Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/3568
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Akın, İbrahim | - |
dc.contributor.author | Akdoğan, Cansu | - |
dc.date.accessioned | 2019-07-24T12:04:09Z | - |
dc.date.available | 2019-07-24T12:04:09Z | - |
dc.date.issued | 2019 | - |
dc.date.submitted | 2019-05-24 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11607/3568 | - |
dc.description.abstract | ÖZET FARELERDE SARI KANTARON (Hypericum perforatum) YAĞININ DERİ YARASI İYİLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Akdoğan C. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi (Veteriner) Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2019 Sarı kantaron yağı geleneksel yara tedavisinde sıkça kullanılan bitkisel ürünlerden biridir. Çalışmada sarı kantaron yağının farelerde deri yarası iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla 6 haftalık yaşta, erkek, 15 adet BALB/c ırkı fareler kullanıldı. Fareler, her grupta 5’er adet fare olacak şekilde sarı kantaron yağı, zeytinyağı ve fizyolojik tuzlu su grubu olarak 3 gruba ayrıldı. Genel anestezi altında her farenin sırt derisine punch biyopsi ile 6 adet tam katmanlı deri yarası açıldı. İyileşen yara alanları 22. günde toplanarak ELISA yöntemi ile hidroksiprolin ve total protein düzeylerine bakıldı. Elde edilen ELISA sonuçları ile yapılan istatiksel çalışmada; gruplar arası yara iyileşme süresi, yara kapanma miktarı, hidroksiprolin ve total protein miktarları arasında istatistiksel olarak fark bulunmadı (P>0,05). | tr_TR |
dc.description.tableofcontents | İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI….………..……………………………………………..….… i TEŞEKKÜR………………………………………………..……………….……………..….. ii İÇİNDEKİLER………………………………………….………………………………..…. iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ………………..……………………………….... vi ŞEKİLLER DİZİNİ………………………………………………………………………...... vii RESİMLER DİZİNİ…………………………………………………………...……………. viii TABLOLAR DİZİNİ…………………………………………………………….………...… ix ÖZET…………………………………………………………………………...……….……. x ABSTRACT……………………………………………………………………….…….…… xi 1. GİRİŞ……………………………………………………………………………..…….…... 1 2. GENEL BİLGİLER…………………………………………………………………...……. 2 2.1. Yara İyileşmesinin Tarihçesi…………………………………..……………………..……2 2.2. Yaranın Sınıflandırılması……………………….…………………………………...……. 2 2.3. Yaranın Semptomları………………………………………………………………………4 2.4. Yara İyileşmesinin Mekanizması…………………………………………………………..5 2.4.1. Yangı/İnflamasyon Evresi……………………………………………………………….5 2.4.2. Yeni Doku Oluşumu/Onarım/Proliferasyon Evresi………………….…………………..7 2.4.2.1. Fibroplazi……………………………………………………….……………………...7 2.5.2.2. Anjiyogenezis………………………………………………….………………………8 2.4.2.3. Epitelizasyon…………………………………………………………………………..9 2.4.3. Olgunlaşma/Yeniden Şekillendirme/Rejenerasyon Evresi………………………………9 2.5. Yaranın Sınıflandırılması ………………………………………………………………...11 2.6. Yara İyileşmesini Etkileyen Faktörler……………………………………………………12 2.7. Yara Bakımı………………………………………………………………………………13 2.7.1. Yaranın Lavajı (Dekontaminasyonu)………………………….………………………..13 2.7.2.Yaranın Debridmanı…………………………………………………………………….14 2.7.2.1. Seçici debridman……………………………………………………………………. 14 2.7.2.2. Seçici olmayan debridman……………………………………..……………………..15 iii 2.8. Yara İyileşmesinde İncelenen Değişiklikler……………………………………………... 