Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/3765
Title: | Enflasyon oranı faiz oranı ve döviz kurlarında yaşanan değişimlerin firmaların sermaye yapısı üzerindeki etkisi: Bıst100'deki imalat firmaları üzerine bir uygulama |
Authors: | Kaderli, Yusuf Özdemir, Kemal Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı |
Keywords: | Sermaye Yapısı, Enflasyon Oranı, Faiz Oranı, Döviz Kuru, BİST 100 |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü |
Abstract: | Sermaye yapısı, işletmelerin uzun dönemli finansal yapısındaki borç ve özsermaye bileşimidir. Sermaye yapısı içerisinde kaynak dağılımını belirlerken alınacak olan kararlar işletmeler açısında önemlidir. Borçlar işletme ile borç verenler arasında bir ödünç ilişkisini, özsermaye ise işletme ile ortaklar arasındaki bir sahiplik ilişkisini temsil etmektedir. Bu nedenle, bu iki kaynak arasında temel bazı farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar işletmelerin karlılıkları ile riskleri arasında hassas bir denge oluştururlar. Bu da bir işletmede sermaye yapısı kararlarını oldukça önemli kılar. Sermaye yapısı kararlarını etkileyen faktörler mikro ve makro faktörler olmak üzere ikiye ayrılır. Mikro faktörler; büyüklük, karlılık, likidite gibi işletme özgü faktörler iken, makro faktörler ise enflasyon, faiz ve döviz kuru gibi dışsal faktörlerdir. Bu çalışmanın amacı, işletmelerin sermaye yapısı kararlarında makro faktörlerin ne ölçüde etkili olduğunun tespit edilmesidir. Bunun için, Borsa İstanbul’daki BİST 100 endeksinde yer alan imalat firmaları üzerinde panel veri kullanılarak bir uygulama yapılmıştır. Elde edilen bulgular, makroekonomik bazı faktörlerin işletme üzerinde belli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. |
URI: | http://hdl.handle.net/11607/3765 |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
özdemir.pdf | 1.06 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.