Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3488
Title: Farklı zamanlarda uygulanan hümik asit ve çinko (Zn) dozlarının pamukta (G. hirsutum L.) verim, verim komponentleri ve lif kalite özellikleri üzerine olan etkisinin saptanması
Other Titles: Determination the effects of humic acit and zinc (Zn) doses at different times on yield, yield components and fiber quality parameters of cotton (G. hirsutum L.)
Authors: Başal, Hüseyin
Ören, Yusuf
Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı
Keywords: Pamuk
humik asit
çinko
verim
lif kalitesi
Cotton
humic acid
zinc
yield
fiber quality
Issue Date: 2007
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Söke'de Selim TANMAN'nın arazisinde Carmen pamuk çesidinin, ekimi yapılarak humik asit uygulama yöntemi ve dozunun verim, verim komponetleri ve lif kalite özellikleri üzerine etkisini belirlemek, en uygun uygulama yöntemi ve dozunun belirlenmesi için yapılan bu çalısma, tesadüf bloklarında bölünmüs parseller deneme deseninde yürütülmüstür. Hümik asit uygulama yöntemleri arasında önemli farklılıklar olusmamıs. Toprak altı uygulama dozları erkencilikte, yüz tohum agırlıgında, koza kütlü agırlıgında ve verimde önemli farklılıklar olusturmustur. En yüksek verim toprak altı 200 gr/da doz uygulamasından elde edilmistir.Çinko uygulaması verim, verim komponetleri ve lif kalite özellikleri üzerine etkisini ve en uygun dozun belirlemek için tesadüf blokları deneme deseninde 2006 yılında yürütülmüstür. Çinko uygulamasında bitki boyu, erkencilik ve ilk beyaz çiçek üstü bes bogum uzunlugunda farklılıklar istatiksel olarak önemli, lif kalite özelliklerinde ise önemsiz bulunmustur.Uygulama dozlarının verim üzerinde olumlu bir etkisi olusmasa da en yüksek verim degeri 75 g/da dozunda gerçeklesmistir. lk beyaz çiçek üstü bes bogum uzunlugunda uygulama dozları arasında farklılık olusmamıs ancak en yüksek deger 75 g/da dozunda gerçeklesmistir. En yüksek erkencilik kontrolde gerçeklesmis ve artan doz uygulamasının erkenciligi azalttıgı belirlenmistir.
The study, which was conducted in Söke in landfield of Selim TANMAN by planted Carmen cotton variety in order to determine the effects of different doses and application methods of humik acid and application methods on yield, yield components and fiber quality parameters, was conducted in 2005 by divided parcels trial texture in random blocks. In this study, there were no significant differences among the application methods of humik acid. Underground application doses caused significant effects on early harvesting, weight of hundred seeds, boll weight and yield. The highest yield was obtained by dose of 200 g/da. Zinc application was conducted during 2006 by completely randomized block design to determine the effects on yield, yield components and fiber quality properties as well as to define the most suitable dose. In zinc application, differences between plant height, earliness and the number of nodes above the uppermost white flower were statistically significant, however, it was not found of importance in terms of fiber quality properties. Although application doses caused no difference on yield, the highest yield was obtained by dose of 75 g/da. There were no differences among the application doses in terms of the number of nodes above the uppermost white flower, but the highest value was occurred by dose of 75g/da. The highest early harvesting was occurred by control and it is determined that increasing dose application decreased the early harvesting.
URI: http://hdl.handle.net/11607/3488
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
yusuf_oren_tez.pdfyüksek lisans288.43 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.