Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3924
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBildik, Ayşegül-
dc.contributor.authorBayar, İrem-
dc.date.accessioned2020-09-24T13:16:23Z-
dc.date.available2020-09-24T13:16:23Z-
dc.date.issued2020-
dc.date.submitted2020-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3924-
dc.description.abstractBu çalışmada hipoksinin MCF-7 kanser hücrelerinin glukoz katabolizması üzerine olan etkilerinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Normoksi ve hipoksi ortamlarına yerleştirilen kanser hücreleri belirli inkübasyon süreleri (3, 6, 12, 24 ve 48 saat) boyunca farklı konsantrasyonlarda (0, 5.5, 15 ve 55 mM) glukoza maruz bırakılmıştır. Oksijen gerilimi ve glukoz miktarının hücrelerin canlılığı üzerine etkisini belirleyebilmek adına tüm uygulama gruplarında WST-1 canlılık analizi gerçekleştirilmiştir. Normoksik ortamda konsantrasyona bağlı olarak 12. saatten sonra canlılık oranlarının arttığı tespit edilmiştir. Hipoksik ortamda hem zamana hem de konsantrasyona bağlı bir şekilde canlılık oranlarının kademeli olarak artış gösterdiği belirlenmiştir. Hücre lizatlarındaki glikolitik metabolizmayı yansıtan kilit enzimlerin (hekzokinaz-2 ,fosfofruktokinaz P, piruvat kinaz M2, laktat dehidrogenaz A, glukoz-6-fosfat dehidrogenaz) ELISA yöntemi ile miktar tayini gerçekleştirilmiştir. Ekstrasellüler laktat düzeyleri ve glukoz miktarları kolorimetrik yöntemle tayin edilmiştir. Glukoz ve oksijen düzeylerinin hücrelerin göç etme potansiyelleri üzerine etkisini görebilmek adına ise yara iyileşmesi testi yapılmıştır. Yüksek konsantrasyonda glukoz içeren grupların hipokside normoksiye kıyasla glukoz tüketiminin daha fazla olduğu (12. saat hariç) (p<0,001) ve bu sonucun hücre canlılığı sonuçları ile paralellik gösterdiği tespit edilmiştir. Hem normoksik hem de hipoksik ortamdaki hiperglisemik (55 mM glukoz) hücrelerde 6. saatten itibaren hücre migrasyonu hızlanmış, yara açıklığı yüzdeleri azalmıştır. Ayrıca glukozsuz ortamda hücrelerin morfolojik görüntüleri değişime uğramıştır. Hipoksik hücrelerde glukoz içermeyen uygulama gruplarına kıyasla artan glukoz konsantrasyonuna bağlı ekstrasellüler laktat seviyelerinin yükselmesi (p<0,05), Crabtree etkisinin baskın çalıştığını kanıtlar niteliktedir. Ortamda artan ürün miktarının enzim sentezini durdurmasına bağlı hipoksik ortamda LDHA düzeylerinin zamana bağlı anlamlı bir şekilde azaldığı tespit edilmiştir (p<0,001). Hipoksi koşullarında tüm konsantrasyonlar için (PKM2 için glukozsuz ortam haricinde) 6. saatteki PKM2 ve G6PD enzim miktarları en yüksek düzeyde tespit edilmiş (p<0,001) ve kısa süreli hipoksi maruziyetinin hem glikolitik yolağı hem de pentoz fosfat yolu (PPP)'nu çalıştırarak enzim sentezini başlattığı öngörülmüştür. G6PD enzim seviyelerinin normokside hipoksiye göre tüm gruplar için (12. saat hariç) daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Bu veriler, normal oksijen koşulları altında glukozun PPP’na yönlendirildiğini göstermektedir. Uzun süreli hipoksi