Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3940
Title: AYDIN İLİNDE SATIŞA SUNULAN SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE BACILLUS CEREUS VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI
Authors: Kök, Filiz
Kebabçı, Gizem
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi,Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
Keywords: Bacillus cereus, çiğ süt, beyaz peynir, gıda kökenli patojen, pastörize süt.
Issue Date: 2020
Publisher: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Abstract: AYDIN İLİNDE SATIŞA SUNULAN SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE BACILLUS CEREUS VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI Kebabçı G. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi (Veteriner) Programı Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2019. Bacillus cereus, gıda zehirlenmelerine neden olan, çubuk şeklinde, spor, endospor ve toksin oluşturabilen halk sağlığı ve süt teknolojisi açısından önemli patojen bir bakteridir. Bu çalışma, Aydın ilinde satışa sunulan süt ve süt ürünlerinde Bacillus cereus’un varlığının ve kontaminasyon düzeylerinin Türk Gıda Kodeksi (TGK) Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği’nde (2011) belirtilen limitlere göre halk sağlığı üzerine bir tehdit oluşturup oluşturmadığını araştırmak amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla Aydın ilinde mandıra, market ve pazarlarda satışa sunulan süt ve süt ürünlerinden 30 adet çiğ süt, 30 adet pastörize süt ve 40 adet beyaz peynir olmak üzere toplam 100 adet örnek incelenmiştir. Aseptik şartlarda laboratuvara getirilen örnekler Türk Standartları Enstitüsünün ISO 7932 nolu standardında belirtilen metoda göre analiz edilmiştir. Bu araştırmada incelenen örneklerden 53’ü B. cereus yönünden şüpheli olarak belirlenmiştir. Şüpheli suşlardan yapılan paralel ekimler ve biyokimyasal testler sonucunda 18 adet beyaz peynir, 16 adet çiğ süt ve 3 adet de pastörize süt olmak üzere toplam 37 adet örnekte B. cereus varlığı doğrulanmıştır. B. cereus varlığı tespit edilen 37 adet örnek içerisinde; TGK Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği’nde belirtilen limitleri aşan 22 adet örnek tespit edilmiştir. Sonuç olarak Aydın bölgesinde satışa sunulan süt ve süt ürünlerinde kontaminasyonların olduğu görülmüştür. Bir gıda patojeni olarak B. cereus hem halk sağlığı hem de süt teknolojisi açısından risk oluşturduğundan gerekli hijyenik tedbirlerin alınarak halk sağlığının korunması ve üretimde kalitenin sağlanması gerekmektedir.
URI: http://hdl.handle.net/11607/3940
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Gizem Kebabçı Tez 02.10.2020- Düzeltme Baskıya Gidecek (1).docx988.75 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.