Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4134
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGökçe Eskin, Serap-
dc.contributor.authorSaygın, Duygu Gizem-
dc.date.accessioned2021-08-31T07:05:46Z-
dc.date.available2021-08-31T07:05:46Z-
dc.date.issued2021-08-10-
dc.date.submitted2021-07-14-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4134-
dc.description.abstractAmaç: Bu araştırmada üniversite öğrencilerinde yeme farkındalığının ölçülmesi ve yeme farkındalığının öğrencilerin sosyo-demografik özellikleri, yeme davranışları, var olan beslenme alışkanlıkları ve depresyon düzeyleri ile değişiminin incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri ile gerçekleştirilmiş olup, analitik-kesitsel bir çalışmadır. Kasım 2019 – Ocak 2020 tarihleri aralığında yüz yüze görüşme yöntemiyle veriler toplanmıştır. Verilerin toplanmasında YFÖ, BDÖ, ÜFYÖ ve katılımıcıların sosyo-demografik özellikleri ile beslenme özelliklerinin incelenmesi için literatür desteği ile araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizi için IBM SPSS 22 (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılmıştır. Güç analizi için G-Power kullanılmış ve verilerin analizinde; Independent-Samples t Test, Kruskal Wallis, Mann Whitney-U, One-Way ANOVA testleri ve Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırma katılan öğrencilerin yaş, BKİ, yaşadıkları yer, kronik hastalık varlığı gibi özellikleri ile YFÖ puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0,05). Zayıf bireylerin, il merkezinde yaşayan bireylerin, kronik hastalığı olmayan bireyler YFÖ puan ortalamasının kıyaslandıkları gruplar arasında anlamlı olarak daha düşük olduğu saptanmıştır (p<0,05). Öğrencilerin cinsiyetleri, bölümleri, kaçıncı sınıfta eğitim almakta oldukları, yaşadığı kişi, gelir durumları ve spor yapma durumları ile toplam YFÖ puan ortalaması arasında anlamlı fark yoktur (p>0,05). Öğrencilerin YFÖ puanları ile ara öğün yapma durumları, öğün atlama durumları ve ara öğün sayıları arasında anlamlı fark saptanmıştır (p<0,05). YFÖ’nin farkındalık alt boyutu puan ortalamaları ile cinsiyet arasında anlamlı fark saptanmıştır (p<0,05). Erkeklerin farkındalık puanı, kadınlardan yüksektir(p<0,05). Öğrencilerin BKİ değerleri ile YFÖ alt boyutlarından olan düşünmeden yeme, duygusal yeme ve enterferans arasında anlamlı fark vardır (p<0,05). Obez bireylerin düşünmeden yeme ve enterferans puanları daha düşükken, duygusal yeme davranışının zayıf bireylerde daha az olduğu saptanmıştır (p<0,05). Duygusal yeme davranışı Ebelik Bölümü öğrencilerinde, Beslenme ve Diyetetik Bölümü ve Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencilerine kıyasla daha yüksektir (p<0,05). Duygusal yeme davranışına sahip olan katılımcılar daha yüksek depresyon düzeylerine sahip bulunmuştur (p<0,01). Bireylerin düşünmeden yeme davranışları arttıkça depresyon düzeyleri artmaktadır (p<0,01). Sonuç: Bu çalışma yeme farkındalığı ve alt boyutlarının; bireylerin sosyo-demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları ve depresyon düzeyleri ile ilişkili olduğunu göstermektedir.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY …………………………………………………………………………..i TEŞEKKÜR ………………………………………………………………………………….ii SİMGELER ve KISALTMALAR DİZİNİ…………………………………………… …...viii ŞEKİLLER DİZİNİ ………………………………………………………………………….ix TABLOLAR DİZİNİ ………………………………………………………………………... x ÖZET…………………………………………………………………………………… …. xii ABSTRACT ………………………………………………………………………………. xiv 1. GİRİŞ ……………………………………………………………………………………... 1 2. GENEL BİLGİLER ………………………………………………………………………..3 2.1. Farkındalık 3 2.1.1. Yeme Farkındalığı 3 2.1.2. Yeme Farkındalığının Değerlendirilmesi 7 2.2. Obezite 8 2.2.1. Obezite Prevalansı 9 2.2.2. Etiyolojisi 10 2.2.3. İlişkilendirildiği Hastalıklar 11 2.2.4. Tedavi Yöntemleri 12 2.2.5. Çocukluk Çağı Obezitesi 15 2.3. Açlık Türleri 16 2.3.1. Hücresel Açlık 17 2.3.2. Duyusal Açlık 18 2.3.3. Duygusal Açlık 18 3. GEREÇ VE YÖNTEM………………………………………………………………. …. 20 3.1. Araştırmanın Şekli 20 3.2. Araştırmanın Yapıldığı Yer 20 3.3. Araştırmanın Zamanı 20 3.4. Araştırmanın Evren ve Örneklemi 20 3.5. Bağımlı ve Bağımsız Değişkenler 21 3.5.1. Bağımlı Değişkenler 21 3.5.2. Bağımsız Değişkenler 21 3.6. Araştırmaya Dahil Edilme ve Araştırmadan Dışlanma Kriterleri 22 3.6.1. Araştırmaya Dahil Edilme Kriterleri 22 3.6.2. Araştırmadan Dışlanma Kriterleri 22 3.7. Verilerin Toplanması 22 3.7.1. Anket Formu 23 3.7.2. Yeme Farkındalığı Ölçeği 23 3.7.3. Üç Faktörlü Yeme Ölçeği 24 3.7.4. Beck Depresyon Ölçeği 25 3.8. İstatistiksel Değerlendirme 25 3.9. Araştırmanın Etik Yönü 26 3.10. Araştırmanın Sınırlılıkları 26 4. BULGULAR…………………………………………………………………………. ….27 4.1. Öğrencilere İlişkin Tanımlayıcı Bulgular 27 4.2. Öğrencilerin Beslenme Özellikleri 28 4.3..