maruziyetinin hiperglisemik ortamda glikolitik akışı tetiklediği bilgisini doğrular nitelikte 15 ve 55 mM glukoz içeren hipoksi uygulama gruplarında 48 saatlik inkübasyon sonucunda PKM2 enzim miktarlarının artış gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Glikolizin iki kilit enzimi HK2 ve PFKP’nin normoksik ortamda birbiriyle denge halinde azalan ve artan grafikler sergilediği görülmüştür. PFKP enzimi için hiperglisemik ortamda normoksi ve hipoksi arasındaki farklılıklar daha belirgin olmakla beraber 15 mM glukoz ortamında 6. ve 24. saatlerde hipokside normoksiye göre sırasıyla 14,91 ve 56,5 kat artış gözlenmiştir (p<0,001). Bu durum yukarıda belirtilen inkübasyon sürelerinde, hipoksi ile glikolitik akının indüklendiğini göstermektedir. Farklı düzeyde elde edilen glikolitik enzim miktarları, oksijen gerilimine uyumlanmada hücrelerin birbirinden ayrı potansiyel kapasitelere ve değişen mekanizmalara sahip olduğunu kanıtlamıştır. Bu çalışma genel itibariyle hipoksi ile glikolitik profil arasında önemli bir etkileşim olduğunu göstermiş ve hipoksi tarafından aktive edilen metabolik süreçlerin terapötik hedefleme potansiyeli sunarak literatüre önemli bir katkı sağlayacağı kanaatine varılmıştır.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vi ŞEKİLLER DİZİNİ x RESİMLER DİZİNİ xvi TABLOLAR DİZİNİ xvii ÖZET xix ABSTRACT xxi 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Kanser 3 2.2. Kanserin Karakteristik Özellikleri 3 2.3. Meme Kanseri 5 2.3.1 MCF-7 Meme Kanseri Hücre Hattı 6 2.4. Hücresel Metabolizma 6 2.5. Glukoz Metabolizması 7 2.5.1. Glikolizis Akışı ve Regülasyonu 9 2.5.2. Allosterik Regülasyon ve Yüksek Glikolitik Akış 10 2.5.3. Dallı biyosentetik yollara Glikolitik Akışın Düzenlenmesi 11 2.6. Kanser Hücrelerinin Enerji Metabolizması 14 2.6.1. Crabtree Etkisi 16 2.6.2. Warburg Fenomeni 17 2.7. Hipoksi ve Kanser 23 2.7.1. Organizmadaki Oksijenin Fizyolojik Konsantrasyonları 23 2.7.2. Hipoksinin Tanımı 23 2.7.3. Kanser Gelişiminde Hipoksinin Rolü 24 2.8. HIF-1 Ailesi 25 2.9. Warburg Etkisinin Regülasyonu 29 2.9.1. Warburg Etkisinin Hipoksi ve HIF-1α ile Regülasyonu 29 2.9.2. Warburg Etkisi’nin Onkogenler ile Regülasyonu 30 2.10. Kanser Teşhis ve Prognozunda Warburg Etkisinin Kullanılması 33 2.11. Glukoz Taşıyıcıları 34 2.12. Glikolizin Kontrolünde Rol Oynayan Bazı Metabolik Enzimler 36 2.12.1. Hekzokinaz-2 (HK2) 36 2.12.2. Fosfofruktokinaz-1 ve 6-fosfofrukto-2-kinaz /fruktoz-2,6 bifosfataz 39 2.12.3. Gliseraldehid-3-fosfat dehidrogenaz (GAPDH) 41 2.12.4. Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz (G6PD) 44 2.12.5. Piruvat kinaz (PK) 46 2.12.6. Laktat Dehidrogenaz (LDH) 50 2.12.6.1. Hücresel metabolizmada LDHA’nın rolü 53 2.12.7. Laktat Metabolizması 55 3. GEREÇ ve YÖNTEM 60 3.1. Kullanılan Cihazlar ve Kimyasal Maddeler 60 3.2. Hücre Kültürü 61 3.2.1. MCF-7 Hücresinin Özellikleri 61 3.2.2. Hücre Kültürü Ortamı 62 3.2.3. Hücrelerin Pasajlanması 62 3.2.4. Hücrelerin Dondurulması ve Saklanması 63 3.2.5. Hücrelerin Çözülmesi 64 3.2.6. Hücre Sayımı 64 