Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3504
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÖnol, Ahmet Gökhan-
dc.contributor.authorKuter, Eren-
dc.contributor.authorKuter, Eren-
dc.date.accessioned2018-12-04T08:22:48Z-
dc.date.available2018-12-04T08:22:48Z-
dc.date.issued2018-12-04-
dc.date.submitted2018-11-16-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3504-
dc.description.abstractAraştırma etlik piliç rasyonlarına DL-metiyonin ve L-karnitin katkısının performans, göğüs etinde beyaz çizgi oluşumu, karkas ve organ ağırlıkları, göğüs eti kalitesi, serum trigliserit ve toplam kolesterol düzeyleri ve beyaz çizgi oluşumunun göğüs eti besin madde bileşimine etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Toplam 480 adet bir günlük yaştaki Ross 308 erkek etlik civciv, her bölmede 15 civciv içeren sekiz tekrar grubundan oluşan dört deneme grubuna rastgele dağıtılmıştır. Çalışmada iki farklı metiyonin (gereksinim ve gereksinimin %25 fazlası) ve L-karnitin (0 ve 100 mg/kg) düzeyi kullanılarak 2x2 faktöriyel deneme deseni uygulanmıştır. Denemede kullanılan rasyonlar, Ross 308 Yetiştirici Kataloğunda başlangıç (1-10. günler), büyütme (11-24. günler), bitirme 1 (24-39. günler) ve bitirme 2 (40-49. günler) dönemleri için önerilen besin madde gereksinim düzeylerine göre mısır ve soya fasulyesi küspesi temeline dayalı olarak hazırlanmıştır. İlave DL-metiyoninin 10. günde canlı ağırlığı (P<0,05), büyütme döneminde (11-24. günler) yem tüketimini arttırdığı (P<0,05) ve başlangıç döneminde (1-10. günler) yemden yararlanma oranını iyileştirdiği (P<0,05) belirlenmiştir. Yemden yararlanma oranı üzerine benzer etki 100 mg/kg L-karnitin katılan gruplarda 1-10. günler (P<0,05) ve 1-49. günler (P<0,05) arasında gözlenmiştir. Katkı maddelerinin canlı ağırlık artışı üzerine etkisi olmamıştır. Göğüs etleri 39. ve 49. günlerde üç farklı (normal, orta şiddetli ve şiddetli) beyaz çizgi yoğunluğuna göre görsel olarak derecelendirilmiştir. Katkı maddelerinin beyaz çizgi görülme oranı üzerine etkisi olmamıştır. DL-metiyonin katkısının 49. günde göğüs eti ağırlığı ve randımanını arttırdığı (P<0,05) belirlenmiştir. Ancak DL-metiyonin katkısının 39. günde göğüs eti ağırlığı ve randımanına etkisi olmamıştır. Katkı maddeleri diğer karkas parametrelerini (karkas, abdominal yağ, karaciğer ağırlıkları ve rölatif ağırlıkları) de etkilememiştir. Rasyona 100 mg/kg L-karnitin eklenmesi 49. gün yapılan kesim sonrası 72. saatte ölçülen göğüs eti parlaklık (L*) değerini yükseltmiştir (P<0,05). Rasyon metiyonin ve L-karnitin düzeylerinin bunun dışındaki kalite özelliklerine etkisi olmamıştır. Rasyona 100 mg/kg L-karnitin katkısı serum trigilserit düzeyine etki etmezken, serum toplam kolesterol düzeyini düşürmüştür (P<0,05). Rasyon metiyonin düzeyinin ise serum trigliserit ve toplam kolestrol düzeyleri üzerine etkisi olmamıştır. Orta şiddette beyaz çizgi bulunan göğüs etlerinde, normal göğüs etlerine göre yağ düzeyinin daha yüksek (P<0,01), protein düzeyinin ise daha düşük (P<0,001) olduğu belirlenmiştir. Beyaz çizgi şiddeti, göğüs eti nem ve kül düzeyinde farklılık oluşturmamıştır. Araştırmada kullanılan katkı maddelerinin bazı performans parametreleri üzerine olumlu etkileri görülmüş ancak beyaz çizgi oluşumu ve et kalitesi üzerine herhangi bir etkileri olmamıştır. Bu bağlamda kullanılmasına karar verilebilmesi için öncelikle ekonomik analizlerin yapılması gerekmektedir.tr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL VE ONAY…………………………………………………………………..... i TEŞEKKÜR………………………………………………………………………….... ii İÇİNDEKİLER………………………………………………………………………… iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ…………………………………………… vi ŞEKİLLER DİZİNİ……………………………………………………………………. vii RESİMLER DİZİNİ…………………………………………………………………… viii TABLOLAR DİZİNİ…………………………………………………………………... ix ÖZET…………………………………………………………………………………... xii ABSTRACT…………………………………………………………………………… xiv 1. GİRİŞ………………………………………………………………………………... 1 2. GENEL BİLGİLER…………………………………………………………………. 2 2.1. Etlik Piliç Yetiştiriciliği ile İlgili Veriler…………………………………………... 