Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/3482
Title: | Aydın yöresi kuru incirlerinde aflatoksin tayini ve yöntemlerin karşılaştırılması |
Other Titles: | Determination of aflatoxins in dried figs produced in Aydın region and comparison of aflatoxin determination methods |
Authors: | Demir, Mustafa Özpola, Ali Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı |
Keywords: | Aflatoksinler İnce Tabaka Kromatografisi HPLC Kromatografi Flüorimetrik Yöntem Aflatoxins Thin Layer Chromatogaphy HPLC Fluorimetric Determination Liquid Chromatogaphy |
Issue Date: | 2006 |
Publisher: | Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
Abstract: | Bu çalışmada Aydın ilinde üretilen incirlerde farklı yöntemler kullanılarak, aflatoksin
analizi yapılmış ve yöntemlerin birbirlerine göre zaman, duyarlılık, maliyet, hata olasılığı,
analiz aşamasının zorluğu-kolaylığı ve yöntemin incir numunelerine uygulanabilirliği gibi
kıstaslar ele alınarak karşılaştırılmaları yapılmıştır.
Homojenize hale getirilen 38 adet incir pastası, HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı
Kromatografisi) , TLC (İnce Tabaka Kromatografisi) ve Florimetrik Yöntem gibi üç farklı
yöntem kullanılarak analiz edilmiş ve yöntemler birbirleriyle kıyaslanmıştır. Bu yöntemler
birbirleriyle kıyaslanırken, deney aşaması gerçekleştirilemeyen diğer aflatoksin analiz
yöntemlerinden bazıları da (ELISA, RIA, UV lamba kullanımı) teorik olarak ele alınmıştır.
Bu yöntemlerden, spektroflorimetre cihazı kullanılarak yapılan florimetrik yöntem,
toplam aflatoksin derişimini vermesi Afla B1, Afla B2, Afla G1 ve Afla G2 derişimlerini ayrı
ayrı analizleyememesi nedeniyle diğer yöntemlere göre daha az kullanılabilir olarak
nitelendirilmiştir.
TLC yönteminin HPLC yöntemine göre daha ucuz, fakat daha zahmetli olduğu
belirlenmiştir. Ancak HPLC yönteminin ekipman yönünden oldukça pahalı olması sebebiyle,
TLC yönteminin dedeksiyon aşamasında florodensitometre gibi bir cihaz kullanıldığında, en
az HPLC kadar kesin sonuçlar vereceği, ayrıca türevlendirme için ayrı bir gerece gerek
duymaması, IAC ve C-18 gibi kolonların kullanılmaması sonucunda maliyet açısından
HPLC'ye göre daha düşük olduğu için, daha çok tercih edilebileceği düşünülmektedir.
Çalışmada, sonuçlar tablolar ve grafikler halinde verilmiş, ayrıca numunelerde en az
rastlanılan aflatoksinin Afla G2, en çok rastlanılanın da Afla B1 olduğu belirlenmiş, rastgele
seçilen 38 numuneden sadece 2 tanesinin aflatoksin içermediği belirlenmiştir. In this study, aflatoxin analysis were made by various methods on figs produced in Aydın Region. These methods were compared according to their experimental time, sensitivity, cost, error rate, difficulties of analysis level and their applicability on fig samples. Homogenized 38 fig pastes were analysed by three different methods as HPLC (High Pressure Liquid Chromatography), TLC (Thin Layer Chromatography) and Fluorimetric Analysis. These methods were compared to each other. Also, some of the methods used to analyse aflatoxin such as ELISA, RIA and UV light usage were approached theoretically. Fluorimetric method uses spectrofluorimeter device, gives total Aflatoxin concentration (can not analyse Afla B1, Afla B2, Afla G1 ve Afla G2 concentrations individually). As a result of this; usage of fluorimetric method is not common in aflatoxin detection according to other methods. TLC method is appointed that less expensive and but more laborious than HPLC method. In TLC method, there is no need any extra device for derivatisation step and also it is not necessary to use expensive columns such as IAC and C-18 used in HPLC. More accurate results are obtained by using fluoridensitometer in detection step of TLC method. In conclusion, it is considered that TLC method with fluoridensitometer is preferred instead of HPLC method for aflatoxin analysis In this study, results were given in tables and figures. Besides, aflatoxin of Afla G2 was seen least and aflatoxin of Afla B1 was seen most in samples. Also, in random choice of 38 samples, only 2 of the samples did not contain aflatoxin. |
URI: | http://hdl.handle.net/11607/3482 |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
180694.pdf | Yüksek Lisans | 1.96 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.