3.2.7. Hücrelere Farklı Konsantrasyonlarda Glukoz Uygulanması 65 3.2.8. Hipoksik Kültür Koşulları/ Hipoksi Modeli Oluşturulması 65 3.3. Hücre Canlılık Testi (WST-1 Testi) 66 3.4. Glikolitik Enzimlerin ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) ile Tayini 67 3.5. Kolorimetrik Ölçümler 69 3.5.1. Laktat Tayini 69 3.5.2. Glukoz Tayini 70 3.6. Wound Healing Testi 72 3.7. İstatistiksel Analiz 73 4. BULGULAR 74 4.1. MCF-7 Hücrelerinin İnvert-Mikroskop Görüntüleri 74 4.2. Hücre Canlılığının Değerlendirilmesi 75 4.3. Enzim Miktarlarının Değerlendirilmesi 81 4.3.1. ELISA Yönteminden Elde Edilen PKM2 Sonuçları 81 4.3.1.1. PKM2 enzim miktarının zamana ve konsantrasyona bağlı değişimi 81 4.3.1.2. Aynı konsantrasyonlu glukoz uygulamalarında normoksik ve hipoksik ortamdaki PKM2 enzim miktarlarının karşılaştırılması 85 4.3.2. ELISA Yönteminden Elde Edilen LDHA Sonuçları 87 4.3.2.1. LDHA enzim miktarının zamana ve konsantrasyona bağlı değişimi 87 4.3.2.2. Aynı konsantrasyonlu glukoz uygulamalarında normoksik ve hipoksik ortamdaki LDHA enzim miktarlarının karşılaştırılması 91 4.3.3. ELISA Yönteminden Elde Edilen G6PD Sonuçları 94 4.3.3.1. G6PD enzim miktarının zamana ve konsantrasyona bağlı değişimi 94 4.3.3.2. Aynı konsantrasyonlu glukoz uygulamalarında normoksik ve hipoksik ortamdaki G6PD enzim miktarlarının karşılaştırılması 97 4.3.4. ELISA Yönteminden Elde Edilen HK2 Sonuçları 100 4.3.4.1. HK2 enzim miktarının zamana göre değişimi 100 4.3.4.2. Aynı konsantrasyonlu glukoz uygulamalarında normoksik ve hipoksik ortamdaki HK2 enzim miktarlarının karşılaştırılması 103 4.3.5. ELISA Yönteminden Elde Edilen PFKP Sonuçları 106 4.3.5.1. PFKP enzim miktarının zamana ve konsantrasyona bağlı değişimi 106 4.3.5.2. Aynı konsantrasyonlu glukoz uygulamalarında normoksik ve hipoksik ortamdaki PFKP enzim miktarlarının karşılaştırılması 110 4.4. Kolorimetrik Laktat Tayini 112 4.4.1. Normoksik ve Hipoksik Koşullarda Zamana Bağlı Hücre Dışı Laktat Salınımı 112 4.4.2. Aynı Konsantrasyonlu Glukoz Uygulamalarında Normoksik ve Hipoksik Ortamdaki Ekstrasellüler Laktat Miktarlarının Karşılaştırılması 116 4.5. Glukoz Tüketim Miktarlarının Belirlenmesi 119 4.5.1. Normoksik ve Hipoksik Koşullarda Glukoz Tüketim Miktarı 119 4.5.2. Normoksik ve Hipoksik Koşulların Glukoz Tüketim Miktarı Üzerine Etkisinin Karşılaştırılması 121 4.6. Wound Healing Test Sonuçları 123 5. TARTIŞMA 128 6. SONUÇ ve ÖNERİLER 146 KAYNAKLAR 149 ÖZGEÇMİŞ 185tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccesstr_TR
dc.subjectEnzim, glukoz, hipoksi, meme kanseri, oksijentr_TR
dc.titleHİPOKSİK MCF 7 MEME KANSERİ HÜCRE KÜLTÜRÜNDE GLUKOZ KATABOLİZMASININ ARAŞTIRILMASIHİPOKSİK MCF 7 MEME KANSERİ HÜCRE KÜLTÜRÜNDE GLUKOZ KATABOLİZMASININ ARAŞTIRILMASItr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.departmentAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA (VETERİNER) DOKTORA PROGRAMItr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TEZ İREM BAYAR 20.7.2020.docx7.62 MBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.