Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3723
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÜnübol Aypak, Serap-
dc.contributor.authorİnci, Aslıhan-
dc.date.accessioned2020-04-10T07:59:31Z-
dc.date.available2020-04-10T07:59:31Z-
dc.date.issued2020-
dc.date.submitted2020-01-08-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3723-
dc.description.abstractÖZET FRUKTOZLA BESLENEN RATLARDA STEVİA REBAUDİANA’NIN SERUM İRİSİN VE GLUKAGON BENZERİ PEPTİD 1 (GLP1) DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ İnci A. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Biyokimya (Veteriner) Programı Doktora Tezi, Aydın 2020. Bu çalışmanın amacı, fruktozla beslenen ratlarda Stevia rebaudiana’nın serum irisin ve glukagon benzeri peptid 1 (GLP-1) düzeyleri üzerine etkisinin araştırılması ve stevianın karaciğer, böbrek ve beyin dokularına olan etkisinin histopatolojik olarak değerlendirilmesidir. Bu amaçla 42 adet erkek Sprague Dawley rat kullanılmıştır. Gruplar, K; kontrol, S-6; 6 mg/kg stevya, S-12; 12 mg/kg stevya, F; %20 fruktoz, F-6; %20 fruktoz + 6 mg/kg stevya, F-12; %20 fruktoz + 12 mg/kg stevya şeklinde oluşturulmuştur. 16 haftalık denemenin sonunda serum örneklerinde glukoz, total protein, albümin, ALT, AST, LDH, üre, ürik asit, kreatin, total kolesterol, trigliserit, HDL, LDL ve irisin ile GLP-1 düzeyleri ölçülmüştür. Ayrıca tüm deney gruplarındaki ratların karaciğer, böbrek ve beyin dokusu hemotoksilen-eosin ile boyanarak, bu dokularda hasar olup olmadığı araştırılmıştır. Serum glukoz düzeylerinin K grubuna göre, F, F-6 ve F-12 gruplarında yükseldiği, S-6 ve S-12 gruplarında düştüğü ve gruplar arasındaki bu farkın istatistiksel olarak önemli olduğu görülmüştür (P<0,05). Serum irisin ve GLP-1 seviyelerinde gözlenen farklılıkların anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Yalnızca stevya verilen ratların karaciğer dokularında hafif bir steatoz gözlenmiştir. Fruktoz ve stevyanın birlikte verildiği ratların karaciğer dokusunda ise daha şiddetli steatoz görülmüştür. Fazla miktarda stevya kullanımının karaciğere zararlı olacağı görüldüğü için stevyayı kabul edilebilir miktarlarda tüketmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca metabolik sendroma yatkın bireylerin stevya kullanırken daha dikkatli olmaları gerektiği sonucuna varılmıştır.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vi ŞEKİLLER DİZİNİ viii RESİMLER DİZİNİ ix TABLOLAR DİZİNİ x ÖZET x ABSTRACT xii 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Fruktoz 3 2.2. Fruktozun Yapısı, Özellikleri ve Metabolizması 4 2.3. Stevia rebaudiana 6 2.3.1. Stevia rebaudiana’nın Kökeni 6 2.3.2. Stevyanın Biyokimyasal Özellikleri ve Besin Değeri 8 2.3.3. Stevyanın İçerdiği Glikozitler 10 2.3.4. Stevyanın Tatlılığının Sakkaroz ile Karşılaştırılması 12 2.3.5. Stevyanın