Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3561
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAkar, Ferda-
dc.contributor.authorAvcıoğlu, Merve-
dc.date.accessioned2019-07-18T11:16:40Z-
dc.date.available2019-07-18T11:16:40Z-
dc.date.issued2019-
dc.date.submitted2019-06-24-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3561-
dc.description.abstractÖZET RATLARDA İNDOMETAZİN İLE OLUŞTURULAN GASTRİK ÜLSERDE HYPERICUM PERFORATUM EKSTRAKTININ GASTROPROTEKTİF ETKİSİ Avcıoğlu M. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakoloji ve Toksikoloji (Veteriner) Programı Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2019. Sarı kantaron olarak bilinen Hypericum perforatum L., halk arasında birçok hastalığın tedavisinde kullanılan geleneksel bir bitkidir. Hypericum perforatum ekstraktının antimikrobiyal, antioksidan, antiinflamatuvar, antidepresan, yara iyileştirici ve antiülseratif etkileri bulunmaktadır. İndometazin, nonsteroidal antiinflamatuvar bir ilaç olup mide dokusunda oksidatif hasara yol açabilir. Bu amaçla indometazin ile indüklenmiş mide ülseri modelinde Hypericum perforatum ekstraktının koruyucu etkinliği araştırıldı. Çalışma kapsamında 60 adet Wistar albino erkek sıçan kullanıldı ve sıçanlar kontrol, indometazin, Hypericum perforatum, indometazin + Hypericum perforatum 10, 25 ve 50 mg/kg olacak şekilde 6 gruba ayrıldı (n=10). Gastik ülser 25 mg/kg indometazin ile indüklendi ve farklı dozlarda (10, 25 ve 50 mg/kg) Hypericum perforatum ekstraktının koruyucu etkinlik düzeyi araştırıldı. Mide dokusu süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), malondialdehid (MDA) ve glutatyon (GSH) seviyesi analiz edildi. Hypericum perforatum 50 mg/kg dozunda SOD ve CAT seviyesinin arttığı, aynı dozda GSH ve MDA seviyesinin azaldığı görüldü. Sonuç olarak, Hypericum perforatum ekstratının oksidan ve antioksidan parametreler üzerine bir etkisi tespit edildi.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI………………………………………………………………..i TEŞEKKÜR…………………………………………………………………………………...ii İÇİNDEKİLER………………………………………………………………………………..iii SİMGELER VE KISALTMALAR………………………………………………………........v ŞEKİLLER DİZİNİ…………………………………………………………………………...vi RESİMLER DİZİNİ …………………………………………………………………………vii TABLOLAR DİZİNİ………………………………………………………………………..viii ÖZET………………………………………………………………………………………….ix ABSTRACT…………………………………………………………………………………...x 1. GİRİŞ……………………………………………………………………………………......1 2. GENEL BİLGİLER…………………………………………………………………………3 2.1. Nonsteroidal Anti İnflamatuvar İlaçlar (NSAİİ)………………………..………………...3 2.1.1. Nonsteroidal Anti İnflamatuvar İlaçların Genel Etki Şekilleri………………………….3 2.1.2. Nonsteroidal Anti İnflamatuvar İlaçların Yan Etkileri………………………………….3 2.1.3. Nonsteroidal Anti İnflamatuvar İlaçların Ülser Modellerinde Kullanımları…………....4 2.2. İndometazinin Yapısı ve Ülser Modellerinde Kullanımı………………………………….5 2.3. Hypericum perforatum…………………………………………………………………….6 2.3.1. Hypericum perforatum’un Biyolojik Aktif Bileşenleri………………………………….7 2.3.1.1. Nafrodiantronlar……………………………………………………………………….7 2.3.1.2. Floroglusinoller………………………………………………………………………..9 2.3.1.3. Flavonoidler …………………………………………………………………………...9 2.3.1.4. Fenilpropanlar ………………………………………………………………………..10 2.3.1.5. Proantosiyanidinler…………………………………………………………………...10 2.3.1.6. Diğer biyolojik bileşenler…………………………………………………………….10 2.4. Hypericum perforatum Bitkisinin Halk Arasındaki Kullanımları………………………...11 2.5. Hypericum perforatum Bitkisinin Tıbbi Etkileri………………………………………….11 2.5.1. Antidepresan Etkileri…………………………………………………………………...11 2.5.2. Antiviral Etkileri………………………………………………………………………..12 2.5.3. Kanser Önleyici Etkileri………………………………………………………………..12 2.5.4. Antibakteriyel Etkileri………………………………………………………………….12 2.5.5. Yara İyileştirici ve Yangı Önleyici Etkileri…………………………………………….13 3. GEREÇ ve YÖNTEM……………………………………………………………………...14 3.1. Gereç……………………………………………………………………………………..14 3.1.1. Cihazlar, Araç ve Gereçler……………………………………………………………..14 3.1.2. Kimyasallar…………………………………………………………………………….14 3.1.3. Hayvan Materyali……………………………………………………………………....15 3.2. Yöntem…………………………………………………………………………………...17 3.2.1. Gastrik Ülser Oluşturulması ve Mide Örneklerinin Alınması………………………….17 3.2.2. Makroskobik ve Mikroskobik Değerlendirme………………………………………….18 3.2.3. Oksidan ve Antioksidan Parametre Analizi…………………………………………….19 3.2.3.1. Dokuların homojenizasyonu…………………………………………………………19 3.2.3.2. Total protein analizi………………………………………………………………….19 3.2.3.3. Malondialdehit (MDA) analizi………………………………………………………19 3.2.3.4. Glutasyon (GSH) analizi…………………………………………………………….20 3.2.3.5. Katalaz (CAT) analizi ……………………………………………………………….20 3.2.3.6. Süperoksit Dismutaz (SOD) analizi………………………………………………….20 3.2.4. İstatistiksel Değerlendirme……………………………………………………………..21 4. BULGULAR……………………………………………………………………………….22 4.1. Makroskobik Bulgular……………………………………………………………………22 4.2. Oksidatif Stres Parametre Analizlerine Ait Bulgular……………………………………..23 5. TARTIŞMA……...………………………………………………………………………...25 6. SONUÇLAR ve ÖNERİLER………………………………………………………………29 KAYNAKLAR………………………………………………………………………………. 30 EKLER………………………………………………………………………………………..39 Ek 1 ADÜ-HADYEK raporu……………..…………………………………………………..39 ÖZGEÇMİŞ…………………………………………………………………………………..40tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectantioksidan, gastrik ülser, Hypericum perforatum, indometazin, oksidantr_TR
dc.titleRATLARDA İNDOMETAZİN İLE OLUŞTURULAN GASTRİK ÜLSERDE HYPERICUM PERFORATUM EKSTRAKTININ GASTROPROTEKTİF ETKİSİtr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikolojitr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans
Yüksek Lisans



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.