Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3674
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGÖKSOY, Ergün Ömer-
dc.contributor.authorOK, Mustafa Talha-
dc.date.accessioned2020-01-10T10:53:37Z-
dc.date.available2020-01-10T10:53:37Z-
dc.date.issued2019-
dc.date.submitted2019-11-27-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3674-
dc.description.abstractBu çalışma Türkiye piyasasında tüketime sunulan süt bazlı infant formülalarında bebek sağlığı üzerine ciddi toksikolojik etkisi olabilen mikotoksin çeşitlerinden birisi olan Aflatoksin M1 (AFM1)’in varlığı ve düzeyinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, materyal olarak 30 adet süt bazlı infant formülası incelenmiştir. Süt bazlı infant formüla örnekleri uygun taşıma koşullarıyla laboratuvara getirilmiş ve Aflatoksin M1 düzeyini belirlemek amacıyla yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen AFM1 düzeylerinin uygunluğu Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği’nde bebek formülaları için belirtilen AFM1 limit değerleriyle karşılaştırılmıştır. Bu araştırma sonucunda infant formülalarında örneklerinde Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği’nde belirtilen 0,025 μg/kg sınır değerini geçen bir örneğe rastlanılmamıştır.tr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL VE ONAY ....................................................................................................................i TEŞEKKÜR ...............................................................................................................................ii İÇİNDEKİLER ..........................................................................................................................iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ...............................................................................v ŞEKİLLER DİZİNİ ...................................................................................................................vi RESİMLER DİZİNİ .................................................................................................................vii TABLOLAR DİZİNİ...............................................................................................................viii ÖZET ......................................................................................................................................... ix ABSTRACT ............................................................................................................................... x 1. GİRİŞ......................................................................................................................................1 2. GENEL BİLGİLER................................................................................................................3 2.1. Mikotoksinler ......................................................................................................................3 2.2. Toksin Bağlayıcılar .............................................................................................................4 2.3. Aflatoksinlerin Fiziksel ve Kimyasal Yöntemlerle Detoksifikasyonu ...............................6 2.4. Aflatoksinler ........................................................................................................................ 7 2.5. Aflatoksinler İçin Belirlenen Yasal Değerler ...................................................................11 2.6. Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1..............................................................................13 2.7. Aflatoksin M1’in İnsan Sağlığına Etkisi ..........................................................................17 2.8. Mikotoksinleri Gıdalarda Belirleme Yöntemleri ..............................................................17 2.8.1. Kültürel Yöntemler ........................................................................................................17 2.8.1.1. Mavi floresan yöntemi ................................................................................................18 2.8.1.2. Sarı pigment belirleme ...............................................................................................18 2.8.1.3. Amonyum hidroksit buharı ile muamele etme işlemi ................................................19 2.8.2. Analitik Yöntemler ........................................................................................................19 2.8.2.1. Örnekleme ..................................................................................................................20 2.8.2.2. Ekstraksiyon ve ekstrenin temizlenmesi ....................................................................20 2.8.2.3. İnce tabaka kromatografi (İTK)...................................................................................21 2.8.2.4. Yüksek basınçlı sıvı kromatografi (HPLC).................................................................21 2.8.2.5. Gaz kromatografi (GC) ...............................................................................................21 2.8.2.6. Kapilerelektroforez (CE) ............................................................................................22 2.8.2.7. Enzim bağlanmış immunoabsorbant yöntemi (ELISA) .............................................. 22 2.8.3. Diğer Analiz Yöntemleri ...............................................................................................22 3.GEREÇ VE YÖNTEM..........................................................................................................23 3.1. Gereç..................................................................................................................................23 3.2. Yöntem .............................................................................................................................. 23 3.2.1. Aflatoksin M1’in HPLC Cihazında Belirlenmesi .......................................................... 24 4. BULGULAR ........................................................................................................................ 25 5. TARTIŞMA..........................................................................................................................27 6. SONUÇ VE ÖNERİLER .....................................................................................................31 KAYNAKLAR ......................................................................................................................... 32 EKLER ....................................................................................................................................45 ÖZGEÇMİŞ..............................................................................................................................47tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectAflatoksin M1, HPLC, İnfant formülasıtr_TR
dc.titleSÜT BAZLI İNFANT FORMÜLALARINDA AFLATOKSİN M1 DÜZEYİNİN BELİRLENMESİtr_TR
dc.title.alternativeDETERMINATION OF AFLATOXIN M1 LEVEL IN MILK BASED INFANT FORMULAStr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi (Veteriner)tr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MUSTAFA TALHA OK_YL.pdfMUSTAFA TALHA OK YÜKSEK LİSANS TEZİ823.14 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.