Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/3451
Title: | Ekmeklik buğday yeni ıslah hatlarında bazı agronomik ve kalite özellikleri |
Other Titles: | Some agronomy and quality traits of new breeding lines on the bread wheat |
Authors: | Turgun, İsmail Şengün, Bilge Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı |
Issue Date: | 2006 |
Publisher: | Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
Abstract: | The aim of this study was to investigate yield components and bread-making
quality of some advanced bread wheat lines of Aegean region standart cultivars to
determine the best genotypes. The study were conducted in the 2004-2005 growing
season at Adnan Menderes University, Experimental Field of Agricultural Faculty.
The experimental design was randomized complete block design with three
replication. The plots consisted of six rows 5 m long with 20 cm between adjacent
plots.
The plant height, heading days, flowering days, ear length, ear width, flag leaf
area, flag leaf angle, flag leaf area, ear density, number of spikelet per ear, numbers
of kernel per ear, single ear weight, thousand kernel weight, test weight, protein
content, sedimentation value, falling number and gluten were measured in this
research.
When genotypes were evalvated for yield and quality characteristics the 2, 3.
and 8. genotypes show suıtable characteristics and late maturity
In conclusion, when 3. and 8. genotypes were compered with standart
cultivars, genotypes may be suitable for yield and quality characteristics. On the
other hand 2, 3. and 8. genotypes should be used for wheat breeding studies in the future Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme arazisinde, Aydın ili koşullarında bazı ileri ekmeklik buğday hatları ve bölge standart çeşitlerinin verim ve kalite yönünden karşılaştırılması üstün özellikli genotiplerin belirlenmesi amacıyla yapılmış olan bu çalışma, 3 tekerrürlü olarak sıra arası 20 cm, uzunluğu 5 m olan 6 sıralı parsellere ekilmiştir. Araştırmada, bitki boyu, başaklanma süresi, çiçeklenme süresi, başak boyu, başak eni, bayrak yaprak kın uzunluğu, bayrak yaprak açısı, bayrak yaprak alanı, metre karede başak sayısı, başakta başakçık sayısı, başakta tane sayısı, tek başak verimi, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, sedimantasyon değeri, düşme sayısı, gluten gibi bazı verim ve kalite özellikleri incelenmiştir. İncelenen genotipler verim ve kalite özellikleri bakımından birlikte değerlendirildiğinde; 2, 3 ve 8 no’lu genotiplerin olumlu değerler taşıdığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, 2, 3 ve 8 no’lu genotipler, standart çeşitler ile karşılaştırıldığında bu genotiplerin verim ve kalite yönünden uygun değerler taşıyabileceği söylenebilir. Ayrıca 2, 3 ve 8 no’lu hatların daha sonraki çalışmalarda kullanılması gerektiği belirlenmişti |
URI: | http://hdl.handle.net/11607/3451 |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
bilge_sengun_tez.pdf | Yüksek Lisans Tezi | 281.07 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.