2 2.2. Piliç Eti Üretimi, Tüketimi ve Bunları Etkileyen Etmenler………………………... 3 2.3. Kas Dokusu………………………………………………………………………... 8 2.3.1. Kas Dokunun Gelişimi…………………………………………………………... 9 2.3.2. Kas Dokudaki Lif Tipleri………………………………………………………... 12 2.4. Büyüme Hızı ve Kas Hasarı İlişkisi………………………………………………... 14 2.5. Göğüs Etinde Beyaz Çizgi Oluşumu ve İnsidensi…………………………………. 14 2.6. Beyaz Çizgi Oluşumunu Etkileyen Etmenler……………………………………… 15 2.7. Beyaz Çizgili Göğüs Etlerinde Şekillenen Değişiklikler…………………………... 17 2.7.1. Histolojik Değişiklikler…………………………………………………………. 17 2.7.2. Hematolojik ve Biyokimyasal Değişiklikler…………………………………….. 19 2.7.3. Besin Madde Bileşimine İlişkin Değişiklikler…………………………………... 20 2.7.4. Et Kalitesinde Meydana Gelen Değişiklikler……………………………………. 23 2.8. Beyaz Çizgi Oluşumunun Tüketici Taleplerine Etkisi…………………………….. 25 2.9. Metiyonin…………………………………………………………………………. 26 2.9.1. Metiyoninin Protein Sentezindeki Rolü…………………………………………. 27 2.9.2. Etlik Piliçlerde Metiyonin Gereksinimi…………………………………………. 28 2.9.3. Etlik Piliçlerde Metiyoninin Göğüs Eti ve Abdominal Yağ Düzeyine Etkisi……. 31 2.10. L-Karnitin………………………………………………………………………... 34 2.10.1. Etlik Piliçlerde L-Karnitin Gereksinimi………………………………………... 34 2.10.2. Etlik Piliçlerde L-Karnitinin Performans, Ürün Kalitesi ve Bazı Kan Parametrelerine Etkisi…………………………………………………………………. 37 3. GEREÇ VE YÖNTEM……………………………………………………………… 37 3.1. Gereç………………………………………………………………………………. 37 3.1.1. Hayvan…………………………………………………………………………... 37 3.1.2. Yem ve Yem Katkı Maddeleri…………………………………………………... 36 3.2. Yöntem……………………………………………………………………………. 40 3.2.1. Deneme Deseni………………………………………………………………….. 40 3.2.2. Deneme Hayvanlarının Bakımı………………………………………………….. 40 3.2.3. Canlı Ağırlık ve Canlı Ağırlık Artışının Belirlenmesi…………………………… 41 3.2.4. Yem Tüketimi ve Yemden Yararlanma Oranının Belirlenmesi…………………. 42 3.2.5. Kesim İşlemi…………………………………………………………………….. 42 3.2.6. Kan Örneklerinin Alınması, Serum Trigliserit ve Toplam Kolesterol Düzeylerinin Belirlenmesi……………………………………………………...……… 42 3.2.7. Sıcak Karkas Randımanının Belirlenmesi………………………………...……... 43 3.2.8. Göğüs Eti, Karaciğer ve Abdominal Yağ Ağırlıklarının Belirlenmesi…………... 43 3.2.9. Beyaz Çizgi Skorunun Belirlenmesi…………………………………………….. 44 3.2.10. Göğüs Eti Kalitesinin Belirlenmesi…………………………………………….. 45 3.2.11. Göğüs Eti Besin Madde Bileşiminin Belirlenmesi……………………………... 47 3.2.12. İstatistiksel Analizler…………………………………………………………... 47 4. BULGULAR………………………………………………………………………... 48 4.1. Performans………………………………………………………………………… 48 4.2. Beyaz Çizgi Görülme Oranı……………………………………………………….. 60 4.3. Karkas Özellikleri…………………………………………………………………. 62 4.4. Serum Trigliserit ve Toplam Kolesterol Düzeyleri………………………………... 71 4.5. Göğüs Eti Kalite Özellikleri……………………………………………………….. 74 4.6. Göğüs Eti Besin Madde Bileşimi………………………………………………….. 88 5. TARTIŞMA…………………………………………………………………………. 89 5.1. Performans………………………………………………………………………… 89 5.2. Beyaz Çizgi Görülme Oranı……………………………………………………….. 92 5.3. Karkas Özellikleri…………………………………………………………………. 95 5.4. Serum Trigliserit ve Toplam Kolesterol Düzeyleri………………………………... 97 5.5. Göğüs Eti Kalitesi…………………………………………………………………. 99 5.6. Göğüs Eti Besin Madde Bileşimi………………………………………………….. 101 6. SONUÇ VE ÖNERİLER……………………………………………………………. 103 KAYNAKLAR………………………………………………………………………… 106 EKLER………………………………………………………………………………… 121 ÖZGEÇMİŞ……………………………………………………………………………. 122tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesstr_TR
dc.subjectEtlik piliç, beyaz çizgi oluşumu, DL-metiyonin, L-karnitintr_TR
dc.titleETLİK PİLİÇLERDE GÖĞÜS ETİNDE BEYAZ ÇİZGİ OLUŞUMUNUN ÖNLENMESİNDE RASYONLARA DL-METİYONİN VE L-KARNİTİN KATKISININ ETKİNLİĞİNİN İNCELENMEStr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.authorID197579tr_TR
dc.contributor.authorID197579tr_TR
dc.contributor.departmentBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümütr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tam metin PDF.pdfTez dosyası5.97 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.