Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3442
Title: Aydın ilinde pazara yönelik süt sığırcılığı işletmelerinin verimliliklerinin belirlenmesi
Other Titles: Determination of the productivities of dairy farms in Aydın province
Authors: Armağan, Göksel
Nizam, Süleyman
Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Süt sıgırcılıgı
Verimlilik
Etkinlik
Aydın
Dairy farming
Productivity
Efficiency
Issue Date: 2006
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: İnsan beslenmesinde büyük öneme sahip olan hayvansal ürünlerden bir tanesi de süttür. Süt sığırcılığının artan nüfusun süt ihtiyacına cevap verebilmesi verimliliği artırmakla mümkün olabilecektir. Aydın ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne 2005 yılında kayıtlı olan 1429 işletmeden tabakalı tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen 100 tanesiyle yapılan anketlerden elde edilen sonuçlar bu araştırmanın verilerini oluşturulmuştur. Bu 100 işletmenin 60 tanesi 2-10 baş, 23 tanesi 11-20 baş, 17 tanesi de 21 - + baş hayvan varlığına sahip işletmelerdir. Sırasıyla bu işletmeler 1., 2., ve 3. grup işletmeler olarak adlandırılmışlardır. Hazırlanan bu verilerden yola çıkarak bu işletmelerin temel yapısal özellikleri ortaya konulmuştur. Bunun yanında işletme gruplarının ekonomik analizleri yapılmış, bir litre çiğ süt maliyetleri hesaplanmış, kısmû verimlikleri ve etkinlikleri analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda bu işletme gruplarının toplam faktör verimlilikleri ortaya konulmuş ve üreticiler ve işletmelerin bazı özelliklerinin etkinliğe etkileri araştırılmıştır. ncelenen işletmelerin brüt üretim değerinin %63,37'sini süt satışı gelirleri oluşturmaktadır. %7,50'lik pay reforme inek satışlarından elde edilen gelire aittir. Diğer hayvan satışları (buzağı, tosun vb.) %9,39, çiftlik gübresi ise %19,74'lük paya sahiptir. şletmeler genelinde brüt üretim değeri ortalaması 52662,84 YTL'dir. Brüt üretim değerinin büyükbaş hayvan birimine ortalaması 2311,50 YTL'dir. ncelenen işletmelerin değişken masraflarının %72,82'sini yem giderleri, %2,39'unu geçici işçi giderleri, %6,84'ünü veteriner ve ilaç giderleri, %3,94'ünü suni tohumlama giderleri, %11,60'ını akaryakıt giderleri, %0,52'sini tuz ve vitamin giderleri, %0,92'sini mera ve otlak giderleri, %0,96'sını ise nakliye giderleri oluşturmaktadır. şletmeler genelinde değişken masraflar (girdiler) 31191,70 YTL'dir. Büyükbaş hayvan birimi başına değişken masraflar 1369,08 YTL'dir. şletmelerin ortak masrafları olan daimi işçi giderleri 1823 YTL, akaryakıt giderleri 3619,50 YTL, vergi ve harçlar 331,56 YTL, sigorta giderleri de 1063,30YTL'dir. Ortak masraflar toplamı işletmeler genelinde 6837,41 YTL'dir. Brüt üretim değerinden değişken girdilerin çıkartılmasıyla bulunan brüt marj işletmeler genelinde 21471,14 YTL'dir. Büyükbaş hayvan birimi başına düşen brüt marj 942,42 YTL'dir. BBHB başına düşen brüt marj 1072,96 YTL ile 2. grup işletmelerde