Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3517
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKıral, Funda-
dc.contributor.authorAkın, Gamze-
dc.date.accessioned2019-01-18T07:17:30Z-
dc.date.available2019-01-18T07:17:30Z-
dc.date.issued2019-01-18-
dc.date.submitted2018-03-22-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3517-
dc.description.abstractAKIN G. Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Biyokimya Programı Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2018. Bu çalışmada; antioksidan sistemde görev alan; plazma malondialdehit, eritrosit süperoksit dismutaz aktivitesi (SOD), serum seruloplazmin, eritrosit glutatyon (GSH) ve serum koenzim Q10 (Ubikuitin) düzeylerinin klinik olarak sağlıklı köpeklerde ölçülmesi amaçlandı. Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Kliniklerine aşı amacıyla getirilen ve veteriner hekim kontrolündeki Aydın-Didim Belediyesi Köpek Barınağında bulunan, iç-dış parazit muayeneleri yapılmış 37 köpek çalışmamıza dahil edildi. Yaşları 0-3 yaş aralığında bulunan 13 adet dişi genç köpek ve 9 adet erkek genç köpek ile genç grup oluşturuldu. 6 yaş üstü köpeklerden ise 7 adet dişi yaşlı köpek ile 8 adet erkek yaşlı köpek seçildi. Analiz sonuçlarına göre lipid peroksidasyonunun göstergesi olan plazma MDA düzeylerinin dişi köpeklerde yaşa bağlı olarak arttığı (p<0,05) gözlenirken, eritrosit süperoksit dismutaz aktivitesi ile serum seruloplazmin düzeylerindeki artış ve eritrosit glutatyon düzeylerindeki azalış istatistiksel açıdan anlamlı bulunmadı (p>0,05). Analiz sonuçlarına göre yaşlı dişi köpeklerin serum koenzim Q10 seviyesi genç dişi köpeklerden p<0,05 düzeyinde önemli derecede daha düşüktü. Plazma MDA düzeyleri ve eritrosit süperoksit dismutaz aktivitesi yaşlı erkek köpeklerde gençlere göre daha yüksek ölçüldü (p<0,05). Serum seruloplazmin düzeyleri genç erkek köpeklerde yaşlı erkek köpeklere göre daha düşük ölçülmesine rağmen; sonuçlar arasında anlamlı bir farklılık bulunamadı (p>0,05). Eritrosit glutatyon düzeyleri ve serum koenzim Q10 düzeyi yaşa bağlı olarak azalış gösterdi (p<0,05). Elde edilen bulgular ile köpeklerin yaşlandıkça serbest radikallerin ve lipit peroksidasyonunun zararlı etkilerine maruz kaldıkları, buna bağlı olarak da antioksidan aktivitelerinin değişiklikler gösterdiği görüldü.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL ONAY ................................................................................................................ i TEŞEKKÜR ..................................................................................................................... ii İÇİNDEKİLER ................................................................................................................. iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ ..................................................................... vi TABLOLAR DİZİNİ ....................................................................................................... vii RESİMLER DİZİNİ ......................................................................................................... viii ÖZET ............................................................................................................................... ix ABSTRACT ..................................................................................................................... x 1. GİRİŞ ........................................................................................................................... 1 2.GENEL BİLGİLER ....................................................................................................... 2 2.1. Serbest Radikaller ..................................................................................................... 2 2.1.1. Serbest Radikal Kaynakları .................................................................................... 5 2.1.2. Serbest Radikallerin Etkileri .................................................................................. 6 2.1.2.1. Lipidlere Etkileri ................................................................................................. 7 2.1.2.1.1. Malondialdehit (MDA) .................................................................................... 7 2.1.2.2. Proteinlere etkileri: .............................................................................................. 8 2.1.2.3. Karbonhidratlara etkileri ..................................................................................... 9 2.1.2.4. Nükleik asitlere ve DNA’ya etkileri .................................................................... 9 2.2. Antioksidan Savunma Sistemleri .............................................................................. 9 2.2.1. Antioksidanların Sınıflandırılması ......................................................................... 10 2.2.1.1. Enzimatik Antioksidanlar .................................................................................... 13 2.2.1.1.1. Glutatyon Peroksidaz (GSH-Px) ...................................................................... 13 2.2.1.1.2. Süperoksit dismutaz (SOD) .............................................................................. 14 2.2.1.1.3. Katalaz (CAT) .................................................................................................. 15 2.2.1.2. Enzimatik Olmayan Antioksidanlar .................................................................... 17 2.2.1.2.1. α Tokoferol ....................................................................................................... 17 2.2.1.2.2. β-Karoten (A Vitamini) .................................................................................... 18 2.2.1.2.3. Koenzim Q10 ....................................................................................................................................................18 2.2.1.2.4. Askorbik asit (Vitamin C) ................................................................................ 21 2.2.1.2.5. Seruloplazmin ................................................................................................... 22 2.2.1.2.6. Ferritin ............................................................................................................. 24 2.2.1.2.7. Transferrin ....................................................................................................... 25 iv 2.2.1.2.8. Laktoferrin ....................................................................................................... 25 2.2.1.2.9. Hemoglobin ..................................................................................................... 25 2.2.1.2.10. Miyoglobin ..................................................................................................... 26 2.2.1.2.11. Albumin ......................................................................................................... 27 2.2.1.2.12. Bilirubin ......................................................................................................... 27 2.2.1.2.13. Glutatyon (GSH) ............................................................................................ 28 2.2.1.2.14. Melatonin ...................................................................................................... 29 2.2.1.2.15. Metiyonin ...................................................................................................... 30 2.3. Yaşlanma ve Antioksidanlar ..................................................................................... 31 3.GEREÇ ve YÖNTEM ................................................................................................... 33 3.1. Gereç ......................................................................................................................... 33 3.1.1. Kullanılan Cihazlar ................................................................................................ 33 3.1.2. Kullanılan Kimyasal Maddeler .............................................................................. 33 3.2. Yöntem ...................................................................................................................... 34 3.2.1. Serum örneklerinin hazırlanması: .......................................................................... 34 3.2.2. Eritrosit Hemolizatının Hazırlanması: ................................................................... 34 3.2.3. Eritrosit Hemolizatında Hemoglobin Düzeyi Ölçümü ........................................... 35 3.2.4. Plazma Malondialdehit Düzeyi Ölçümü ................................................................ 36 3.2.5. Eritrosit Hemolizatında Süperoksit Dismutaz Aktivitesi Ölçümü ......................... 37 3.2.6. Serum Seruloplazmin Düzeyi Ölçümü ................................................................... 38 3.2.7. Eritrosit Hemolizatında Glutatyon Düzeyi Ölçümü ............................................... 39 3.2.8. Serum Koenzim Q10 Düzeyi Ölçümü ..................................................................... 40 4. BULGULAR ................................................................................................................ 43 5. TARTIŞMA ................................................................................................................. 46 6. SONUÇ ve ÖNERİLER ............................................................................................... 56 KAYNAKLAR ................................................................................................................. 57 ÖZGEÇMİŞ ..................................................................................................................... 79tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectKöpek, yaş, cinsiyet, MDA, SOD, seruloplazmin, glutatyon, koenzim Q10tr_TR
dc.titleKÖPEKLERDE YAŞLANMANIN ENZİMATİK VE NONENZİMATİK ANTİOKSİDAN SİSTEM ÜZERİNE ETKİSİtr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya (Veteriner) Anabilim dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Gamze AKIN- TEZ.pdfTez Dosyası933.59 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.