Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3987
Title: AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN HAYVANSAL GIDA SEÇİMİ VE TÜKETİMİ ÜZERİNE MEDYANIN ROLÜNÜN İNCELENMESİ
Authors: Beyaz, Devrim
Yeşilçayır, Nimet
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ BESİN HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ
Issue Date: 22-Feb-2021
Publisher: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Citation: Yeşilçayır Nimet (2021), Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Lisans Öğrencilerinin Hayvansal Gıda Seçimi Ve Tüketimi Üzerine Medyanın Rolünün İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın, 2021, 98.
Abstract: Yaşam kalitesi ve sağlığın iyileştirilmesi için elzem olan yeterli ve dengeli beslenmede hayvansal gıdalar önem taşımaktadır. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte gelişen medyada hayvansal gıdalarla ilgili birçok bilgi yer almakta ve bireyler medyada yer alan bilgilerden etkilenmektedir. Bu araştırmada Aydın Adnan Menderes Üniversitesi lisans öğrencilerinin hayvansal gıda tüketim durumu ve tercihlerinin belirlenmesinde etkili faktörler ile hayvansal gıdalar bakımından öğrencilerin tüketim alışkanlıkları üzerine medyanın rolü incelenmiştir. Çalışma 2019-2020 Eğitim Öğretim yılı bahar döneminde Aydın Adnan Menderes Üniversitesinde kayıtlı 780 lisans öğrencisine anket formu uygulanarak yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin %96,4’ünün hayvansal gıda tükettiği, bu gıdalardan en çok beyaz peynir ve yumurtayı tercih ettiği, satın almaların marketten yapıldığı, satın alırken en çok dikkate alınan faktörlerin lezzet, fiyat, hijyen, marka ve hazırlama-pişirmede kolaylık olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin medyayı takip ederken %91,0’ının interneti tercih ettiği, %47,7’sinin hayvansal gıda seçiminde medyadan etkilendiği, %32,6’sının medyanın etkisiyle yeni bir hayvansal gıda tükettiğini ve %40,1’inin medyanın etkisiyle proteinli süt ve kefiri tüketmeye başladığı, %24,6’sının medyanın etkisiyle hayvansal gıda tüketimini bıraktığı ve %55,2’sinin medyanın etkisiyle salam-sosisi tüketmeyi bıraktığı belirlenmiştir. Öğrencilerin %15,8’i medyada yer alan reklamlardan, %24,5’i ise haberlerden etkilendiğini bildirmiştir. Medyadaki tüm bilgilerin doğru olmayacağı konusunda farkındalık oluşturulması, medyadaki hayvansal gıdalarla ilgili bilgilendirmelerin alanında uzman kişiler tarafından yapılması ve öğrencilerde sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması gerektiği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Hayvansal gıda, medya, üniversite öğrencileri
URI: http://hdl.handle.net/11607/3987
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nimet Yeşilçayır Tez.pdf1.15 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.