Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3696
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSekkin, Selim-
dc.contributor.authorYavaş, Adem-
dc.date.accessioned2020-03-06T06:41:45Z-
dc.date.available2020-03-06T06:41:45Z-
dc.date.issued2020-
dc.date.submitted2019-12-23-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3696-
dc.description.abstractNonsteroid anti-inflamatuar ilaçların (NSAİİ) yaygın kullanımı gastrik ülser ve üst gastrik sistem kanamaları gibi gastrointestinal yan etkilere sahiptir. Oleuropein, zeytinde bulunan ve Akdeniz diyetinde sıklıkla tüketilen antioksidan bir maddedir. Bu çalışmada oleuropeinin gastrik koruyucu etkisini araştırmak için indometazin ile oluşturulan ülser modeli kullanılmıştır. Oleuropein aktivitesinde yer alan mekanizma için antioksidan seviyeleri, büyüme faktörleri ve DNA hasarı analiz edilmiştir. Sıçanlar kontrol grubu, ülser grubu (25mg/kg indometazin), oleuropein (12 mg/kg) grubu, ön tedavi lansoprazol (30 mg/kg) alan ülser grubu (referans anti-ülser ilaç), ön tedavi oleuropein (6-12-18 mg/kg) alan ülser grubu olmak üzere yedi gruba ayrıldı (n=8).. Sonuçlar oleuropeinin (6 mg/kg-12mg/kg-18mg/kg) sırasıyla %94.33, %96.09 ve %96.77 oranında anti-ülser etkisi olduğunu gösterdi. İndometazin uygulaması lipid peroksidasyon (MDA) ve miyeloperoksidaz (MPO) seviyelerini artırırken, süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon (GSH) düzeylerini anlamlı derecede düşürdü. Öte yandan, oleuropein (18 mg/kg) ile ön tedavi gören sıçanların GSH ve SOD seviyeleri arttı, MDA ve MPO seviyeleri azaldı. Oleuropein (18 mg/kg) uygulaması, diğer tedavi grupları ile karşılaştırıldığında, gastrik ülser grubunda % Tail DNA ve ortalama kuyruk momentini önemli ölçüde azalttı. Oleuropein (18 mg/kg) EGF, EGFR, VEGF, VEGFR1 ve VEGFR2'nin mRNA ekspresyon seviyelerini arttırdı. Gastrik dokuların histopatolojik görüntüleri biyokimyasal ve moleküler bulgular ile uyumlu olduğu belirlendi. Bulgularımız, oleuropeinin, sıçanlarda indometazinin neden olduğu gastrik ülser ve oksidatif strese karşı koruyucu bir etkiye sahip olabileceğini göstermektedirtr_TR
dc.description.sponsorshipAydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından VTF-17035 proje numarası ile desteklenmiştirtr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL VE ONAY SAYFASI ......................................................................................... 1 TEŞEKKÜR ..................................................................................................................... ii İÇİNDEKİLER ................................................................................................................ iii RESİMLER DİZİNİ ...................................................................................................... viii TABLOLAR DİZİNİ ........................................................................................................ix ÖZET ................................................................................................................................. x ABSTRACT .....................................................................................................................xi 1. GİRİŞ ............................................................................................................................. 1 2. GENEL BİLGİLER ....................................................................................................... 3 2.1. Anatomi ...................................................................................................................... 3 2.2. Gastrik Mukozal Yaralanma ve Oksidatif Stres ......................................................... 4 2.3. Gastrik Hasarın Oluşumunda Oksidatif Stres ............................................................. 6 2.4. Gastrik Mukozada ROT Oluşumuna Katılan Mekanizmalar ..................................... 7 2.5. Gastrik Mukozada ROT Oluşumuna Katılan Faktörler .............................................. 8 2.6. Gastrik Mukozal Hasarında Oksidatif Stresin Hücre Proliferasyonu ve Apoptozis Dengesindeki Rolü ............................................................................................................ 9 2.7. GI Mukozada NSAİİ’lerin İndüklediği Oksidatif Hasar ile Apoptozis, Anjigenez, Antioksidant Enzimler ve İnflamasyon Arasındaki İlişki ............................................... 10 2.7.1. NSAİİ’ler GI Mukozada Apoptozisi İndüklemesi................................................. 11 2.7.2. Ülserasyonda Oksidatif Stres ve Antioksidan Enzimlerin Rolü ............................ 12 2.7.3. Ülserasyonda PG’lerin COX Tarafından İnhibisyonu .......................................... 13 2.8. Bakteriyel Enfeksiyonlar ve Gastrik Oksidatif Stres ................................................ 13 2.8.1. Helicobacter Pylori Enfeksiyonu ve Gastrik Hasar .............................................. 14 2.8.2. Helicobacter Pylori ve NO .................................................................................... 14 2.9. Gastrik Mukozada Antioksidan Sistemler ................................................................ 15 2.9.1. Endojen Antioksidanlar ......................................................................................... 15 2.10. Gastrik Asit Sekresyonu ......................................................................................... 18 2.10.1. Artmış Gastrik Asit Sekresyonu .......................................................................... 18 2.11. Gastrik Hasar Oluşturulan Deneysel Modeller ....................................................... 19 2.12. Gastrik Hasarda Yara İyileşmesi ............................................................................ 