Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/3519
Title: | SUBKLİNİK MASTİTİSLİ İNEK SÜTLERİNDEN ELDE EDİLEN STAPHYLOCOCCOUS AUREUS İZOLATLARINDA BAZI TOKSİN GENLERİNİN VE ANTİBİYOTİK DİRENÇLİLİĞİNİN İNCELENMESİ |
Authors: | PROF. DR. SÜHEYLA, TÜRKYILMAZ ERDEM, SUR SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
Keywords: | Subklinik mastitis, Staphylococcus aureus, toksin gen, antibiyogram |
Issue Date: | 22-Jan-2019 |
Abstract: | Bu çalışmada subklinik mastitisli inek sütlerinden elde edilen Staphylococcus aureus izolatlarında önemli toksin genlerinin ve antibiyotik dirençliliğinin incelenmesi amaçlandı. Çalışmanın materyalini 200 subklinik mastitisli sütten elde edilen 31 adet S. aureus izolatı oluşturdu. Bakteri identifikasyonunun doğrulanmasında ve toksin (eksfoliyatif toksin, Panton-Valentine lökosidin, toksik şok sendrom toksin 1) genlerinin belirlenmesinde polimeraz zincir reaksiyonundan (PZR) faydalanıldı. İzolatların dokuz antimikrobiyal aileye ait dokuz antibiyotiğe karşı duyarlılıkları disk difüzyon yöntemi ile incelendi. S. aureus olarak identifiye edilen 31 izolatın toksin genlerinin PZR ile incelenmesi sonucu izolatların %48,38 (15/31)’inin bu toksin genlerinin en az bir tanesinin bulunduğu gösterildi. Toksin geni taşıyan izolatların %73,3 (11/15) ’ünün eksfoliyatif toksin D geni (etd), %33,3 (5/15)’ünün Panton-Valentine lökosidin geni (luk-PV), %26,6 (4/15)’sının toksik şok sendromu toksini 1 geni (tst-1), %13,3 (2/15)’ünün eksfoliyatif toksin A geni (eta) genlerini taşıdığı belirlendi. Toplam 5 toksin gen profili elde edildi. İzolatların tümü penisilin G’ye karşı dirençli olup; 23’ü (%74,1) çoklu antimikrobiyel dirençli idi. Toplam 9 antibiyotik direnç fenotipi saptandı. Sonuç olarak; materyal alınan işletmede mastitisli ineklerin sütlerinden elde edilen S. aureus izolatlarında çoklu antibiyotik dirençli izolatların varlığı işletmede ciddi bir direnç probleminin bulunduğunu ortaya koymuş ve çeşitli toksin genlerine sahip patojenik S. aureus izolatlarının olması bu hayvanlardan elde edilen sütlerin halk sağlığı açısından potansiyel bir tehdit oluşturabileceğini kanaatini doğurmuştur. |
URI: | http://hdl.handle.net/11607/3519 |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
4-Tez Metni.pdf | ana metin | 1.15 MB | Adobe PDF | View/Open |
3- İçindekiler Erdem.pdf | içindekiler | 371.06 kB | Adobe PDF | View/Open |
2- İç Kapak Erdem.pdf | iç kapak | 257.57 kB | Adobe PDF | View/Open |
1- Dış Kapak Erdem.pdf | dış kapak | 189.98 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.