Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/4000
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Kaynak, Mustafa Ali | - |
dc.contributor.author | Gürbüz, Kemal | - |
dc.date.accessioned | 2021-03-03T13:20:37Z | - |
dc.date.available | 2021-03-03T13:20:37Z | - |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.date.submitted | 2020 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11607/4000 | - |
dc.description.abstract | Bu çalışma, ikinci ürün pamukta bitki sıklığına göre azot ihtiyacının artıp artmadığını ve verim ve kaliteye en uygun olan azot dozlarını belirlemek amacıyla, Aydın ili Söke ilçesinde yapılmıştır. Çalışmada Claudia pamuk çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Ana parsellerde bitki sıklığı, alt parsellerde ise azot dozları yer alarak, seyreltmesiz ve seyreltmeli (15 cm sıra üzeri mesafe) iki bitki sıklığı uygulaması ve dekara saf olarak 12, 18, 24 ve 30 kg N dozu uygulaması yapılmıştır. Denemede, kütlü pamuk verimi ilk koza açma gün sayısı, odun dalı sayısı, meyve dalı sayısı, bitki boyu, koza sayısı, koza kütlü pamuk ağırlığı, çırçır randımanı, 100 tohum ağırlığı, lif uzunluğu, lif İnceliği, lif kopma dayanıklılığı ve lif olgunluğu özellikleri incelenmiştir. Denemede, bitki sıklığının kütlü pamuk verimi, ilk koza açma gün sayısı, odun dalı sayısı, meyve dalı sayısı, bitki boyu, koza sayısı, koza kütlü pamuk ağırlığı, çırçır randımanı, 100 tohum ağırlığı, lif uzunluğu, lif olgunluğu, lif kopma dayanıklılığı, lif İnceliğine önemli etkisinin olmadığı saptanmıştır. Denemede, azot dozu etkisinin çırçır randımanı üzerine istatistiki yönden önemli, kütlü pamuk verimi, ilk koza açma gün sayısı, odun dalı sayısı, meyve dalı sayısı, bitki boyu, koza sayısı, koza kütlü pamuk ağırlığı, 100 tohum ağırlığı, lif uzunluğu, lif olgunluğu, lif kopma dayanıklılığı, lif İnceliği özellikleri üzerine istatistikî yönden önemli olmadığı saptanmıştır. Çalışmada, ikinci ürün pamuk için seyreltme yapmaya gerek olmadığı, en uygun azot dozunun 12kg/da uygulaması olduğu sonucuna varılmıştır. | tr_TR |
dc.description.tableofcontents | İÇİNDEKİLER ÖZET..................................................................................................................vii ABSTRACT........................................................................................................ix ÖNSÖZ ...............................................................................................................xi İÇİNDEKİLER ................................................................................................ xiii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ.......................................................xv ŞEKİLLER DİZİNİ..........................................................................................xvii ÇİZELGELER DİZİNİ .....................................................................................xix 1. GİRİŞ ...........................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ................................................................................7 3. MATERYAL ve YÖNTEM.......................................................................16 3.1. Materyal ..................................................................................................16 3.1.1. Deneme Alanının İklim Özellikleri..................................................16 3.1.2. Deneme Alanının Toprak Özellikleri...............................................17 3.2. Yöntem....................................................................................................18 3.2.1. Denemenin Kurulması ve Yürütülmesi............................................18 3.2.2. İncelenen Özellikler .........................................................................21 3.2.3. Analiz ve Değerlendirme Metotları..................................................23 4. BULGULAR ve TARTIŞMA....................................................................24 4.1. Kütlü Pamuk Verimi (kg/da)...................................................................24 4.2. İlk Koza Açma Gün Sayısı (gün)............................................................26 4.3. Bitki Boyu (cm).......................................................................................28 4.4. Odun Dalı Sayısı (adet/bitki)...................................................................29 4.5. Meyve Dalı Sayısı (adet/bitki) ................................................................31 4.6. Koza Sayısı (adet/bitki)...........................................................................32 4.7. Koza Kütlü Pamuk Ağırlığı (g)...............................................................34 4.8. Çırçır Randımanı (%)..............................................................................35 xiv 4.9. 100 Tohum Ağırlığı (g) ...........................................................................37 4.10. Lif Uzunluğu (mm)................................................................................38 4.11. Lif İnceliği (Micronaire)........................................................................40 4.12. Lif Kopma Dayanıklılığı (g/tex)............................................................42 4.13. Lif Olgunluğu (%).................................................................................43 5. SONUÇ ..........................................................................................................45 KAYNAKLAR...................................................................................................48 ÖZGEÇMİŞ........................................................................................................53 | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.subject | Pamuk, Bitki Sıklığı, Azot, Verim, Lif Özellikleri | tr_TR |
dc.title | Pamukta (Gossypium hirsutuml.) bitki sıklığı ve azotun önemli agronomik ve lif kalite özellikleri üzerine etkisi | tr_TR |
dc.type | masterThesis | tr_TR |
dc.contributor.department | Aydın Adnan Menderes Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı | tr_TR |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
619636.pdf | 1.73 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.