20 iv 2.12.1. Gastrik Ülser İyileşmesinin Hücresel ve Moleküler Mekanizmaları .................. 22 2.12.2. Ülser İyileşmesi ................................................................................................... 25 2.12.3. Normal ve Anormal Mide Dokusu Arasındaki Sınır (Ülser Marjını) Mukozasında Gerçekleşen Hücresel Olaylar ......................................................................................... 26 2.12.4. Ülser Tabanındaki Granülasyon Dokusunda Hücresel Olaylar ........................... 26 2.13. Büyüme Faktörü ve Reseptörlerinin Gastrik Ülser İyileşmesindeki Rolü ............. 27 2.13.1. Gastrik Ülser İyileşmesinde Epidermal Büyüme Faktörünün Rolü .................... 28 2.14. GI Mukozal İyileşmede Anjiyogenezin Rolü ......................................................... 30 2.14.1. Granülasyon Dokusunda Anjiyogenez ................................................................ 30 2.14.2. Ülser İyileşmesinde VEGF ve VEGFR’ nin Rolü ............................................... 31 2.15. Ülser İyileşme Kalitesi ........................................................................................... 32 2.16. Fitokimyasalların Gastroprotektif Etkileri ve Altında Yatan Mekanizmalar ......... 33 2.16.1. Zeytin Türevi Polifenol Olan Oleuropein ve Faydalı Etkileri ............................. 36 2.16.2. Oleuropeinin Antioksidan Etkisi ......................................................................... 38 2.16.3. Anti-inflamatuar ve Anti-Aterojenik Etkiler ....................................................... 38 2.16.4. Anti-Kanser ve Anti-Anjiyojenik Etkisi .............................................................. 40 2.16.5. Anti-mikrobiyal ve Anti-viral Etkiler .................................................................. 42 2.16.6. Nöroprotektif Etki ............................................................................................... 42 3. GEREÇ VE YÖNTEM ................................................................................................ 43 3.1. Gereçler .................................................................................................................... 44 3.1.1. Sarf Malzemeler .................................................................................................... 45 3.1.2. Kullanılan Kimyasal Maddeler .............................................................................. 45 3.1.3. Deney Hayvanı Materyali ...................................................................................... 47 3.2. Yöntem ..................................................................................................................... 48 3.2.1. Gastrik Ülser Oluşturulması ve Mide Örneklerinin Alınması ............................... 48 3.2.1.1. Dokulara ait makroskobik değerlendirme .......................................................... 49 3.2.2. Mide Dokusunda Oksidan ve Antioksidan Parametrelerin Analizi ...................... 50 3.2.3. Comet Assay Yöntemi ........................................................................................... 57 3.2.3.1. Lenfosit izolasyonu ............................................................................................ 58 3.2.3.2. Comet assay deneysel işlemleri ........................................................................ 59 3.2.3.3. DNA Hasarının floresans mikroskobu altında değerlendirilmesi ..................... 59 3.2.4. RNA İzolasyonu ve RT-qPCR .............................................................................. 60 3.2.4.1. cDNA sentezi ...................................................................................................... 60 3.2.5. Hematoksilen & Eosin Doku Boyaması İşlemleri ................................................. 62 v 3.2.5.2. Dokuların parafine gömülmesi (Bloklama) ........................................................ 63 3.3. İstatisliksel Analizler ................................................................................................ 66 4. BULGULAR ................................................................................................................ 67 4.1. Mide Dokularına Ait Makroskobik Bulgular ........................................................... 67 4.2. Oksidatif ve Anti-oksidaitif Enzimlerinin Analiz Sonuçları .................................... 69 4.3. Comet Sonuçları ....................................................................................................... 70 4.4. Histopatolojik Sonuçlar ............................................................................................ 73 4.5. RT-qPCR Sonuçları .................................................................................................. 75 5. TARTIŞMA ................................................................................................................. 79 6. SONUÇ VE ÖNERİLER ............................................................................................ 86 KAYNAKLAR………………………………………………………………………... 88 EK 1 (ADÜ-HADYEK Kararı)………………………………………………………..112 ÖZGEÇMİŞ..................………………………………………………………………. 113tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectComet metodu, gastrik ülser, oleuropein, oksidatif stres.tr_TR
dc.titleİNDOMETAZİN İLE OLUŞTURULAN GASTRİK ÜLSER MODELİNDE OLEUROPEİNİN DNA HASARI VE OKSİDATİF STRES ÜZERİNDEKİ ETKİSİtr_TR
dc.title.alternativeTHE EFFECT OF OLEUROPEIN ON DNA DAMAGE AND OXIDATIVE STRESS IN GASTRIC ULCER MODEL WITH INDOMETHACINtr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Klinik Öncesi Bilimler Bölümütr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Adem YAVAŞ DR TEZ BASKI.pdf3.89 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.