en yüksektir. Sürü yenileme payı, ahırın normal tamir ve bakım giderleri, alet-ekipman giderleri, daimi işçi ücretleri, arazi kirası, borç faizleri, elektrik, su, vergi ve harçlar, ile sigorta giderlerinden oluşan sabit masraflar işletmeler genelinde 17625,76 YTL'dir. Brüt marjdan sabit masrafların çıkartılmasıyla hesaplanan net tarımsal gelire ilave olarak destekleme ödemeleri dahil edilmiştir. Bu şekilde hesaplanan net tarımsal gelir, işletmeler genelinde 12419,81 YTL'dir. şletmelerin 1 litre çiğ sütü 0,571 YTL'ye ürettikleri saptanmıştır. Bu rakam 1. grup işletmelerde 0,600 YTL, 2. grup işletmelerde 0,500 YTL ve 3. grup işletmelerde 0,562 YTL'dir. şletmelerin kısmû verimlilik hesaplamalarından elde edilen sonuçlar genel olarak işletme ölçeği büyüdükçe verimliliğin de arttığını doğrular niteliktedir. şletmelerde E G başına düşen BÜD 34,94 YTL'dir. Bu rakam 1. grup işletmelerde 20,70 YTL iken 3. grup işletmelerde 64,88 YTL'dir. BÜD'nin toplam aktif sermayeye oranlanmasıyla bulunan sermaye verimliliği işletmeler genelinde 0,096'dır. Nisbû kar olarak da tanımlanan değişken girdilerin verimliliği ise BÜD'nin değişken girdilere oranlanması sonucu bulunmuştur. Değişken girdiler verimliliği 1. grup işletmelerde 1,72, 2. grup işletmelerde 1,84, 3. grup işletmelerde 1,59, genelde ise 1,69'dur. Kısmi verimlilik hesaplamalarının sonuncusu olan hayvan verimlilikleri, BBHB başına 2311,49 YTL, sağmal inek başına 4054,11 YTL bulunmuştur. şletmeler genelinde yapılan etkinlik hesaplamaları sonucunda 15 işletmenin %100 etkinlikle çalıştıkları saptanmıştır. Bu işletmelerden 6 tanesi 1.grupta, 5 tanesi 2.grupta, 4 tanesi 3. gruptadır. şletmelerin etkinlikleri en düşük %42,58, en yüksek %100, ortalama %79,43 olarak bulunmuştur. Etkinlik değerini maksimize etmek için işgücü kullanımını %24,22 oranında azaltmak, toplam aktif sermaye kullanımını %28 oranında azaltmak, değişken girdileri %24,41 azaltmak, BBHB'ni ise %23,37 oranında azaltmak yerinde olacaktır. Cobb-Douglas üretim fonksiyonu ile işletmelerin TFV'leri hesaplanmış ve işletme grupları içerisinde TFV'leri en yüksek işletmelerin 1. grupta oldukları saptanmıştır. Cobb - Douglas üretim fonksiyonunu oluşturan parametreler arasında TFV'nin istatistikû anlamda 1. ve 3. grupta anlamlı olduğu, ayrıca genelde de anlamlı olduğu saptanmıştır.Ayrıca istatistikû anlamda önemli olan diğer parametreler değişken girdiler ile BBHB'dir. Kullanılan işgücü ile toplam aktif sermayenin fonksiyonda istatistikû olarak önemli olmadıkları saptanmıştır. şletme etkinliği ile işletme ve üretici özellikleri arasındaki ilişkiyi göstermek amacıyla etkinliği yüksek 50 işletme ile etkinliği düşük 50 işletmeden oluşturulan iki gruba t testi uygulanmış ve bu test sonucunda işletmecinin yaşının, öğrenim durumunun ve süt sığırcılığı tecrübesinin işletme etkinliğini istatistiki olarak etkilemediği, etkinliği istatistiksel anlamda etkileyen işletme özelliğinin sahip olunan BBHB olduğu saptanmıştır.
