Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3434
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSavaşan, Serap-
dc.contributor.authorGürpınar, Saadet-
dc.date.accessioned2018-10-11T07:15:36Z-
dc.date.available2018-10-11T07:15:36Z-
dc.date.issued2007-
dc.date.submitted2007-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3434-
dc.description.abstractStreptokok türleri, insan ve hayvanlarda deride ve mukozal yüzeylerde bulunabilen mikroorganizmalardır ve birçok hayvanda olduğu gibi, balıklarda da hastalık oluşturarak ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle streptokokkal infeksiyonlar, özellikle iç su kültür balıklarında büyük bir öneme sahiptir. Bu araştırmada, Ege Bölgesi kültür balıklarındaki Streptokokkal infeksiyonların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada, Ege Bölgesi'nde bulunan çeşitli balık çiftliklerinden canlı olarak sağlıklı ve hasta olmak üzere rutin teşhis laboratuvarına getirilen 150 kültür balığından toplam 101 adet mikroorganizma izole edildi. Bu bakterilerin 10 adeti (% 9.90) Gram Negatif kok ve basil, 91 adeti (% 90.10) ise Gram Pozitif kok-kokoid olarak belirlendi. Gram Pozitif kok-kokoid tarzı 91 adet mikroorganizmadan 4 adeti Staphylococcus spp. olarak belirlenirken, 32 adet Lactococcus lactis, 3 adet Enterococcus avium, 16 adet Enterococcus feacalis, 1 adet Listeria spp., 10 adet Aerococcus viridans, 5 adet Aerococcus urinae, 7 adet Streptococcus pyogenes ve 13 adet Streptococcus agalactiae identifiye edildi. S. agalactia, sağlıklı balıkların % 10.42'sinden izole edilirken, %7.84 oranında hasta balıklarda izole edilmiştir. S. pyogenes ise, sağlıklı balıkların % 6.25'inden izole edilirken, hasta balıkların % 3.92'sinden izole edilmiştir.tr_TR
dc.description.abstractStreptococcus spp., can be present on skin and mucosal surfaces of animal and human. Like most of the animals also these microorganisms can create diseases on fish and so they can cause economical looses. Therefore, Streptococcal infections are very important especially for cultured freshwater fısh. The aim of this study was, to define Streptococcal infections at culture fish in Aegian Region. In this research, 150 live culture fishes were taken from various fish farms on Aegeon Region and they classified as healthy or diseased. After analiysing these 150 culture fishes at routine identification laboratories, 101 microorganism isolated. 10 (%9,90) of these bacteria were identified as Gram-Negative cocci and bacilli, 91 (%90,10) of them were identified as Gram-Positive cocci-coccoid. After identification of these 91 Gram positive cocci-coccoid microorganisms, the most prevelant strains were Lactococcus lactis (32), Enterococcus avium (3), Enterococcus feacalis (16), Listeria spp. (1), Aerococcus viridans (10), Aerococcus urinae (5), Streptococcus pyogenes (7) and Streptococcus agalactiae (13). S. agalactia, isolated from 10.42 % of healthy fish as well as they isolated from 7.84 % of diseased fish. Also S. pyogenes isolated from 6.25 % of healthy fish and 3.92 % of diseased fish.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBalık Hastalıklarıtr_TR
dc.subjectStreptococcus spptr_TR
dc.subjectİzolasyontr_TR
dc.subjectİdentifikasyontr_TR
dc.subjectFish Diseasetr_TR
dc.subjectStreptococcus spptr_TR
dc.subjectIsolationtr_TR
dc.subjectIdentificationtr_TR
dc.titleEge bölgesi kültür balıklarında streptokok infeksiyonlarının incelenmesitr_TR
dc.title.alternativeStudy of streptococcus infections in cultured fishes Aegean region.tr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
saadet_gürpınar_tezkapak.pdfYüksek Lisans33.18 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.