Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3474
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKonak, Cahit-
dc.contributor.authorYavaş, İlkay-
dc.date.accessioned2018-10-11T07:23:14Z-
dc.date.available2018-10-11T07:23:14Z-
dc.date.issued2005-
dc.date.submitted2005-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3474-
dc.description.abstractArpa Türkiye de yaygın olarak yetiştirilen, bir tahıl bitkisidir. Nemli koşullarda çok iyi gelişmektedir ve fazla sıcaklık ve soğuktan hoşlanmamaktadır. Ayrıca, organik madde içeriği yüksek, milli ve nötr topraklarda daha iyi yetişmektedir Bu çalışmanın amacı, iki biralık arpa çeşidinin agronomik, verim ve kalite özellikleri üzerinde azot dozunun etkisini incelemektir. Bu sebeple, beş farklı azot dozu kullanılmıştır. Bunlar 0, 4, 8, 12 ve 16 kg/da’dır. Azotlu gübrelemenin yarısı ekim ile birlikte, diğeri kardeşlenme döneminde uygulanmıştır. Denemede yer alan, çeşitler Şerife Hanım ve Kaya’dır. Bu deneme, 2003-2004 döneminde Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanlarında, tesadüf blokları deneme deseninde üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Sonuç olarak, Kaya ve Şerife Hanım için, yüksek verim ve kaliteyi sağlayan en iyi azot dozları 4 ya da 8 kg/da’dır. Üretimin ekonomik olmasını sağlamak amacıyla, gübre fiyatları da düşünüldüğünde, yüksek verim ve kaliteli ürün için 4 kg/da saf azot miktarının yeterli olabileceği sonucuna varılmıştır.tr_TR
dc.description.abstractBarley is a cereal crop has been grown widespreadly in Turkey. It can grow well at humid conditions. It does not like hot or cold. The best barley soils are higher organic matter content, loamy and notr soils. The purpose of this study was to determine the effect of nitrogen on agronomic characters, yield and yield compenents, quality charecters at two malting barleys. Five nitrogen levels which were 0, 4, 8, 12 and 16 kg/da were used and the nitrogen fertilizers were applied at two times. The first half of the nitrogen was applied before planting, the other half at tillering stage. The genotypes used in the experiment were late Şerife Hanım and Kaya. This experiment was conducted in the experiment fields of the Field Crops Department of Faculty of Agriculture at Adnan Menderes University in 2003-2004 growing period. A field experiment was conducted as a randomized complete block design with three replications. In conclusion, the best nitrogen doze to obtain higher yield and better quality for Kaya and Şerife Hanım was 4 or 8 kg/da. It was cocluded that 4 kg/da nitrogen dose was good enough for acceptable yield and qualitytr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectArpatr_TR
dc.subjectverimtr_TR
dc.subjectazotlu gübrelemetr_TR
dc.subjectkalitetr_TR
dc.subjectmaltlık arpatr_TR
dc.subjectBarleytr_TR
dc.subjectyieldtr_TR
dc.subjectnitrogen fertilizationtr_TR
dc.subjectqualitytr_TR
dc.subjectmalting barleytr_TR
dc.titleFarklı dozde azotlu, gübre (0, 4, 8, 12, 16 kg/da saf azot) uygulamalarının biralık arpanın (Kaya ve Şerife Hanım) verim, kalite ve agronomik özellikler üzerine etkisitr_TR
dc.title.alternativeInfluence of different nitrogen aplications (0, 4, 8, 12, 16 kg/da nitrogen) on yield, quality and agronomic characters of malting barley (Kaya ve Şerife Hanım)tr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
tezson.rtfYüksek Lisans775.7 kBRTFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.