Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/3402
Title: | Çiğ inek sütlerinde Staphylococcus aureus etkeninin izolasyonu, identifikasyonu ve antibiyotik duyarlılığının belirlenmesi |
Authors: | Boyacıoğlu, Murat Duyuk, Melih 10211567 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi. |
Keywords: | Çiğ süt, Staphylococcus aureus, Antibiyotik duyarlılığı |
Issue Date: | 17-Sep-2018 |
Abstract: | Hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında temel gıda maddelerinden biri olan süt, insanların sağlıklı beslenmesinde vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Süt zengin bir besin kaynağı olmasının yanında çeşitli mikroorganizmaların kolayca bulaşabileceği ve hızla üreyip çoğalabileceği çok uygun bir ortamdır. Sütü kontamine eden en önemli mikroorganizmalardan birisi de Staphylococcus aureus (S. aureus)'tur. Yapılan çalışmalarda stafilokokların antibiyotiklere duyarlı olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmada bazı antibiyotiklerin S. aureus'a mikrodilüsyon yöntemi ile duyarlılığı araştırıldı. Çalışma kapsamında Muğla'nın Milas ilçesinden alınan 100 adet çiğ süt örneklerinden etken izolasyonu ve identifikasyonu yapıldı. Sefoksitin, metisilin, tetrasiklin, tilosin, florfenikol, neomisin, siprofloksasin, linkomisin ve polimiksin B olmak üzere 9 antibiyotik duyarlılık testi için kullanıldı. Antibiyotiklerin En Küçük Etkin Yoğunlukları (EKEY) mikrodilüsyon yöntemi kullanılarak belirlendi. İzole edilen suşların sefoksitin, metisilin, linkomisin ve tilosine %100, florfenikole % 95.7, neomisine % 89.3, polimiksin B ye % 87.2, siprofloksasine % 55.3, tetrasikline % 46.8 dirençli olduğu belirlendi. Bu sonuçlar mastitis sağaltımı ve korunmasında antibiyotik seçiminin duyarlılık testlerine göre yapılmasını göstermesi açısından önem taşımaktadır. |
URI: | http://hdl.handle.net/11607/3402 |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
SAĞLIK YL AAA MELİH DUYUK .pdf | 879.78 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.