiğimiz apoptoz artışı da bu proliferasyon inhibisyonunu açıklamaktadır. Araştırma çerçevesinde ortaya çıkan antioksidan sonuçları da proliferasyonun inhibisyonunu ve aynı zamanda apoptozun artışını desteklemektedir. İstatistiksel olarak tüm veriler yorumlandığında oğulotu ve avokado bitkilerinin, MCF-7 hücrelerinde moleküler antikanserojenik mekanizmaları, tekli ya da kemoterapötik ajanlarla kombine çalışılarak, meme kanseri tedavisi için yeni kemoterapötik ve kemopreventif ajanların gelişimine önemli katkı sağlayacağı mevcut araştırma ile belirlenmiştir.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR vii ŞEKİLLER DİZİNİ ix RESİMLER DİZİNİ xi TABLOLAR DİZİNİ xii ÖZET xiv ABSTRACT xvi 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Sağlık Kavramı 3 2.2. Kanser 3 2.2.1. Kanser Oluşumuna Neden Olabilen Faktörler………………………………...………...6 2.2.2. Hücre Döngüsü ve Kanser Oluşumu…………………………………………………….6 2.3. Meme Kanseri 11 2.3.1. Meme Anatomisi 12 2.3.2. Meme Kanseri Evreleri 13 2.3.3. Meme Kanseri Risk Faktörleri 16 2.3.3.1. Obezite 16 2.3.3.2. Beslenme 16 2.3.3.3. Fiziksel aktivite 17 2.3.3.4. Alkol 17 2.3.3.5. Sigara 18 2.3.3.6. Meme kanserlerinde genetik kalıtımsal özellikler 18 2.3.3.6.1. BRCA1 ve BRCA2 genleri 18 2.3.3.7. Östrojen hormonu 19 2.3.3.8. Serbest radikaller ve oksidatif stres……………………………………………..…...19 2.3.3.9. Serbest radikal oluşumunda ekzojen ve endojen etmenler .…………………………20 2.3.3.9.1. Serbest radikal oluşumunda ekzojen etmenler …………………………………….20 2.3.3.9.2. Serbest radikal oluşumunda endojen etmenler …………………………….………21 2.3.3.10. Antioksidan savunma sistemleri ……………………………………………….…..24 2.4. Antioksidanlar 25 2.4.1. Endojen Antioksidanlar 26 2.4.1.1. Enzimatik olanlar…………………………………………………………………….26 2.4.1.2. Enzimatik olmayanlar………………………………………………………………..26 2.4.2. Ekzojen Antioksidanlar 26 2.5. MCF-7 Meme Kanseri Hücre Hattı 28 2.6. Hücre Ölüm Mekanizmaları 28 2.6.1. Apoptoz (Programlı Hücre Ölümü) 28 2.6.2. Nekroz………………………………………………………………………………….30 2.6.3. Apoptoz Esnasında Görülen Morfolojik Değişiklikler 35 2.6.4. Kaspaz Aktivasyon Mekanizması 37 2.7. Avokado (Persea americana) Meyvesi Hakkında Bilgiler 37 2.7.1. Avokado (Persea americana) Meyvesinin Hastalıkları Tedavi Edebilme Kapasitesi ile Bilimsel Araştırmalar 41 2.7.1.1 Avokadonun yüksek glukoz seviyesi etkisi üzerine yapılmış araştırmalar 44 2.7.1.2. Avokadonun insanlarda yüksek lipid profili üzerindeki etkileri 46 2.7.1.3. Avokadonun insanlarda obezite üzerindeki etkileri 47 2.7.1.4. Avokadonun insanlarda yüksek kan basıncı üzerindeki etkileri 48 2.7.1.5. Avokadonun insanlarda ateroskleroz üzerindeki etkileri 50 2.7.1.6. Avokadonun Antioksidan Etkisine Dair Araştırmalar 51 2.8. Oğulotu (Melissa officinalis) Bitkisi İle İlgili Bilgiler 52 2.8.1. Oğulotu Bitkisinin Önemli Özellikleri ve Tedavi Etme Özelliği ile İlgili Literatür Çalışmaları 55 2.8.1.1. Oğulotunun antibakteriyal ve antiviral etkileri …………………………………...