One of the animal products that are so important for human nutrition is milk. Daily farm can become enough for increasing population?s milk demand by increasing productivity. The results of 100 inquiry chose by stratified accidental method from 1429 enterprises that registered in 2005 to Aydın City Stud Cattle Breeding Association form the data of this study. 60 of this 100 enterprise have 2-10 cattle, 23 of this have 11-20 cattle, 17 of this have 21 + - cattle animal. In turn, these enterprises were named as 1st, 2nd and 3rd group enterprises. By accounturning the prepared data, basic structural properties of enterprises were introduced. Furthermore economic analysis of enterprise groups were done, one liter fresh milk costs were estimated, partial productivity and efficiency was analyzed. At the end of the study, total factor productivity of these enterprise groups were introduced and the effects of breeders? and enterprises? some properties on efficiency was investigated. Milk sale incomes compose the %63,37 of gross production value of investigated enterprises. %7,50 belong to the incomes from reformable cow saling. Other animal sales (calf, bullock etc. ) %9,39 and farm manure has %19,74 percentage. Generally in establishments mean gross production value is 52662,84 YTL. Gross production value?s mean average to great cattle unit is 2311,50 YTL. %72,82 of variable expenditures of investigated enterprises is feed expense, %2,39 is provisional worker expense, %6,84 is veterinarian and medicine expense, % 3,94 is artificial insemination expense, %11,60 is fuel products expense, %0,52 is salt and vitamin expense, % 0,92 is pasture and feeding ground expense, % 0,96 is carriage expense. Throughout the enterprises variable expenditures are 31191,70 YTL. Variable expenditure per great cattle unit is 1369,08 YTL. Permanent worker expense that is the common expenditure of the enterprises is 1823 YTL, fuel product expense is 3619,50 YTL, tax and fees are 331,56 YTL, insurance expense is 1063,30 YTL. Throughout the enterprises, the sum of common expenditure is 6837,41. Throughout the enterprises the gross margin found by subtracting the variable inputs from gross production value is 21471,14 YTL. Gross margin per great cattle unit is 942,42 YTL and per BBHB is 1072,96 YTL and it is the highest in 2nd group enterprises. Throughout the enterprises constant expenditures, composed of herd renovation portion, expense of normal repair and care of barn, expense of toll and equipment, permanent worker wages, rent of the land, debt interest, public utilities, tax and fees and insurance are 17625,76 YTL. Supporting payments are included to net agricultural revenue calculated by subtracting constant expenditures from gross margin. Throughout the enterprises net agricultural revenue calculated in that way is 12419,81 YTL. It was determined that in enterprises one liter fresh milk is fabricated for 0,571 YTL. This prize is 0,60 YTL for 1st group enterprises, 0,50 YTL for 2nd group enterprises and 0,562 YTL for 3rd group enterprises. Achieved results from enterprises? partial productivity calculations confirm the increase in productivity as the enterprise grows. For enterprises, BÜD per E G is 34,94 YTL. This prize is 20,70 YTL for the first group and 64,88 YTL for the third group enterprises. Throughout the enterprises capital productivity found by comparing total active capital with BÜD is 0,096 YTL. Variable inputs productivity is also defined as relative profit. It was found by comparing BÜD with variable inputs. Productivity of variable inputs is 1,72 for the first group, 1i84 for the second group,1,59 for the third group and in general it is 1,69. the last one of partial productivity calculation is animal productivity. It is 2311,49 YTL per BBHB and 4054,11 YTL per milk cow. After efficiency calculations done throughout the enterprises, it was determined that 15 enterprise works with %100 efficiency. 6 of them is in the 1st group, 5 of them is in the 2nd group and 4 of them is in the 3rd group. The efficiency of the enterprises are found %42,58 as the lowest, %100 as the highest and %79,47 as an average value. For making maximum the efficiency value, to decrease the labor force usage by %24,22, to decrease the total active capital usage by %28, to decrease the variable input by %24,41 and to decrease BBHB by %23,37 will be enough. TFVs of the enterprises were calculated by Cobb-Douglas production function and determined that the highest TFVs are in the 1st group among all groups. It was determined that among the parameters of Cobb-Douglas production function, TFV is significant for the 1st and the 3rd groups and also significant in general. Also the other statistically important parameters are variable inputs and BBHB. It was found that used labor force and total active capital is not important statistically. For indicating the relationship between the enterprise and producer properties by using enterprise efficiency, t test was applied to 50 enterprises with high efficiency and 50 enterprises with low efficiency. As a result of this test, it was determined that manager?s age, academic background and experience in daily farm doesn?t effect the efficiency of enterprise statistically and the property of the enterprise that effect the efficiency is BBHB.
URI: http://hdl.handle.net/11607/3442
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
suleyman_nizam_tez.pdfYüksek Lisans871.53 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.