Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3762
Title: Sağlık turizminde yiyecek-içecek hizmetlerinin önemi ve performansının belirlenmesine yönelik bir analiz: İzmir ilinde bir uygulama
Authors: Oduncuoğlu, Funda
Bayram, Melek
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Anabilim Dalı
Keywords: Yiyecek-Ġçecek Hizmetleri, Sağlık Turizmi.
Issue Date: 2019
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Abstract: Bu çalıĢmada sağlık turizminde yiyecek ve içecek hizmetlerinin önemini ortaya koymak amaçlanmıĢtır. AraĢtırmanın örneklemini Ġzmir‟de 6 adet sağlık turizmi hizmeti sunan iĢletmenin yiyecek ve içecek hizmetlerini deneyimleyen 250 katılımcı oluĢturmaktadır. ÇalıĢmanınbirinci ve ikinci bölümünde ikincil verilerden hareketle Sağlık turizmi, türleri, turizm sektöründe yiyecek ve içecek hizmetleri ve özelinde sağlık turizminde yiyecek ve içecek hizmetleri sağlık turizminin her alt grubu için ayrı olmak üzere ele alınarak açıklanmıĢtır. Bu bölümlerin aktarılmasında konuya iliĢkin yazılmıĢ yerli ve yabancı akademik yayınlar incelenmiĢtir. ÇalıĢmanın üçüncü bölümü olan araĢtırma bölümünde ise literatürden elde edilen bilgiler ıĢığında ve uzman görüĢlere baĢvurularak bir anket geliĢtirilmiĢtir. Nicel araĢtırmanın gerçekleĢtirilmesi için geliĢtirilen anket iki bölümden oluĢturulmuĢtur. Birinci bölümde araĢtırmaya katılan turistlerin demografik ve seyahat özelliklerinin belirlenmesine iliĢkin kapalı uçlu sorular yer almıĢtır. Ġkinci bölümde ise katılımcıların seyahatlerinde yiyecek içecek hizmetlerine verdikleri önemi ve bunlara iliĢkin hizmet satın aldıkları iĢletmelerdeki mevcut yiyecek içecek hizmeti performansını değerlendirmelerini belirlemek üzere konuyla ilgili önermelerin yer aldığı bir ölçek geliĢtirilmiĢtir. Önem ve Performansa iliĢkin yanıtların 5‟li likert ölçeği üzerinden eĢ zamanlı yanıtlanması sağlanmıĢtır. Birinci ölçekte, önermelere verdikleri „önem‟ düzeyinin ne olduğunu „1. Hiç önemli değil‟ ve „5.Çok önemli‟ olacak biçimde değerlendirmeleri istenmiĢtir. Ġkinci ölçekte ise sağlık turizmi açısından önermelerin performansını „1. Çok kötü‟ ve „5. Çok iyi‟ olacak biçimde 5‟li likert ölçeği üzerinden değerlendirmeleri istenmiĢtir. Ġki farklı ölçekten, belirlenen bir turist grubu için turistik ürünlerin önem düzeyi ile o turistlerin tatillerini geçirdikleri konaklama iĢletmesinde bu ürünlere yönelik performans değerlendirmelerine iliĢkin sonuçlar karĢılaĢtırılarak „önem-performans‟ analizi gerçekleĢtirilmiĢtir. Yapılan bu araĢtırmada, sağlık turizminde yiyecek ve içeceğe verilen vi önemin analizi yapılmıĢtır. Yiyecek ve içecek hizmetlerine verdikleri önem ve Ģu an da bu hizmeti sunan iĢletmelerin mevcut performansı tespit edilmiĢtir. Boyutların seviyelerine iliĢkin önem ve performans ortalamaları ile gerçekleĢtirilen “önem-performans analizi” sonucunda korunması gerekenlerde (Yüksek önem-yüksek performans) “Restoran” boyutu, YoğunlaĢılması Gerekenler( Yüksek önem- düĢük performans): “KiĢisel Ürünler” boyutu, DüĢük Öncelikliler( DüĢük önem-düĢük performans): “Servis Hizmetleri” boyutu ve Olası AĢırılıklılar (DüĢük önem-yüksek performans):“Yiyecek ve Ġçecek” boyutu olduğu belirlenmiĢtir.
URI: http://hdl.handle.net/11607/3762
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
bayram.pdf1.78 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.