16 2.9. Yara İdaresi……………………………………………………………………………….18 2.9.1. Medikal Olarak Yara İdaresi……………………………………………………………18 2.9.2. Cerrahi Olarak Yara İdaresi……………………………………………….……………19 2.10. Sarı Kantaron (Hypericum perforatum) Bitkisi…………………………………………19 2.10.1. Sarı Kantaron (Hypericum perforatum) Bitkisinin Taksonomisi……………………...19 2.10.2. Sarı Kantaron (Hypericum perforatum) Bitkisinin Kimyasal Yapısı………………….19 2.10.2.1. Antrakinon türevi (Naftodiantrons) ………………………………………………...20 2.10.2.2. Flavonoidler………………………………………………………………………....20 2.10.2.3. Prenilleştirilmiş floroglusinoller.……………………………………………………21 2.10.2.4. Tanenler (%8-9)……………………………………………………………………..21 2.10.2.5. Diğer fenoller.……………………………………………………………………….21 2.10.2.6. Uçucu yağlar (%0,05-0,9).…………………………………………………………..21 2.10.2.7. Diğer bileşenler.……………………………………………………………………..21 2.10.3. Sarı Kantaron (Hypericum perforatum) Bitkisinin Medikal Kullanımının Tarihçesi.....21 2.10.4. Sarı Kantaron (Hypericum perforatum) Bitkisinin Medikal Kullanım Alanları……….22 2.10.4.1. Antidepresan aktivite…....…………………………………………………………..22 2.10.4.2. Antimikrobiyal aktivite..…………………………………………………………….22 2.10.4.3. Antiviral aktivite.……………………………………………………………………23 3.GEREÇ VE YÖNTEM……………………………………………………………………...24 3.1. Gereç ……………………………………………………………………………………..24 3.2. Yöntem…………………………………………………………………………………...24 3.2.1. Yara Oluşturulması Amacı ile Farelerin Anestezisi…………………………………….26 3.2.2. Eksizyonel Tam Katmanlı Yaraların Oluşturulması……………………………………26 3.2.3. Etken Madde Uygulamaları (Sarı Kantaron Yağı, Zeytinyağı, Fizyolojik Tuzlu Su) ve Yara İyileşmesinin Takibi…………………………………………………………………….28 3.2.4. Yara İyileşmesinin ELISA Yöntemi ile Değerlendirilmesi……………………………..29 3.2.4.1. Pierce BCA protein assay kit ile total protein düzeyi ölçümü………………………..32 3.2.4.2. Mouse (Hyp) ELISA kit ile hidroksiprolin düzeyi ölçümü…..………………………33 3.2.5. Yara İyileşmesinin Fotoğrafik Takibi/Değerlendirilmesi………………………………35 3.2.6. İstatistiksel Analiz……………………………………………………………………...36 4. BULGULAR……………………………………………………………………………….37 4.1. Klinik Değerlendirme…………………………………………………………………….37 4.1.1. Sarı Kantaron Yağı Grubu (Grup 1).…………………………………………………...37 iv 4.1.2. Zeytinyağı Grubu (Grup 2)..……………………………………………………………38 4.1.3. Fizyolojik Tuzlu Su Grubu (Grup 3)..………………………………………………….39 4.2. Yara Dokusundaki Total Protein ve Hidroksiprolin Seviyeleri…………………………..40 5. TARTIŞMA………………………………………………………………………………...42 6. SONUÇLAR VE ÖNERİLER……………………………………………………………...49 KAYNAKLAR …………………………………………………………………………….....50 EKLER………………………………………………………………………………………..54 Ek 1. (Etik Kurul Raporu)……………………………...……………………………………..54 ÖZGEÇMİŞ ……………………………………………………………………………..……55 | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.subject | Fare, Sarı Kantaron Yağı, Tam Katmanlı Deri Yarası | tr_TR |
dc.title | FARELERDE SARI KANTARON (Hypericum perforatum) YAĞININ DERİ YARASI İYİLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI | tr_TR |
dc.type | masterThesis | tr_TR |
dc.contributor.department | Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi(Veteriner) ABD | tr_TR |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
1 Tez Kapak-birleştirildi.pdf | 3.66 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.