Öğrencilerin YFÖ, Üç Faktörlü Yeme Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği Puan Ortalamaları 29 4.4. Öğrencilerin YFÖ Alt Boyut Puan Ortalamaları 30 4.5. Öğrencilerin Üç Faktörlü Yeme Ölçeği Alt Boyut Puan Ortalamaları 30 4.6..Öğrencilerin Sosyo-demografik Özelliklerine Göre YFÖ Puan Ortalamalarının Karşılaştırılması 30 4.7. Öğrencilerin Beslenme Özelliklerine Göre YFÖ Puan Ortalamalarının Karşılaştırılması 31 4.8. Öğrencilerin Cinsiyetine Göre YFÖ Alt Boyut Puan Ortalamalarının Karşılaştırılması .32 4.9. Katılımcıların Cinsiyetine Göre Üç Faktörlü Yeme Ölçeği ve Alt Boyut Puan Ortalamalarının Karşılaştırılması 33 4.10. Öğrencilerin BKİ’ne göre YFÖ Alt Boyut Puan Ortalamalarının Karşılaştırılması….. 34 4.11. Öğrencilerin BKİ’ne Göre Üç Faktörlü Yeme Ölçeği Alt Boyut Puan Ortalamalarının Karşılaştırılması 35 4.12. Öğrencilerin Eğitim Aldıkları Bölümü Göre YFÖ Alt Boyut Puan Ortalamalarının Karşılaştırılması 35 4.13. Katılımcıların Okuduğu Bölüme Göre Üç Faktörlü Yeme Ölçeği ve Alt Boyut Puan Ortalamalarının Karşılaştırılması 36 4.14. Öğrencilerin sınıfına göre YFÖ Alt Boyut Puan Ortalamalarının Karşılaştırılması 37 4.15. Öğrencilerin sınıfına göre Üç Faktörlü Yeme Ölçeği ve Alt Boyut Puan Ortalamalarının Karşılaştırılması 38 4.16. Yeme Farkındalığı Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Üç Faktörlü Yeme Ölçeği Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi 39 5. TARTIŞMA ……………………………………………………………………………... 41 5.1. Öğrencilere İlişkin Tanımlayıcı Bulguların Değerlendirilmesi 41 5.2. Öğrencilerin Beslenme Özellikleri 41 5.3. Öğrencilerin YFÖ, Üç Faktörlü Yeme Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği Puan Ortalamaları 42 5.4. Öğrencilerin YFÖ Alt Boyut Puan Ortalamaları 43 5.5. Öğrencilerin Üç Faktörlü Yeme Ölçeği Alt Boyut Puan Ortalamalarının Değerlendirilmesi 43 5.6. Öğrencilerin Sosyo-demografik Özelliklerine Göre YFÖ Puan Ortalamalarının Değerlendirilmesi 44 5.7. Öğrencilerin Beslenme Özelliklerine Göre YFÖ Puan Ortalamalarının Değerlendirilmesi 46 5.8. Öğrencilerin Cinsiyetine Göre YFÖ Alt Boyut Puan Ortalamalarının Değerlendirilmesi 47 5.9. Katılımcıların Cinsiyetine Göre Üç Faktörlü Yeme Ölçeği ve Alt Boyut Puan Ortalamalarının Değerlendirilmesi 47 5.10. Öğrencilerin BKİ’ne göre YFÖ Alt Boyut Puan Ortalamalarının Değerlendirilmesi …48 5.11. Öğrencilerin BKİ’ne Göre Üç Faktörlü Yeme Ölçeği Alt Boyut Puan Ortalamalarının Değerlendirilmesi 49 5.12. Öğrencilerin Eğitim Aldıkları Bölümü Göre YFÖ Alt Boyut Puan Ortalamalarının Değerlendirilmesi 49 5.13. Katılımcıların Okuduğu Bölüme Göre Üç Faktörlü Yeme Ölçeği ve Alt Boyut Puan Ortalamalarının Değerlendirilmesi 50 5.14. Öğrencilerin sınıfına göre YFÖ Alt Boyut Puan Ortalamalarının Değerlendirilmesi ...51 5.15. Öğrencilerin Sınıfına Göre Üç Faktörlü Yeme Ölçeği ve Alt Boyut Puan Ortalamalarının Değerlendirilmesi 51 5.16. Yeme Farkındalığı Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Üç Faktörlü Yeme Ölçeği .Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi 52 6. SONUÇ VE ÖNERİLER ………………………………………………………………...54 6.1. Sonuçlar 54 6.2. Öneriler 56 KAYNAKLAR ……………………………………………………………………………...57 EKLER………… …………………………………………………………………………...64 EK 1. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik .Araştırmalar Etik Kurulu Başkanlığından Onay Yazısı 64 EK 2. Veri Toplama Formu 65 EK 3. Yeme Farkındalığı Ölçeği 68 EK 4. Beck Depresyon Ölçeği 69 EK 5. Üç Faktörlü Yeme Ölçeği 73 BİLİMSEL ETİK BEYANI ……………………………………………………………….. 74 ÖZGEÇMİŞ ……………………………………………………………………………….. 75tr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesstr_TR
dc.subjectFarkındalık, Kilo Kontrolü, Obezite, Yeme Bozuklukları, Yeme Farkındalığıtr_TR
dc.titleÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YEME FARKINDALIĞI VE ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ: SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖRNEĞİtr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.authorID10412499tr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümütr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Duygu Gizem Saygın_tezson.pdf937.63 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.