Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3618
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBüyükyörük, Sadık-
dc.contributor.authorİzgi, Hakan-
dc.date.accessioned2019-09-09T13:33:25Z-
dc.date.available2019-09-09T13:33:25Z-
dc.date.issued2019-
dc.date.submitted2019-06-10-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3618-
dc.description.abstractBu çalışmada Bursa bölgesinde kantin, market, feribot vb. satış yerlerinden tesadüfi olarak farklı tarihlerde toplanan 100 adet örnek (%100 dana eti olarak belirtilen 58 adet, %100 piliç eti olarak belirtilen 31 örnek ve %100 hindi olarak belirtilen 11 örnek), soğuk sandiviçte kullanılan et ürünlerinde tür teşhisi amacıyla kullanılmıştır. Örneklerin içerisindeki et ürünlerinin tür tayinleri ELİSA yöntemi ile türe spesifik kit kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada firmaların etiket bilgileri üzerinde belirtilen et türünü kullanıp kullanmadığı, ilgili standartlara uygunluğu ve hileli et kullanımına ait veriler araştırılmıştır. Analiz edilen örneklerden etiket bilgilerine göre %100 dana eti olarak belirtilen 26 adedinde kanatlı eti tespit edilirken, %100 piliç ve hindi eti olarak belirtilen örneklerin etiket bilgileri ile uyumlu olduğu tespit edilmiştir. İncelenen örneklerin hiçbirinde domuz ve at etine rastlanılmamıştır. Bu çalışmanın sonucuna göre %100 dana eti olarak tüketicilere sunulan ürünlerde hile ve tağşiş olabildiği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: ELISA, et tür tayini, hile, soğuk sandviç.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vi TABLOLAR DİZİNİ viii ÖZET ix ABSTRACT x 1. GİRİŞ 1 2.GENEL BİLGİLER 7 2.1. Etin Tanımı 7 2.2. Etin Sınıflandırılması 7 2.3. Etin Beslenmedeki Önemi 8 2.4. Etin Bileşimi 8 2.4.1. Su 9 2.4.2. Proteinler 9 2.4.2.1. Miyofibriler proteinler 11 2.4.2.2. Sarkoplazmik proteinler 11 2.4.2.3. Bağ doku proteinler 12 2.4.3. Yağlar (Lipidler) 12 2.4.4. Karbonhidratlar 13 2.4.5. Mineral Maddeler 14 2.4.6. Vitaminler 14 2.4.7. Etin Biyoaktif Komponentleri 16 2.4.7.1. Taurin 16 2.4.7.2. Karnitin 16 2.4.7.3. Konjuge linoleik asit (CLA) 16 2.4.7.4. Endojen antioksidanlar 17 2.4.7.5. Kreatin 18 2.5. Et Türlerinin Ayrımı 18 2.5.1Organoleptik (Duyusal) Niteliklerine Göre 18 2.5.2. Anatomik Yapılarına Göre 18 2.5.3. Yağ Analizlerine Göre 19 2.5.4. Glikojen Miktarına Göre 19 2.5.5. Histolojik Yapılarına Göre 19 2.5.6. Kılın Histolojik Yapısına Göre 19 2.5.7. İmmunolojik Yöntemler 20 2.5.7.1. Anaflaksi denemesi 20 2.5.7.2. Presipitasyon yöntemi 20 2.5.7.3. İmmuno assay yöntemler 21 2.5.8. Proteine Dayalı Yöntemler 22 2.5.8.1.Elektroforez 22 2.5.8.2. İzoelektrofokusing (IEF) 23 2.5.8.3. Kromatografi 23 2.5.8.4. Spektroskopi 24 2.5.9. DNA Bazlı Analizler 24 3.GEREÇ VE YÖNTEM 28 3.1. Gereç 28 3.2. Yöntem 28 3.2.1. Numunelerin Hazırlanması Ve Ekstraktın Çıkarılması 28 3.2.2. Test Prosedürü 28 3.2.3. Hesaplama Ve Sonuçların Değerlendirilmesi 29 4.BULGULAR 30 5.TARTIŞMA 31 6.SONUÇ 36 KAYNAKLAR 37 ÖZGEÇMİŞ 46tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectELISA, et tür tayini, hile, soğuk sandviç.tr_TR
dc.titleTüketime Hazır Soğuk Sandviçlerde Farklı Et Türü Varlığının Belirlenmesitr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TEZİM-ensonnn-1-1[6180] 26.06 (1) detay fotokopi.docx113.72 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.