Aminoasit İçeriği 13 2.3.6. Stevyanın Lipid İçeriği 13 2.3.7. Stevyanın Vitamin ve Mineral İçeriği 14 2.3.8. Stevyanın Antioksidan Aktivitesi 16 2.3.9. Stevyanın Gıda Endüstrisinde Kullanımı 16 2.3.10. Stevyanın Metabolizması 17 2.3.11. Stevyanın Güvenilirliği 20 2.3.12. JECFA’nın Steviolların Güvenilirliğine İlişkin Çalışmaları 21 2.4. Metabolik Sendromun Tanımı 21 2.4.1. Metabolik Sendromun Prevalansı ve Diagnozu 22 2.4.2. Stevyanın Metabolik Sendrom Tedavisinde Kullanılması 23 2.5. İrisin Hormonu 24 2.5.1. İrisin Hormonunun Kimyasal Özellikleri, Etki Mekanizması ve Metabolik Etkileri 24 2.5.2. FNDC5 Proteininin Yapısı ve İrisin Hormonunun Oluşumu 26 2.5.3. İnsanlarda ve Hayvanlarda İrisin Hormonu 27 2.5.4. FNDC5 Ekspresyonu ve İrisin Hormonunun Sentezlendiği Dokular 27 2.5.5. İrisin Hormonunun Beyaz Yağ Dokusunun Kahverengi Yağ Dokusuna Dönüşmesindeki Rolü 28 2.5.6. İrisin Hormonunun Egzersizle Düzenlenmesi 31 2.5.7. İrisin Hormonunun Vücut Kitle İndeksi Üzerine Etkileri 32 2.5.8. İrisin Hormonunun Glukoz Homeostazisi Üzerine Etkileri 33 2.6. GLP-1 Hormonu 34 2.6.1. GLP-1 Hormonunun Kimyasal Özellikleri, Etki Mekanizması ve Metabolik Etkileri 34 2.6.2. GLP-1 Hormonunun Sentezi, Sekresyonu ve Eliminasyonu 37 2.6.3. GLP-1 Hormonunun Pankreas β Adacık Hücrelerine Etkisi 38 2.6.4. GLP-1’in İnkretin Bir Hormon Olarak Etkileri 39 2.6.5. GLP-1 Hormonunun Vücut Kitle İndeksi Üzerine Etkileri 40 2.6.6. GLP-1 Hormonunun Metabolik Hastalıklardaki Tedavi Edici Potansiyeli 41 3. GEREÇ VE YÖNTEM 42 3.1. Gereç 42 3.1.1. Deney Hayvanı Materyali 42 3.1.2. Kullanılan Cihazlar 45 3.1.3. Kullanılan Kimyasallar 45 3.2. Yöntem 46 3.2.1. Haftalık Vücut Ağırlığı Değişimleri, Lee indeks ve VKİ’nin Belirlenmesi 46 3.2.2. Rutin Biyokimyasal Analizlerin Yapılması 46 3.2.3. İrisin ve GLP-1 Hormonunun ELISA Yöntemi ile Analizlerinin Yapılması 46 3.2.3.1. ELISA Yöntemi 46 3.2.4. ELISA Yöntemi ile İrisin ve GLP-1 Analizi Prosedürü 48 3.2.5. ELISA Testi Prosedürünün Uygulanış Basamakları 49 3.3. Histopatolojik Analizler 50 3.4. İstatistiksel Analizler 50 4. BULGULAR 51 4.1. Haftalık Vücut Ağırlığı Değişimleri 51 4.2. Biyokimyasal Parametreler 53 4.3. Serum İrisin ve GLP-1 Düzeyleri 56 4.4. Karaciğer, Böbrek ve Beyin Dokularında Görülen Histopatolojik Değişiklikler 57 5. TARTIŞMA 60 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 68 KAYNAKLAR 69 EKLER 101 ÖZGEÇMİŞ 102tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccesstr_TR
dc.subjectGlukagon benzeri peptid 1, irisin, metabolik sendrom, stevyatr_TR
dc.titleFRUKTOZLA BESLENEN RATLARDA STEVİA REBAUDİANA’NIN SERUM İRİSİN VE GLUKAGON BENZERİ PEPTİD 1 (GLP1) DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİLERİtr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Aslıhan İnci.docx4.3 MBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.