Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3509
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÖğüt, Serdal
dc.contributor.advisor
dc.contributor.authorBoztepe, Ece
dc.date.accessioned2019-06-20T07:29:05Z
dc.date.available2019-06-20T07:29:05Z
dc.date.issued2018-12-20
dc.date.submitted2018-11-27
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3509
dc.description.abstractSELAM OTU (LEVISTICUM OFFICINALE) FONKSİYONEL BESİNİNİN CAENORHABDITIS ELEGANS TERMOTOLERANSI ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ BOZTEPE E. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2018. Hastalıkların önlenmesi ve tedavi süreçlerinde besinlerin kullanılması, besinlerin sağlığı korumadaki etkisini daha iyi anlamamızı sağlamıştır. Antioksidan etki gösteren besinlerin insan sağlığı üzerine olumlu etkisi yapılan çalışmalarca gösterilmiştir. Bu çalışmada da antioksidan kapasitesi yüksek, aromatik bir bitki olan selam otu (Levisticum officinale) kullanılmıştır. Sıcak stresine karşı direnç (termotolerans) sağlayan antioksidan bileşikler, yaşlanmayı geciktirmekte bunun sonucu olarak da canlının yaşam süresinin artmasını sağlamaktadır. Caenorhabditis elegans’ın insan genleriyle büyük oranda benzerliği, genetik yapısının iyi bilinmesi ve yaşam süresinin kısa olması gibi özellikleri sayesinde yaşlanma çalışmalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Deney, selam otu (Levisticum officinale) bitki ekstresinin farklı konsantrasyonları ( 20, 100 ve 200 μg/ml) ve kontrol grubu ile 35̊ C’de gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde 100 μg/ml konsantrasyonda hazırlanan selam otu ekstreleri Caenorhabditis elegans termotoleransını arttırırken 20 μg/ml ve 200 μg/ml konsantrasyonlardaki ekstreler kontrol grubu ile benzer sonuç vermiştir. Levisticum officinale ekstresi kullanılarak yapılacak daha sonraki çalışmalar için, elde edilen bu veriler önem arz edebilir.
dc.description.tableofcontentsSELAM OTU (LEVISTICUM OFFICINALE) FONKSİYONEL BESİNİNİN CAENORHABDITIS ELEGANS TERMOTOLERANSI ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ BOZTEPE E. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2018. Hastalıkların önlenmesi ve tedavi süreçlerinde besinlerin kullanılması, besinlerin sağlığı korumadaki etkisini daha iyi anlamamızı sağlamıştır. Antioksidan etki gösteren besinlerin insan sağlığı üzerine olumlu etkisi yapılan çalışmalarca gösterilmiştir. Bu çalışmada da antioksidan kapasitesi yüksek, aromatik bir bitki olan selam otu (Levisticum officinale) kullanılmıştır. Sıcak stresine karşı direnç (termotolerans) sağlayan antioksidan bileşikler, yaşlanmayı geciktirmekte bunun sonucu olarak da canlının yaşam süresinin artmasını sağlamaktadır. Caenorhabditis elegans’ın insan genleriyle büyük oranda benzerliği, genetik yapısının iyi bilinmesi ve yaşam süresinin kısa olması gibi özellikleri sayesinde yaşlanma çalışmalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Deney, selam otu (Levisticum officinale) bitki ekstresinin farklı konsantrasyonları ( 20, 100 ve 200 μg/ml) ve kontrol grubu ile 35̊ C’de gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde 100 μg/ml konsantrasyonda hazırlanan selam otu ekstreleri Caenorhabditis elegans termotoleransını arttırırken 20 μg/ml ve 200 μg/ml konsantrasyonlardaki ekstreler kontrol grubu ile benzer sonuç vermiştir. Levisticum officinale ekstresi kullanılarak yapılacak daha sonraki çalışmalar için, elde edilen bu veriler önem arz edebilir.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜtr_TR
dc.subjectCaenorhabditis elegans, termotolerans, Levisticum officinale, yaşlanmatr_TR
dc.titleSELAM OTU (Levisticum officinale) FONKSİYONEL BESİNİNİN Caenorhabditis elegans TERMOTOLERANSI ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİtr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ece boztepe saşlık bilimleri (beslenme) yüksek lisans tez..docx834.09 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.