Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3480
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorArmağan, Göksel-
dc.contributor.authorÖzden, Altuğ-
dc.date.accessioned2018-10-11T07:24:10Z-
dc.date.available2018-10-11T07:24:10Z-
dc.date.issued2005-
dc.date.submitted2005-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3480-
dc.description.abstractİnsanların beslenmesi için gerekli temel besin maddelerinin büyük bir bölümü bitkisel ürünlerden sağlanmaktadır. Tarım alanlarının hızla gelişen nüfusun ihtiyaçlarına cevap verebilmesi için anahtar kelime verimliliktir. Bu çalışmada bitkisel üretim işletmelerinin yapısal özelliklerinin ve verimlilik düzeylerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Bu amaçla Aydın ili merkez ilçede faaliyet gösteren bitkisel üretim işletmelerinden tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 84 işletmeden yüz yüze görüşme yoluyla toplanan veriler, işletme büyüklükleri itibariyle analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. İşletmelerin kısmi ve toplam faktör verimlilik değerleri hesaplanmış, etkinlik değerlerinin belirlenmesinde veri zarflama analizi yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analizlerde işletmelerin yapısal özellikleri, ürün gruplarının brüt marj değerleri, tarımsal gelir, kısmi verimlilikler, toplam faktör verimliliği ve girdilere yönelik etkinlik sonuçlan bakımından beş işletme büyüklük grubu arasında bazı farklılıklar saptanmıştır. Saptanan bu farklılıkların nedenleri yapılan analizlerle ortaya koyulmaya çalışılmıştır. İşletmelerin genelde %43 etkinlikle çalıştıkları ve sadece dört işletmenin %100 etkin olarak çalıştığı belirlenmiştir. İşletmelerin etkinlik sonuçlarında değişime yol açtığı düşünülen unsurlar istatiksel bakımından analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. İşletmelerin girdileri kullanmadaki etkinliklerine göre genel olarak kaynakların azaltılarak aynı üretim değerinin elde edilebileceği sonucuna varılmıştır.tr_TR
dc.description.abstractA large amount of base nourishment for human nutrition are to be obtained by crop products. The key word for the reply of agricultural areas to the population development is productivity. In this research, the structural features and productivity levels of crop enterprises were investigated. For this aim, 84 agricultural enterprises were interviewed. The data collected by interviews were analysed and interpreted according to the size of farms. The partial and total factor productivity scores of enterprises were calculated. Data Envelopment Analysis method was used fort he calculation of efficiency scores. According to the results of analysis, it was found that the differences among five farm size groups are significant for structural features, gross magrin, farm income, partial and total factor productivity and input oriented efficiency scores. In generally enterprises are working by %43 efficiency. Only four enterprise are working by %100 efficiencies. The elements that had been thought to changing the efficiency scores were analysed and interpreted. According to input using efficiencies of enterprises we can say that, the same product value can be received by decreasing the sources.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectVerimliliktr_TR
dc.subjectEtkinliktr_TR
dc.subjectVZAtr_TR
dc.subjectProductivitytr_TR
dc.subjectEfficiencytr_TR
dc.subjectDAEtr_TR
dc.titleAydın ili işletmelerinde bitkisel üretim faaliyetlerinin verimliliklerinin belirlenmesitr_TR
dc.title.alternativeDetermination of the crop production productivity of agricultural enterprises in Aydın provincetr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
tez yazılı.pdfYüksek Lisans1.87 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.