…55 2.8.1.2. Oğulotunun antioksidan etkisi ……………………………………………………....56 2.8.1.3. Oğulotu bitkisinin antitümör etkileri……………………………………………..….59 3. GEREÇ ve YÖNTEM 60 3.1. Deneylerde Kullanılan Malzemeler 60 3.2. Kullanılan Cihazlar 62 3.3. Araştırmada Kullanılan Çözeltiler 63 3.4. Araştırma Düzeneğinin Oluşturulması 64 3.4.1. Hücrelerin Çözdürülmesi 64 3.4.2. Hücrelerin Pasajlanması 65 3.4.3. Oğulotu ve Avokado Dozlarının Belirlenmesi 66 3.4.4. Hücre Proliferasyon Analizleri 67 3.4.5. Oğulotu ve Avokado Ektreleri ile Yapılan MTT Yöntemi 68 3.4.6. Çalışılan Hücrelerin Dondurulması 70 3.4.7. MCF-7 Hücreleri için Complete Ortamının Hazırlanması 70 3.4.8. MCF-7 Hücrelerinin Kullanımı 71 3.4.9. Apoptotik Analizler 72 3.4.10. Anneksin V Testi 72 3.4.11. Biyokimyasal Analizler 74 3.4.12. BCA Protein, SOD, GPx, MDA, TAK, TOK ve NO Analizleri için Hücrelerden Lizat Eldesi ….75 3.4.12.1. SOD aktivite tayini …………………………………………………………………78 3.4.12.2. GPx aktivite tayini ………………………………..………………………………..81 3.4.12.3. MDA tayini…………………………………………………………………………83 3.4.12.4. NO tayini………………………………...………………………………………….84 3.4.12.5. TAK yöntemi………………………………………...……………………………..87 3.4.12.6. TOK yöntemi……………….………………………………………………………88 3.5. İstatistiksel Yöntemler 89 4. BULGULAR 91 4.1. Hücre Canlılığı Değerlendirme Bulguları 91 4.1.1. Etkin Oğulotu ve Avokado Dozlarının Belirlenmesi 91 4.1.2. Etkin Oğulotu Dozunun Belirlenmesi 94 4.1.3. Avokado Ekstrelerinin Anti-Proliferatif Etkisinin MTT Yöntemiyle Belirlenmesi ......94 4.1.4. Oğulotu Ekstrelerinin Anti-Proliferatif Etkisinin MTT Yöntemiyle Belirlenmesi …... 94 4.2. Avokado Ektresi Uygulanmış MCF-7 Hücreleindeki MTT Sonuçları…………….….…95 4.3. Oğulotu Ekstresi Uygulanmış MCF-7 Hücrelerindeki MTT Sonuçları 96 4.4. Avokado Apoptoz Değerlendirme Sonuçları 97 4.5. Oğulotu Apoptoz Değerlendirme sonuçları…………………………………………….102 4.6. Biyokimyasal Analizler………………………………………………………………....107 4.6.2. Total Oksidan ve Total Antioksidan Kapasitesi Analizi Sonuçları…………………..109 4.6.3. Süperoksit SOD Aktivite Sonuçları…………………………………………………..112 4.6.4. Glutatyon Peroksidaz (GPx) Aktivite Sonuçları…………………………………..…114 4.6.5. Malondialdehit (MDA) Analizi Sonuçları……………………………………………115 4.6.6. Nitrik Oksit (NO) Analizi Sonuçları……………………………………………..…..116 5. TARTIŞMA…………………………………………………………………………..….118 6. SONUÇLAR VE ÖNERİLER 123 KAYNAKLAR 127 ÖZGEÇMİŞ 161tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisheraydın adnan menderes üniversitesi, sağlık bilimleri enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectAvokado, MCF-7, oğulotu, sitotoksisite, apoptoz, antioksidan parametreler.tr_TR
dc.titleMEME KANSERİ HÜCRE DİZİSİ ÜZERİNDE (MCF-7), AVOKADO (Persea americana) ve OĞULOTU (Melissa officinalis) BİTKİ EKSTRELERİNİN ANTİPROLİFERATİF, APOPTOTİK VE ANTİOKSİDAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASItr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Düzeltme-son-Serdal ÖĞÜT-tezim-25.08.2021.docdoktora tezi serdal öğüt46.24 MBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.