Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3465
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAydın, Mehmet-
dc.contributor.authorKaptan, Mustafa Ali-
dc.date.accessioned2018-10-11T07:22:10Z-
dc.date.available2018-10-11T07:22:10Z-
dc.date.issued2006-
dc.date.submitted2006-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3465-
dc.description.abstractBu ara tırma, kum ve perlit ortamlarında yapılan hıyar (Cucumis sativus L.) yeti tiricili inde, artan miktarlardaki azot (120, 160, 200, 240 mg N l-1) dozlarının bitki geli mesi, besin elementi alımı ve bazı kalite unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmı tır. Genel olarak yeti tirme ortamlarının hıyar geli imi ve gözlemi yapılan parametreler açısından etkisi önemsiz bulunmu tur. Azot dozları ise bitki geli imini önemli ölçüde etkilemi tir. Yapılan regresyon analizleri sonuçlarına göre optimum N dozu, bitkilerin morfolojik özellikleri için 160-231 mg N l-1, meyve kalitesi için yakla ık 160 mg N l-1 olarak bulunmu tur. Azot dozuna paralel olarak ortamdan kaldırılan bitki besin elementlerinden N, P ve Ca miktarları artı gösterirken K ve Mg miktarları ise 200 mg N l-1 dozundan sonra dü ü göstermi tir. Azot kullanım etkinli i de erleri % 11-22 arasında de i mi tir. N dozu arttıkça N kullanım etkinli i dü mü tür.tr_TR
dc.description.abstractThis research was carried out to determine the effects of increasing level nitrogen (120, 160, 200, 240 mg N l-1) doses on plant growth, nutrient uptake and some quality properties on cucumber (Cucumis sativus L.) cultivation in sand and perlite solid substrate cultures. Effect of growth media on cucumber growth and measured components was not significantly important. On the other hand, plant growth was significantly affected by N doses. According to regresion analysis, optimum N dose was determined as 160-231 mg N l-1 for plant morphological characters and 160 mg N l-1 for yield and fruit quality. The amount of N, P and Ca uptake by per plant increased continiously with N dose while K and Mg uptake was declined after 200 mg N l-1 doses. N use efficiency values ranged 11 - 22 %. When N doses increased, N use efficiency decreased.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,tr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectAzottr_TR
dc.subjectHıyartr_TR
dc.subjectKumtr_TR
dc.subjectPerlittr_TR
dc.subjectTopraksız tarımtr_TR
dc.subjectNitrogentr_TR
dc.subjectCucumbertr_TR
dc.subjectSandtr_TR
dc.subjectPerlitetr_TR
dc.subjectSoilless culturetr_TR
dc.titleTopraksız kültür ortamında yapılan hıyar yetiştiriciliğinde farklı azot dozlarının verim ve bazı kalite unsurları üzerine etkisitr_TR
dc.title.alternativeEffects of different nitrogen doses on yield and some quality properties of cucumber cultivation in soilless culturetr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
mustafa_ali_kaptan_tez.pdfYüksek Lisans Tezi800.81 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.