Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/4074
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | PARIN, UGUR | - |
dc.contributor.author | MEYDAN, MUAZZEZ | - |
dc.date.accessioned | 2021-07-06T13:34:12Z | - |
dc.date.available | 2021-07-06T13:34:12Z | - |
dc.date.issued | 2021-07-06 | - |
dc.date.submitted | 2021-06-22 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11607/4074 | - |
dc.description.abstract | Amaç: Araştırmamızda, hastanelerde sık kullanılan sekiz adet dezenfektanın dört adet standart bakteri suşu üzerine etkisi ve etki süresinin kalitatif dilusyon yöntemi ile incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tez çalışmasında etil alkol, povidon iyot, hidrojen peroksit, gluteraldehit, benzalkolyum klorür, lizol, klorhekzidin ve hipoklorit gibi dezenfektanların, Staphylococcus aureus ATCC 6539, Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, ve Klebsiella pneumoniae 13883 standart suşlarına karşı antimikrobiyal etkinlikleri ve etki süresi kalitatif süspansiyon metodu ile araştırılmıştır. Etil alkol için %95 (sulandırmadan), %70 ve %50, diğer dezenfektanlar için 1/10, 1/100 ve 1/1000’lik dilüsyonlar hazırlanmıştır. Üreme zaman aralıkları ise 1-2-5-10-30 dk olarak belirlenmiş, değerlendirme; süreler sonunda üremenin olmaması dezenfektanın bakterisidal etkisi olduğu şeklinde yorumlanmıştır. Bulgular: Bu çalışmada tüm sulandırmalarda 1 dakikalık maruziyet sonrası tüm bakterilerin üremesini inhibe eden dezenfektan olarak sadece %95’lik etil alkol saptanmıştır. 1/10 sulandırmada yine 1 dakikada tüm bakterilerin üremesini inhibe eden glutaraldehit (%2) en etkili dezenfektan olarak gözlenmiştir. Etil alkolün %70’lik konsantrasyonunun bakterilerle en az 2 dakika temasının uygun olduğu tespit edilmiştir. Sodyum hipoklorit (%5) 1/10 sulandırmada kullanıldığında 1 dakikalık temas ile tüm bakterilerin üremesini inhibe ederken, 1/100 sulandırmada tüm bakterileri öldürmek için en az 5 dakika süre ile uygulanması uygun bulunmuştur. Sonuç: Sonuç olarak hem hastaların hem de sağlık çalışanlarının hastane enfeksiyonlarından korunabilmesi için tüm hastanelerde dezenfeksiyon politikası oluşturulmalıdır. Her hastanenin kendi mikroorganizmalarına karşı etkili antiseptik ve dezenfektanları tespit etmesi hem maliyet hem de güvenli sağlık ortamı için faydalı olacaktır. | tr_TR |
dc.description.tableofcontents | İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY …………...………………..………………….……………….. i TEŞEKKÜR …………………………………………………….…………………… ii İÇİNDEKİLER ..…………………………………….………...……….….………… iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ …..…………………….…….………… v ŞEKİLLER DİZİNİ ….………….…………………...……………….……………… vi TABLOLAR DİZİNİ ….………….…………………...…………………………….. vii ÖZET ………………………………………………………………………………… viii ABSTRACT ………………………………………………………….……………… ix 1. GİRİŞ……………………………………………………………………………… 1 2. GENEL BİLGİLER……………………………………………………………….. 3 2.1. Dekontaminasyon ve Hastane Enfeksiyonları..…………………………..……… 6 2.1.1. Metisilin Dirençli Staphylococcus aureus …………………………………….. 7 2.1.2. Vankomisin Dirençli Enterokoklar….……………………..…………............... 9 2.1.3. Clostridium difficile ……………………………………….…………………... 11 2.1.4. Acinetobacter sp. . 13 2.1.5. Çoklu İlaç Dirençli Gram-Negatif Basiller….………………………………… 16 2.1.6. Pseudomonas sp. ve Stenotrophomonas sp. …………………………………... 18 2.2. Manuel Dekontaminasyon……………………………………………………….. 19 2.2.1. Rutin Temizlik Uygulamaları …………………………………………………. 19 2.2.2. Kritik Olmayan Yüzeyler ……………………………………………………... 20 2.2.3. Kritik Yüzeyler …………………………………………………………........... 21 2.2.4. Klinik Ekipmanlar ………………………………………………...................... 22 2.2.5. Terminal (Derin) Dekontaminasyon ………………………………………….. 24 2.2.6. Mikrofiber ve Pamuk Materyaller …………………………………………….. 24 2.2.7. Dezenfektanların Etkinliklerini Belirleme Yöntemleri………………………… 25 3. GEREÇ VE YÖNTEM……………………………………………………………. 26 3.1. Gereç ……….………………………………….................................................... 26 3.1.1.Dezenfektanlar ve Sulandırma Oranları ……………..………………………… 26 3.1.2. Standart Suşlar…………………………………………………………............ 26 3.1.3. Besiyerleri……………..……………………………………………………….. 27 3.1.3.1. Blood Agar (Oxoid™ CM0854)……..…………………………................... 27 3.1.3.2. Trypton Soya Broth (TSB) (Oxoid™ CM 0876)….………………………… 27 3.1.3.3. Trypton Soya Agar (TSA) (Oxoid™ RM224.00)…………............................ 28 3.1.4. Çözeltiler ……………………………………………………………………… 28 3.1.4.1. Nötralizan Çözeltisi………………………………………………………….. 28 3.1.4.2. Sulandırma Çözeltisi………………………………………………………… 29 3.2. Yöntem…………………………………………………………………………... 29 4. BULGULAR…………………………….………………………………………… 30 5. TARTIŞMA……………………………………………………....…………......... 34 6. SONUÇ VE ÖNERİLER…………………………………………………………. 43 KAYNAKLAR………………………………………………………………………. 44 BİLİMSEL ETİK BEYANI…………………………………………………………. 55 ÖZGEÇMİŞ………………………………………………………………….............. 56 | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.subject | Dezenfektan, Hastane enfeksiyonları, Bakteri, Kalitatif süspansiyon, Antimikrobiyal aktivite. | tr_TR |
dc.title | BAZI ANTİSEPTİK DEZENFEKTANLARIN ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN IN VITRO OLARAK ARAŞTIRILMASI | tr_TR |
dc.type | masterThesis | tr_TR |
dc.contributor.department | SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ | tr_TR |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
3. ANA METİN MUAZZEZ MEYDAN SON DÜZELTME 06.07.2021.docx | TEZ METNİ | 191.89 kB | Microsoft Word XML | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.