Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3901
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÜnay, Aydın-
dc.contributor.authorParça, Filiz-
dc.date.accessioned2020-08-17T10:34:08Z-
dc.date.available2020-08-17T10:34:08Z-
dc.date.issued2019-
dc.date.submitted2019-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3901-
dc.description.abstractBu çalışmada, arbusküler mikorhizal fungus (AMF)’ların çerezlik ayçiçeğinin (Helianthus annuus L.) verim ve tarımsal özellikleri üzerine etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Deneme 2018 yılı üretim sezonunda Denizli ili Tavas ilçesi çiftçi koşullarında yürütülmüştür. Çalışma Tesadüf Blokları Deneme Deseninde 4 tekrarlamalı olarak planlanmıştır. İncelenen özellikler yönünden AMF’nin tohum kaplama ve üstten uygulaması kontrol ile karşılaştırılmıştır. Uygulamalar arası farklılıkların bitki boyu (cm), tabla çapı (cm), dane eni (mm), tek bitki verimi (g), bin dane ağırlığı (g), yaprak sayısı (adet bitki-1), yaprak boyu (cm), dekara verim (kg da-1), klorofil indeksi (CCI) ve SPAD yönünden önemli olduğu saptanmıştır. Özelliklere ilişkin ortalama değerler incelendiğinde; tohum kaplama uygulamasına ait bitki boyu (cm), tabla çapı (cm), dane eni (mm), tek bitki verimi (g), bin dane ağırlığı (g), yaprak sayısı (adet bitki-1), yaprak boyu (cm), dekara verim (kg da-1), klorofil indeksi (CCI) ve SPAD değerlerinin önemli düzeyde daha yüksek değerler taşıdığı saptanmıştır. Kabuk oranının istatistiksel yönden AMF ve kontrol koşullarında aynı olduğu gözlenmiştir. Sonuçta, çerezlik ayçiçeği yetiştiriciliğinde özellikle tohum kaplama şeklinde AMF uygulamalarının başarı ile kullanılabileceği kanısına varılmıştır.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................ v ÖZET .................................................................................................................... vii ABSTRACT ............................................................................................................ ix ÖNSÖZ ................................................................................................................... xi KISALTMALAR VE SİMGELER DİZİNİ ........................................................... xv ŞEKİLLER DİZİNİ ............................................................................................. xvii ÇİZELGELER DİZİNİ ......................................................................................... xix 1. GİRİŞ ................................................................................................................... 1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................ 6 3. MATERYAL VE YÖNTEM ............................................................................. 12 3.1. Materyal .......................................................................................................... 12 3.1.1. Tohumluk ..................................................................................................... 12 3.1.2. Arbusküler Mikorhizal Fungus .................................................................... 12 3.1.3. Deneme Yerinin Özellikleri ......................................................................... 12 3.1.4. İklim Özellikleri ........................................................................................... 12 3.1.5. Toprak Özellikleri ........................................................................................ 13 3.2. Yöntem ............................................................................................................ 13 3.2.1. Denemenin Kuruluşu.................................................................................... 13 3.2.1.1. Uygulama yöntemi ve dozaj miktarı ......................................................... 14 3.2.2. İncelenen Özellikler ..................................................................................... 17 3.3. Verilerin Değerlendirilmesi ............................................................................. 20 4. BULGULAR VE TARTIŞMA .......................................................................... 21 4.1. Bitki Boyu (cm) ............................................................................................... 21 4.2. Tabla Çapı (cm) ............................................................................................... 22 xiv 4.3. Yaprak Sayısı (adet bitki-1) ............................................................................ 23 4.4. Dane Boyu (mm) ............................................................................................ 24 4.5. Dane Eni (mm) ............................................................................................... 25 4.6. Tek Bitki Verimi (g) ....................................................................................... 27 4.7. Dekara Tohum Verimi (kg da-1) .................................................................... 28 4.8. Bin Dane Ağırlığı (g)...................................................................................... 29 4.9. SPAD .............................................................................................................. 31 4.10. Klorofil İndeksi (CCI) .................................................................................. 32 4.11. Yaprak Uzunluğu (cm) ................................................................................. 34 4.12. Yaprak Genişliği (cm) .................................................................................. 35 4.13. Kabuk Oranı (%) .......................................................................................... 37 5. SONUÇ ............................................................................................................. 38 KAYNAKLAR ...................................................................................................... 41 ÖZGEÇMİŞ........................................................................................................... 47tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectÇerezlik Ayçiçeği, Arbusküler Mikorhizal Fungus, Veritr_TR
dc.titleArbusküler mikorhizal fungus (AMF)'ların çerezlik ayçiçeğinde tarımsal özellikler üzerine etkisitr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Tarla Bitkileri Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
608684.pdf1.91 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.