Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/3901
Title: | Arbusküler mikorhizal fungus (AMF)'ların çerezlik ayçiçeğinde tarımsal özellikler üzerine etkisi |
Authors: | Ünay, Aydın Parça, Filiz Aydın Adnan Menderes Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Tarla Bitkileri Anabilim Dalı |
Keywords: | Çerezlik Ayçiçeği, Arbusküler Mikorhizal Fungus, Veri |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
Abstract: | Bu çalışmada, arbusküler mikorhizal fungus (AMF)’ların çerezlik ayçiçeğinin (Helianthus annuus L.) verim ve tarımsal özellikleri üzerine etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Deneme 2018 yılı üretim sezonunda Denizli ili Tavas ilçesi çiftçi koşullarında yürütülmüştür. Çalışma Tesadüf Blokları Deneme Deseninde 4 tekrarlamalı olarak planlanmıştır. İncelenen özellikler yönünden AMF’nin tohum kaplama ve üstten uygulaması kontrol ile karşılaştırılmıştır. Uygulamalar arası farklılıkların bitki boyu (cm), tabla çapı (cm), dane eni (mm), tek bitki verimi (g), bin dane ağırlığı (g), yaprak sayısı (adet bitki-1), yaprak boyu (cm), dekara verim (kg da-1), klorofil indeksi (CCI) ve SPAD yönünden önemli olduğu saptanmıştır. Özelliklere ilişkin ortalama değerler incelendiğinde; tohum kaplama uygulamasına ait bitki boyu (cm), tabla çapı (cm), dane eni (mm), tek bitki verimi (g), bin dane ağırlığı (g), yaprak sayısı (adet bitki-1), yaprak boyu (cm), dekara verim (kg da-1), klorofil indeksi (CCI) ve SPAD değerlerinin önemli düzeyde daha yüksek değerler taşıdığı saptanmıştır. Kabuk oranının istatistiksel yönden AMF ve kontrol koşullarında aynı olduğu gözlenmiştir. Sonuçta, çerezlik ayçiçeği yetiştiriciliğinde özellikle tohum kaplama şeklinde AMF uygulamalarının başarı ile kullanılabileceği kanısına varılmıştır. |
URI: | http://hdl.handle.net/11607/3901 |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
608684.pdf | 1.91 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.