Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3618
Title: Tüketime Hazır Soğuk Sandviçlerde Farklı Et Türü Varlığının Belirlenmesi
Authors: Büyükyörük, Sadık
İzgi, Hakan
Keywords: ELISA, et tür tayini, hile, soğuk sandviç.
Issue Date: 2019
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışmada Bursa bölgesinde kantin, market, feribot vb. satış yerlerinden tesadüfi olarak farklı tarihlerde toplanan 100 adet örnek (%100 dana eti olarak belirtilen 58 adet, %100 piliç eti olarak belirtilen 31 örnek ve %100 hindi olarak belirtilen 11 örnek), soğuk sandiviçte kullanılan et ürünlerinde tür teşhisi amacıyla kullanılmıştır. Örneklerin içerisindeki et ürünlerinin tür tayinleri ELİSA yöntemi ile türe spesifik kit kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada firmaların etiket bilgileri üzerinde belirtilen et türünü kullanıp kullanmadığı, ilgili standartlara uygunluğu ve hileli et kullanımına ait veriler araştırılmıştır. Analiz edilen örneklerden etiket bilgilerine göre %100 dana eti olarak belirtilen 26 adedinde kanatlı eti tespit edilirken, %100 piliç ve hindi eti olarak belirtilen örneklerin etiket bilgileri ile uyumlu olduğu tespit edilmiştir. İncelenen örneklerin hiçbirinde domuz ve at etine rastlanılmamıştır. Bu çalışmanın sonucuna göre %100 dana eti olarak tüketicilere sunulan ürünlerde hile ve tağşiş olabildiği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: ELISA, et tür tayini, hile, soğuk sandviç.
URI: http://hdl.handle.net/11607/3618
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TEZİM-ensonnn-1-1[6180] 26.06 (1) detay fotokopi.docx113.72 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.