Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3451
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorTurgun, İsmail-
dc.contributor.authorŞengün, Bilge-
dc.date.accessioned2018-10-11T07:20:37Z-
dc.date.available2018-10-11T07:20:37Z-
dc.date.issued2006-
dc.date.submitted2006-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3451-
dc.description.abstractThe aim of this study was to investigate yield components and bread-making quality of some advanced bread wheat lines of Aegean region standart cultivars to determine the best genotypes. The study were conducted in the 2004-2005 growing season at Adnan Menderes University, Experimental Field of Agricultural Faculty. The experimental design was randomized complete block design with three replication. The plots consisted of six rows 5 m long with 20 cm between adjacent plots. The plant height, heading days, flowering days, ear length, ear width, flag leaf area, flag leaf angle, flag leaf area, ear density, number of spikelet per ear, numbers of kernel per ear, single ear weight, thousand kernel weight, test weight, protein content, sedimentation value, falling number and gluten were measured in this research. When genotypes were evalvated for yield and quality characteristics the 2, 3. and 8. genotypes show suıtable characteristics and late maturity In conclusion, when 3. and 8. genotypes were compered with standart cultivars, genotypes may be suitable for yield and quality characteristics. On the other hand 2, 3. and 8. genotypes should be used for wheat breeding studies in the futuretr_TR
dc.description.abstractAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme arazisinde, Aydın ili koşullarında bazı ileri ekmeklik buğday hatları ve bölge standart çeşitlerinin verim ve kalite yönünden karşılaştırılması üstün özellikli genotiplerin belirlenmesi amacıyla yapılmış olan bu çalışma, 3 tekerrürlü olarak sıra arası 20 cm, uzunluğu 5 m olan 6 sıralı parsellere ekilmiştir. Araştırmada, bitki boyu, başaklanma süresi, çiçeklenme süresi, başak boyu, başak eni, bayrak yaprak kın uzunluğu, bayrak yaprak açısı, bayrak yaprak alanı, metre karede başak sayısı, başakta başakçık sayısı, başakta tane sayısı, tek başak verimi, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, sedimantasyon değeri, düşme sayısı, gluten gibi bazı verim ve kalite özellikleri incelenmiştir. İncelenen genotipler verim ve kalite özellikleri bakımından birlikte değerlendirildiğinde; 2, 3 ve 8 no’lu genotiplerin olumlu değerler taşıdığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, 2, 3 ve 8 no’lu genotipler, standart çeşitler ile karşılaştırıldığında bu genotiplerin verim ve kalite yönünden uygun değerler taşıyabileceği söylenebilir. Ayrıca 2, 3 ve 8 no’lu hatların daha sonraki çalışmalarda kullanılması gerektiği belirlenmiştitr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.titleEkmeklik buğday yeni ıslah hatlarında bazı agronomik ve kalite özellikleritr_TR
dc.title.alternativeSome agronomy and quality traits of new breeding lines on the bread wheattr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
bilge_sengun_tez.pdfYüksek Lisans Tezi281.07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.