Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4072
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBildik, Ayşegül-
dc.contributor.authorHANSU, Reyhan-
dc.date.accessioned2021-07-02T10:51:57Z-
dc.date.available2021-07-02T10:51:57Z-
dc.date.issued2021-06-22-
dc.date.submitted2021-04-26-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4072-
dc.description.abstractÖZET AYDIN İLİNDEKİ ARTEZYEN SULARININ FİZİKOKİMYASAL OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Hansu R. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyokimya (Veteriner) Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2021. Amaç: Aydın ili toprak, su ve iklim özellikleri bakımından yüksek bir tarım potansiyeline sahiptir. Bu sebeple su kaynakları, tarımsal üretimin arttırılması ve iyileştirilmesinde anahtar rol oynar. Bu araştırma, 2018-2019 yılı sonbahar ve kış aylarında Aydın’ın çeşitli ilçelerinden toplanan 17 adet artezyen suyu örneği üzerinde yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Aydın iline bağlı çeşitli ilçelerden alınan artezyen sularının; pH, toplam sertlik, elektriksel iletkenlik, bulanıklık, askıda katı madde, alkalinite, klorür, amonyak, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, bor, sodyum adsorpsiyon oranı ve sülfat gibi su kalite parametreleri incelenmiş ve bazı ağır metaller yönünden kirliliği tespit edilip kalite ve sınıfı belirlenmiştir. Bulgular: Araştırma, sonbahar ve kış ayları içerisinde 9 farklı ilçeden toplamda 17 su örneği alınarak gerçekleştirilmiştir. ABD Tuzluluk Diyagramı ile yapılan değerlendirmede, 17 su örneğinden bir tanesi C1-S1 sınıfında, üç tanesi C2-S1 sınıfında, on tanesi C3-S1 sınıfında ve üç tanesinin ise C4-S1 sınıfında olduğu belirlenmiştir. Yapılan çalışmada, Aydın ili artezyen sularının yüksek derişimde tuz ve düşük derişimde sodyum içerdiği sonucuna varılmıştır. Sonuç: Aydın ili artezyen sularının, incelenen parametreler yönünden WHO, USEPA ve Avrupa Birliği su kalite standartları ile ülkemizde geçerli olan TSE 266 İnsani Tüketim Amaçlı Sular Standardı ve T.C. Sağlık Bakanlığı İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliğinde sular için belirlenen sınır değerlere uygun olduğu belirlenmiştir. Bu araştırma ile artezyen sularının incelenen parametreler açısından insan sağlığını olumsuz etkilemeyeceği sonucuna varılmıştır.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vi ŞEKİLLER DİZİNİ vii TABLOLAR DİZİNİ viii ÖZET x ABSTRACT xi 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Suyun Kimyasal ve Fiziksel Özellikleri 3 2.2. Kalite Özelliklerine Göre Suların Sınıflandırılması 4 2.2.1. Yer Altı Suları 4 2.2.1.1. Yer Altı Sularının Önemi 5 2.2.1.2. Yer Altı Suyunun İçme ve Kullanılabilme Özellikleri 6 2.3. Suyun Sağlığa Uygunluğu Yönünden İncelenmesi 7 2.3.1. Suyun Fiziksel Özellikleri 8 2.3.1.1. pH 8 2.3.1.2. Renk 10 2.3.1.3 Bulanıklık 11 2.3.1.4. Elektriksel İletkenlik (EC) 12 2.3.2. Suyun Kimyasal Özellikleri 14 2.3.2.1. Toplam Sertlik 15 2.3.2.2. Alkalinite (Karbonat-Bikarbonat) 17 2.3.2.3. Askıda Katı Madde (AKM) 18 2.3.2.4. Florür (F) 19 2.3.2.5. Klorür 21 2.3.2.6. Demir (Fe) 22 2.3.2.7. Mangan (Mn) 25 2.3.2.8. Bakır (Cu) 26 2.3.2.9. Çinko (Zn) 28 2.3.2.10. Magnezyum (Mg) 29 2.3.2.11. Bor (B) 30 2.3.2.12. Kalsiyum (Ca) 32 2.3.2.13. Potasyum (K) 34 2.3.2.14. Sodyum (Na) 35 2.5.2.15. Sodyum Adsorpsiyon Oranı (SAR) 36 2.3.2.16. Sülfat (SO4-2) 38 3. GEREÇ VE YÖNTEM 40 3.1. Gereç 40 3.1.1. Kullanılan Cihazlar 40 3.1.2. Su Örneklerinin Toplanması ve Hazırlanması 40 3.1.3. Kullanılan Kimyasallar ve Stok Çözeltilerin Hazırlanması 41 3.2. Yöntem 45 3.2.1. Titrimetrik Yöntem ile Yapılan Tayinler 45 3.2.1.1. Alkalinite (Karbonat-Bikarbonat) Tayini 45 3.2.1.2. Toplam Sertlik Tayini 46 3.2.2. Spektrofotometre ile Yapılan Tayinler 47 3.2.2.1. Bulanıklık Tayini 47 3.2.2.2. Sülfat Tayini 48 3.2.3. Hizmet Alımı ile Yapılan Tayinler 49 4. BULGULAR 50 4.1. Analiz Hesaplamaları 50 4.1.1. Alkalinite (karbonat-bikarbonat) Tayini Hesaplaması 50 4.1.2. Toplam Sertlik Tayini Hesaplaması 52 4.1.3. Bulanıklık Tayini Hesaplaması 54 4.1.4. Sülfat Tayini Hesaplaması 56 4.1.5. Ağır Metallerin Tayin Sonuçları 58 4.1.6. Diğer Parametrelerin Sonuçları 59 5. TARTIŞMA 61 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 73 KAYNAKLAR 77 BİLİMSEL ETİK BEYANI 84 ÖZ GEÇMİŞ 85tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Estitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectAğır metal, Aydın, Kirlilik, Su kalite standardı, Yer altı suyu.tr_TR
dc.titleAydın İlindeki Artezyen Sularının Fizikokimyasal Olarak Değerlendirilmesitr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.authorID10400221tr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyokimya (Veterinerlik) Bölümütr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Reyhan Tez 11 Haziran 2021-dönüştürüldü (1).pdf1.14 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.